אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

בג"צ הוציא צו על תנאי נגד "חוק אל-ג'זירה" והרחיב את הרכב השופטים

השופטים חייבו את נציגי המדינה להסביר בתוך חודשיים מדוע לא יבוטל "חוק אל-ג'זירה" | האגודה לזכויות האזרח: "זה איתות למדינה שלא להאריך את תוקפו"
בג"צ הוציא היום צו על תנאי נגד "חוק אל-ג'זירה". השופטים הורו לנציגי המדינה לבוא ולהסביר בתוך כ-60 יום מדוע לא יבוטל החוק, שהתקבל בכנסת ב-1 באפריל השנה. 
 
בהחלטת השופטים נאמר: "מבלי לנקוט עמדה, ובהינתן כי מדובר בחוק בעל אופי תקדימי שראוי כי ייבחן על ידי הרכב מורחב, ניתן בזה צו על תנאי כמבוקש בעתירה, ולפיו על המשיבים לבוא וליתן טעם מדוע לא ייקבע כי החוק בטל". 
 
החוק למניעת פגיעה מצד גוף שידורים זר בביטחון המדינה המכונה "חוק אל-ג'זירה", קובע כי ראש הממשלה ושר התקשורת יכולים להפעיל סנקציות שונות נגד ערוץ זר אשר לפי חוות דעת ביטחונית פוגע באופן ממשי בביטחון המדינה. החוק בא לעולם ו"נתפר" במיוחד למידותיהם של רשת אל-ג'זירה הקטרית וערוץ אל מיאדין הלבנוני. החוק נחקק כהוראת שעה שתוקפה עד 31 ביולי 2024, או עד סיום ההכרזה על מצב מיוחד בעורף או סיום הפעולות הצבאיות המשמעותיות במלחמת "חרבות ברזל", לפי המוקדם מבניהן. 
 
 המשטרה החרימה ציוד במלון
 
 ב-5 במאי אישרה הממשלה (לאחר שהיועמ"שית נתנה אור ירוק למהלך), את הוראת השעה לסגירת פעילותה של רשת אל-ג'זירה בישראל. שרי המחנה הממלכתי נעדרו מההצבעה. בהמשך אותו יום חתם שר התקשורת, שלמה קרעי, על צווים להדממת השידורים ולפעילותם של עיתונאי הרשת הקטארית בישראל ובסמוך לכך, פקחי משרד התקשורת יחד עם משטרת ישראל פשטו על משרדי אל-ג'זירה בישראל שפעלו במלון "אמבסדור" שבמזרח ירושלים. הפקחים חרימו ציוד צילום ושידור ובמקביל הוחרם גם ציוד השיך לחברת הפקות פרטית מנצרת, שסיפקה שירותי הפקה בעבור הרשת הקטרית. פקחים של משרד התקשורת אף החרימו ציוד תקשורת של סוכנות הידיעות הבין לאומית AP, שהוצב על מרפסת בית בשדרות, בטענה שהסוכנות מספקת שירותים לאל-ג'זירה, אולם בעקבות תרעומת של גורמים בבית הלבן וביקורת מצד כלי תקשורת בארה"ב, ראש הממשלה נתניהו, נאלץ להורות לשר קרעי להתקפל ולהשיב מייד את ציוד את ציוד הצילום והשידור של סוכנות AP שהוחרם בצעד נמהר וחסר אחריות שפגע קשות בתדמיתה של ישראל בזירה הבין-לאומית.
"החוק פוגע בחופש העיתונות"
 
אל-ג'זירה גינתה את המהלך ועתרה לבג"צ נגד סגירת פעולתה בישראל, לעתירתה הצטרפה גם התנועה לזכויות האזרח. לטענתן, החוק החדש, המטיל סנקציות על ערוצים זרים ומאפשר את סגירתם בהתאם לחוות דעת ביטחונית, פוגע בחופש הביטוי, בזכות למידע ובחופש העיתונות. האגודה לזכויות האזרח הוסיפה וטענה כי החוק "רומס את עקרונות שלטון החוק ועצמאות הרשות השופטת, שכן הוא כולל "פיסקת התגברות" אינהרנטית, המונעת מבית המשפט אפשרות לבטל החלטה לא חוקית. 
 
האגודה לזכויות האזרח הגיבה על החלטת בג"צ שהתקבלה היום באומרה שההחלטה היא "איתות ברור למדינה שלא להאריך את תוקפו של 'חוק אל-ג'זירה' ולא לשאת את שם הביטחון לשווא, כשתכלית החוק האמיתית היא פגיעה בתקשורת החופשית". האגודה הוסיפה כי "מלחמה אינה מהווה הצדקה להשתקת התקשורת. ככל שהממשלה תבחר להאריך את תוקף הצווים, האגודה לזכויות האזרח תוסיף ותפעל לביטולם".

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן