אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

בג"ץ דן היום בעתירת עובדי חדשות 13 נגד מינויה של יוליה שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית החברה

העותרים: לשמאלוב ברקוביץ' זיקה פוליטית והיעדר ניסיון עיתונאי. הנהלת רשת ודריקטוריון חברת חדשות 13: בג"ץ אינו מוסמך לדון בעתירה ובכל מקרה המינוי נעשה לפי החוק
בג"ץ ערך היום  (ה') דיון בעתירה שהגישו עובדי חברת החדשות של ערוץ 13 נגד החלטת דירקטוריון החברה למנות את יוליה שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית החברה והעורכת הראשית. השופטים בהרכב היו יצחק עמית, יעל וילנר ועופר גרוסקופף, שימסרו את החלטתם בימים הקרובים. 
 
באי כוח העובדים, עוה"ד נדב ויסמן ואמיר באשה, ביקשו מהשופטים לפסול את המינוי בטענה שלשמאלוב ברקוביץ' זיקה פוליטית וכי אין לה את הכישורים המקצועיים הדרושים למילוי התפקיד. 
 
החלטת השופטים תימסר בימים הקרובים
 
מנגד, רשת 13, דירקטוריון חברת החדשות ושמאלוב ברקוביץ' טענו שלבג"ץ אין סמכות לעסוק בעתירה זו, מכיוון שמדובר בדירקטוריון של חברה פרטית וכי יתרה מכך: המינוי נעשה בהתאם לדרישות החוק ולא נפל בו כל פגם.

בא כוח העובדים, עו"ד נדב ויסמן, התייחס לטענת הנהלת חדשות 13 בתשובתה לעתירה ולפיה חברת החדשות של ערוץ 13 היא גוף פרטי – מסחרי ולפיכך אין לעובדים זכות להתערב במינוי מנכ"ל לחברה. לטענתו, לחברת החדשות תפקיד ציבורי מובהק. "זהו גוף דו-מהותי וללא ספק מאוד מיוחד", אמר. משמעות דבריו, היא שחברת החדשות והמנכ"לית הם גופים שאפשר להחיל עליהם חובות מהמשפט הציבורי ולפיכך בג"ץ יוכל להתערב בעתירה נגד המינוי. 
 
מועצת העיתונות והתקשורת, שביקשה להצטרף לדיון כידידת בית המשפט, חיזקה את דבריו אלה כשבא כוחה, עו"ד נמרוד ברנע, טען:"יש לנו חוק שיש בו אינסוף הוראות שמצביעות על הדו-מהותיות המובהקת של חברת החדשות. גם עמותת "הצלחה", העוסקת בפיקוח וברגולציה של גופים ציבוריים ובמיוחד גופי תקשורת, הצטרפה כידידת בית המשפט.
מזהיר מהשלכות הבג"ץ
 
בא כוחן של חדשות 13 ורשת, עו"ד יורם בונן הזהיר מההשלכות של התערבות בג"ץ בהחלטה למנות את ששמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות. "חברת החדשות אינה ממלאת תפקיד ציבורי על פי דין. כך גם הדירקטורים. אפילו אם היו חלים כאן כללי המשפט המינהלי, כשמסתכלים על פסיקה ארוכת שנים של התערבות בתי המשפט במינויים של גופים ציבוריים – היא כל כך מצומצמת", טען עו"ד בונן. הוא דחה את הטענה שהדירקטורים בחברת החדשות כפופים לביקורת שיפוטית. "זה מודל של דירקטוריון בחברה פרטית. זה שיח של בעלי מניות", אמר. 
 
השופטת יעל וילנר לא הסתפקה בהסברו, כשאמרה: "הציבור הוא זה שהאינטרס שלו נפגע. בעלי המניות – אלה אינטרסים אחרים לגמרי". עו"ד בונן השיב: "העובדה שהמחוקק קבע שהרשות השנייה תמנה דירקטורים חיצוניים לסמן לה את אמות המידה, לא הופכת את חברת החדשות לגוף ציבורי". 
 
 "יש פיל בחדר"
 
 בא כוחם של שמאלוב ברקוביץ וההנהלה, עו"ד רון דרור, הוסיף: "יש פיל בחדר – טענה שמרחפת ולפיה המינוי הוא פרי תכנון, שהשלטון בא להתערב בתכנים, כעין זרוע תמנון של המהפיכה המשטרית. זה לא קשור! הטענה הזו צמחה בתקשורת. נכון שהביאו לחדשות 13 אדם שאינו מאותה פיילה, אך זו לא סיבה לצאת נגדה בהתקפה כה אכזרית. היא אדם ראוי, אבל עושים לה כמעט ציד מכשפות. נעשה נגדה מסע תקשורתי כדי לנסות להשפיע וזה בגדר ביזוי בית המשפט". 
 
השופט עמית התייחס לטענה ולפיה קיים קשר בין הדירקטור אברהם נתן לבין שמאלוב ברקוביץ' ולכך שהיא לא התקבלה לנבחרת הדירקטורים. בא כוחה התייחס רק לטענה בנוגע לקשר עם נתן ואמר כי היא לא נכונה. הוא נמנע  מלהתייחס לטענה בנוגע לכך שהיא לא התקבלה לנבחרת הדירקטורים. 
 
 עורכת עיתון ומנכ"לית ערוץ 9 
 
השופט עמית גם הטיל ספק בטענת העותרים ולפיהם לשמאלוב ברקוביץ' אין ניסיון עיתונאי קודם. הוא ציין שהיא היתה עורכת עיתון ומנכ"לית של ערוץ 9. "למה זה לא ניסיון"? שאל. על כך השיב בא כוח העובדים, עו"ד ויסמן, כי ניסיון עיתונאי זה היה לפני כ-20 שנה. "היא עזבה ב-2004 כל תפקיד שיש לו קשר לעיתונות". השופט המשיך ושאל איך היה צריך להתנהל הליך הבחירה וויסמן השיב: "הדירקטורים צריכים לקבוע תנאי סף. המועמד צריך להיות עיתונאי, מישהוא שהתנסה בתפקידי עריכה. אתה לא לוקח מישהוא שאין לו ניסיון כמ"פ בצבא לפני 20 שנה וממנה אותו לרמטכ"ל". 
 
השופט עמית היקשה מדוע העותרים לא פנו ליועמ"שית כדי לצרפה לעתירה. על כך השיב עו"ד ויסמן כי נעשתה פנייה ליועמ"שית, אך לא התקבלה תשובה ממנה. בהמשך אמר בא כוח העובדים, בהתייחסו להליך הבחירה של שמאלוב ברקוביץ', כי היא היתה מועמדת יחידה בפני ועדת האיתור.  
 
הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, שגם היא משיבה בעתירה, טענה בתגובתה כי הדרישה שיהא תתערב כדי למנוע את המינוי פוגעת בעצמאות ובחופש הפעולה של חברת החדשות. "מדובר בפתיחת שער להתערבות באופן ניהולה של חברת החדשות", טענה הרשות השנייה.

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן