כיום תחנות הרדיו היחידות שמשדרות בפריסה ארצית הן אלה השייכות לתאגיד השידור הישראלי (הציבורי) וגלי צה"ל. במצב החדש תיפתח האפשרות בפני שחקנים נוספים לשדר בפריסה ארצית וכך ישבר הדואפול בתחום שידורי הרדיו הכלל ארציים בו מחזיקים כיום, אך ורק שני גופי השידור הציבוריים. מנקודת מבטו של קרעי, את תאגיד השידור הציבורי וגלי צה"ל יש להעלים ממפת התקשורת, מכיוון ששידוריהם אינם לרוחו, ומכאן שהחוק החדש מסייע בעדו להשיג מטרה זו, גם אם בעקיפין בשלב זה.
"מגוון רחב של אפשרויות האזנה"
בהודעתו אומר משרד התקשורת כי המהלך הוא "שלב ב' ברפורמה שמטרתה לעבור לתצורת מכרז פתוח, שקוף ושוויוני, שיאפשר פריסה ארצית לתחנות רדיו שהיו עד כה אזוריות בלבד, כך שהציבור ייהנה ממגוון רחב יותר של אפשרויות האזנה ויוכל להאזין לכל תחנה מכל מקום בארץ".
שר התקשורת שלמה קרעי אמר: "אחרי מהפיכת הטלוויזיה שנמצאת בהליך חקיקה בכנסת, אנו מחברים כעת את הפריפריה ומרכז הארץ ברדיו ראשון מסוגו, ללא מגבלות גיאוגרפיות וללא ביורוקרטיה מיותרת. מעתה כל אזרח, מהגליל מהנגב, מיהודה ושומרון, ומכל מקום בארץ, יוכל להאזין לתחנות המועדפות עליו מכל מקום בארץ ובאיכות גבוהה. הגיע הזמן להסיר את המגבלות המלאכותיות, לפתוח את השוק לתחרות ולהחזיר את הכוח לצרכן".
ניצול יעיל של משאב התדר
על פי משרד התקשורת, חוות דעת כלכלית שהוגשה לו קבעה כי חלוקת הארץ ל-13 אזורי זיכיון מונעת ניצול יעיל של משאב התדר, בשל כפיית מגבלות גיאוגרפיות וטכנולוגיות מלאכותיות. חלוקה זו, על פי חוות הדעת, גרמה ליצירת שווקים ריכוזיים ביותר בתחום שידורי הרדיו.
במכרז שיתפרסם יוכלו להתמודד גם שחקנים חדשים וגם בעלי זיכיונות קיימים. מי שיזכה בו יוכל לשדר בפריסה ארצית רחבה ולהחזיק עד שלושה אפיקי תדר. עד שנת 2029 צפויים להתפנות כל התדרים הקיימים של התחנות אזוריות לאחר שזכיונותיהם יסתיימו. התדרים הללו יוצעו מחדש באופן שלא יהיה מוגבל בשטח הגיאוגרפי.
"פריסה ארצית לתחנות רדיו שהיו עד כה אזוריות בלבד" | שר התקשורת שלמה קרעי בכנס אילת לעיתונות 2025 | צילום: אודי פורטל
"חסכון של מאות שקלים בשנה לכל משק בית"
לפי משרד התקשורת, "משקי הבית יחסכו מאות שקלים מדי שנה, הצרכנים יוכלו לבחור ערוצים ותכנים באופן אישי, והשוק יהפוך לתחרותי יותר".
אין זאת הפעם הראשונה שקרעי מנסה ליזום רפורמה בשידורי הרדיו. כשפרצה מלחמת 7 באוקטובר הוא ניסה לקדם הצעת חוק לפיה בעלי זיכיון יוכלו להרחיב את טווח שידוריהם מחוץ לאזורים שהוקצו להם, ובתנאי שישדרו את התרעות פיקוד העורף.
גם בעת שפרצה "מלחמת 12 הימים" בין ישראל לאיראן, ביוני 2025, השר הורה לתת לתחנות רדיו חרדיות אישור זמני לשדר בפריסה ארצית. כמו כן במהלך 2023 הוא ניסה לקדם הצעת חוק פרטית שתהפוך את תחנות הרדיו האזוריות לתחנות בפריסה ארצית. מהלכים אלה לא קודמו בין היתר בשל הביקורת שהשמיע בעניין זה היעוץ המשפטי של הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו.