- 16.01.25
- מערכת
אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש
יומו השני של כנס אילת לעיתונות ה-16 בהובלת אגודת העיתונאים בת"א נפתח עם הפאנל "מלחמה ומשפט – האומנם התנגשות חזיתית?" שהנחה עמרי מניב (חדשות 12). מפקד גל"צ לשעבר, שמעון אלקבץ שבתו סיון נרצחה עם בן זוגה בטבח שבעה באוקטובר פתח ואמר: "כששלפו את הילדה שלי מהבית שלה ורצחו אותה עם משפחתה בכפר עזה, אף אחד לא שאל אותה על הפיכה או רפורמה, בעד ונגד. צריך לדאוג שהנוחבות שכלואים אצלנו ייקבלו מה שהם צריכים לקבל. הם אנסו רצחו שרפו ואנחנו מסתתרים כל הזמן מאחורי צידוקים ערכיים. צריך לנצח את המלחמה הזאת, אני כבר איבדתי את הילדה שלי זה בשביל כולנו ובשביל הילדים שלנו".
אראל סג"ל (ערוץ 14 ורדיו 103FM) קרא בפאנל לקדם בכל הכוח את הרפורמה המשפטית גם בעיצומה של המלחמה. סג"ל: "הפכנו את המשפטנים שלנו לכת הכי חזקה. לפרקליטות יש כוח עצום והוא לא מפוקח. דיני המלחמה חייבים להשתנות, המשפטנים סירסו את היכולת להתמודד עם הטרור ולא רק בישראל". מנגד, ראש עיריית דימונה, בני ביטון אמר שלמרות שהוא תומך ברפורמה המשפטית הוא חושב שאסור לקדם אותה במהלך המלחמה: אני בעד הרפורמה המשפטית אבל נגד האופן שבו הוציאו אותה לפועל. כתוצאה מהרפורמה המשפטית הזאת ומהקרע שהיה בעם ישראל החלה המלחמה הנוראית הזאת. אני אומר היום תנו לרה"מ ולצהל לעשות מה שהם צריכים לעשות עכשיו, כשזה ייגמר – צריך לשפוט את מעשיהם. עכשיו זה לא הזמן לרפורמה משפטית או ועדת חקירה ממלכתית". עורך מעריב, גולן בר יוסף הגיב כי הדבר המרכזי שיש לעשות היום בעיצומה של המלחמה ובכל מחיר – הוא השבת החטופים וזכה למחיאות כפיים סוערות באולם.
מירב מורן (הארץ), אמרה: "המעמד שלי שהיה המעמד השולט והקובע מתחלף עם מעמד אחר זו לא רק רפורמה משטרית או הפיכה משטרית, זו קבוצה באוכלוסיה שמפנה את מקומה וזה קשה מאוד. אנחנו לא רוצים לפנות מקום, זה טבעי. זו נפש האדם". על רקע הוויכוח גם בקהל בדיון על המינוח הפיכה משטרית, העיר מנחה הפאנל, עמרי מניב: "הפיכה משטרית זה מה שזה, ורפורמה משפטית זו הקטנה של האירוע. אין ספק שחבילת החוקים המקורית של לוין היא לא רפורמה קטנה. כשאנחנו בלב המלחמה – אני לא בטוח שזה הזמן לעסוק בזה".
ביחס לקבלת האחריות למחדל שבעה באוקטובר, אמר שמעון אלקבץ: "שמעתי שאלוף פיקוד דרום אמר שהוא כבר שנה לא היה בבית, התשובה שלי היא שגם הבת שלי לא היתה בבית שנה ולצערי הרב גם לא תהיה יותר. הוא וכל מי שחתום על המחדל הזה חייב ללכת הביתה מיד אחרי המלחמה!".
דובר צה"ל לשעבר, תא"ל (מיל) רן כוכב השמיע ביקורת על כך שהצבא לא סיים את התחקירים על שבעה באוקטובר. "הם צריכים לדבר עם הציבור ולענות על השאלה הקשה", אמר. "זו טעות שמזמן לא סיימו את התחקירים. חבל. זה היה מגביר את אמון הציבור בצבא. ההתפלספות על שאלת האחריות היא חרטה. כולנו אחראים למה שקרה. התפיסה שעד השבעה באוטובר הייתה פאשלה אבל אחרי הכל טוב – היא לא נכונה".
"נתניהו יודע שהוא אחראי. הוא יודע שליד השם לו בויקיפדיה יהיה רשום 'אחראי על השבעה באוקטובר'. אחריות היא מקום של קבלת החלטות לא פופולריות. אחריות מקבילה למילה ממלכתיות. חבל שהשיח על האחריות הפך להיות כלי רטורי שמנגח את הממשלה בפאנל 'ומה עם קבלת אחריות?' בכנס העיתונות", אמרה נווה דרומי (i24news). ירון אברהם (חדשות 12 השיב: "היו זחיחות, יוהרה, חוסר קשב לפני השבעה באוקטובר. מי שרוצה להדיח ראש ממשלה – לא עושה זאת בנבצרות מדומיינת, אלא בקלפי. ראש הממשלה לא אמר בצורה מפורשת שהוא מקבל אחריות. הוא צריך לקחת אחריות ולהגיד "אני יכול לתקן", והעם יבחר. אנחנו כציבור חייבים לדרוש את קבלת האחריות!".
אראל סג"ל: "המילה אחריות היא מכבסת מילים. אף אחד לא מעניינת אותו אחריות. מעניין רק שביבי ילך. האחריות מתייחסת רק לנתניהו, זה מה שמעניין בשיח האחריות ובמחאה שראינו". דובר צה"ל לשעבר, רן כוכב התייחס לדילמה של צה"ל בהתייחסות למחאה ולסרבנות: "הניסיון של הצבא להימנע מלתפוס צד פוליטי, הוא ניסיון לא מוצלח. הצבא היה צריך, וגם אני כדוברו, הניסיון להטיל את זה ולהישאר על הגדר היה טעות. צה"ל היה צריך לדבר עם הציבור ולהגיד את דעתו כנגד הסרבנות בצורה בוטה יותר. מי שמשתמט – הוא פושע עבריין". מנחת הפאנל מזל מועלם (ערוץ הכנסת, אל מוניטור), העירה שהמדיניות הזאת של צה"ל לא היתה להישאר על הגדר אלא לתפוס צד. יותם זמרי ונווה דרומי הטילו אחריות נוספת גם על אופן הסיקור של המחאה והקריאות לסרבנות, ערב המלחמה. ראש מערכת החדשות בישראל היום, אמר אורי דגון, אמר: "אנחנו יצאנו חד וחלק נגד סרבנות. אבל, מערכת חדשות צריכה לאתגר את עצמה. צריך להגיד לא לסרבנות אבל גם לשאול שאלות. אנחנו יוצאים גורף נגד חוק הפטור. ירון אברהם (חדשות 12) יצא נגד האמירה של זמרי ונווה: אני ממש לא מסכים עם העובדה שנתנו רוח גבית לסרבנות. כשמישהו מצפה כשיש מאות אלפים ברחובות, שלא נסקר את העניין – הוא חוטא לתפקידה של התקשורת. לאטום את האוזניים ולא לסקר זה לא פחות מפשע תקשורתי. לא עשינו הכל מושלם, אבל לא להתייחס למה שהיה ברחובות זה פשע".
מצאתם טעות בכתבה?
כל הזכויות שמורות © אגודת העיתונאים בתל אביב – בית סוקולוב