אושר בטרומית: הממשלה תמנה את חברי מועצת תאגיד השידור

החוק המתגבש מבקש לבטל את ועדת האיתור הבלתי תלויה להרכבת נבחרת חברי מועצת התאגיד | כלל לא ברור אם יו"ר ועדת הכלכלה ישתף פעולה עם קרעי בקידום החוק
מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) מהלך נוסף בדרך להשתלטות שר התקשורת על תאגיד השידור הציבורי ולאובדן עצמאותו. לפי הצעת חוק חדשה שהגיש ח"כ אושר שקלים (ליכוד), המקודמת במרץ על ידי שר התקשורת שלמה קרעי, חברי מועצת התאגיד, שעד כה נבחרו על ידי ועדת איתור בלתי תלויה בראשות שופט בית משפט מחוזי או עליון בדימוס, ימונו באישור הממשלה ובהמלצת שר התקשורת. מועצת התאגיד היא גוף מקביל לדירקטוריון והיא זו שקובעת את מדיניותו של התאגיד ומפקחת על התנהלותו הכלכלית, האתית והמקצועית. חבריה מתמנים לתקופה של כארבע שנים הניתנת להארכה לכהונה אחת בלבד.
 
ההצעה, שעברה במליאה ברוב של 55 נגד 48, התקבלה לאחר שאושרה קודם לכן בוועדת השרים לענייני חקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין וזאת חרף העובדה שמדובר בהצעת חוק פרטית במטרה (שספק אם תצלח) לעקוף את חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה באשר להצעת החוק. 
 
מועצת התאגיד פועלת כיום בהרכב חסר: שכן מתוך 12 החברים האמורים לכהן בה, מכהנים שבעה בלבד, שכן בנובמבר שעבר הסתיימה כהונתם של חמישה חברי מועצה, לרבות היו"ר גיל עומר. כתוצאה מכך המועצה הייתה מושבתת בפועל למשך קרוב לחודשיים, עד שבראשית החודש (ינואר 2025), בג"ץ הוציא צו על תנאי המאריך את כהונתם של שני חברי מועצה שהשלימו כהונה אחת בלבד, (אולם קרעי סרב להאריך את כהונתם לתקופה שנייה משיקולים זרים). בכך אפשר בג"ץ את המשך פעילותה של המועצה.
 
הצעת החוק שהתקבלה היום תייתר את הצורך בועדת האיתור הבלתי תלויה בראשות שופט עליון או מחוזי בדימוס לצורך בחירת חברי מועצת התאגיד, שכן לא יהיה עוד צורך בהמלצה מטעמה את מי למנות כחבר במועצה. לדעת גורמי מקצוע המהלך יקל על הממשלה למנות את אנשי שלומה לגוף המפקח על הנהלת התאגיד ובכך להשפיע על כל היבט בעבודתו, החל מהתכנים שישודרו במהדורות החדשות או תכניות האקטואליה ועד לתכניות הסאטירה, סרטי התעודה והדרמות. חברי המועצה מטעם הממשלה יהיו מעורבים גם בהתנהלותו הכספית של התאגיד, שכיום היא עצמאית. 
 
לקראת ההצבעה הטרומית במליאת הכנסת, שר התקשורת – שלמה קרעי, אמר כי "הצעת החוק הזו באה להחליף את המנגנון. מאז שמיניתי את השופט בדימוס דרורי ליו"ר ועדת האיתור למועצת התאגיד, לאורך כל הדרך היועמ"שית ובג"ץ הקפיאו את סמכויותיו, עד שלא נותרה לו ברירה אלא להתפטר מתפקידו. המצב כיום מסורבל והוא מאפשר להרבה גורמים לתקוע מקלות בגלגלים". 
 
 עוד אמר קרעי: "לפי החוק הקיים, רק שופט מחוזי בדימוס יכול להבין בשידורים – לא איש אקדמיה ולא מנהל בכיר. אבל גם כשמינינו שופט, הקפיאו את סמכויותיו. אין פה שום פיקוח על מיליארד שקלים מכספי הציבור". בתוך כך, למקרה שהצעת החוק תתקע מסיבה זו או אחרת, קרעי מינה אתמול את השופטת בדימוס נחמה מוניץ ליו"ר ועדת האיתור.
ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, שתקף את הצעת החוק, טען שהיא מנוגדת לרעיון שלפיו הדרג הפוליטי לא יהיה מעורב בהתנהלותו של תאגיד השידור הציבורי. "הרי עיתונות, היא כל מה שהשלטון לא רוצה שנדע. זו התמצית שלה". הוא הוסיף: "מונופולים זה דבר רע, ולכן צריך בכל מקום בעולם שידור ציבורי, אלא שמטרתה של הצעת החוק הזו היא לסרס את תאגיד השידור, כדי שהשלטון ישלוט בשידור הציבורי".
 
גם איגודי היוצרים הזהירו הערב מפני הצעת החוק. לטענתם, "זו חזרה לימי רשות השידור ולדרך שהובילה לסיאוב ולשחיתות ולפגיעה אנושה ביצירה הישראלית. אנו קוראים לשים בצד את הצעות החוק בנושא התאגיד ולעבוד ביחד על חוק שיסדיר את שוק השידורים המסחריים לטובת התרבות, השפה והמורשת של כולנו". 
 
ועדת הכנסת תחליט בימים הקרובים לאיזו ועדה של הכנסת תובא הצעת החוק של ח"כ שקלים (כזרועו הארוכה של קרעי), לצורך גיבושו לקראת קריאה שניה ושלישית. אם היא תובא בפני ועדת הכלכלה, בראשות ח"כ דוד ביטן (ליכוד), אין ביטחון שהיא תאושר, מכיוון שביטן אינו תומך אוטומטית בכל הצעות החוקים שחברי הכנסת של הליכוד מבקשים לקדם, בדגש אם תכליתם לפגוע בעצמאות התאגיד או להחלישו. לכן לא מן הנמנע ששר התקשורת יעדיף שהצעת החוק תידון בוועדת החוקה, חוק ומשפט או אולי ועדה מיוחדת שתוקם לשם חקיקת החוק, כמו שהחליטה הכנסת בשנת 2014, כשחוקקה את חוק תאגיד השידור הישראלי (שסגר את רשות השידור והביא להקמת התאגיד). 
 
בישיבתה האחרונה של ועדת הכלכלה, היו"ר ביטן התבטא נגד הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב להפריט או לסגור את התאגיד (הצעת חוק אותה יזם במקור קרעי בהיותו ח"כ ובטרם מונה לשר התקשורת). ביטן אף מסתייג מ"חוק הרייטינג" שמאפשר לשר התקשורת לקבוע את זהות הגוף שימדוד את נתוני הצפייה לערוצים השונים. מנגד, הוא תמך בהצעות אחרות שנועדו להכפיף את תקציב התאגיד לתקציב המדינה ולחייב את התאגיד למסור מדי שנה את דו"חותיו לוועדת הכלכלה. לנוכח התבטאותיו של יו"ר ועדת הכלכלה נגד חלק מהצעות החוק הנוגעות לתאגיד, אמר קרעי, כי הוא יפעל למען אישורן "בדרכים אחרות", כלומר בוועדה אחרת של הכנסת.
ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה בדיון על תיקון חוק תאגיד השידור הישראלי, ינואר 2025 | צילום: ערוץ הכנסת

מצאתם טעות בכתבה?