אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

"בליץ החקיקה" נגד תאגיד השידור: שלב הפיקוח הכספי

ועדת הכלכלה דנה בחוק שיזם ח"כ אריאל קלנר להגברת הפיקוח הפוליטי על כספי התאגיד | מנכ"ל התאגיד גולן יוכפז: החקיקה הזו נועדה לפגוע בעצמאותנו, בחופש העיתונאי ובחופש היצירה
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן (ליכוד) דנה היום (שני) בעוד חוק מבין שורת הצעות החוק שנועדו להביא להשתלטות פוליטית על תאגיד השידור הציבורי או לחילופין להפרטתו ואף לסגירתו. 
 
ועדת הכלכלה דנה היום בהצעת החוק של ח"כ אריאל קלנר (ליכוד) ולפיה התאגיד יחוייב אחת לשנה להעביר לוועדה דו"ח כספי שמסכם את פעילותו בנוסף לדו"ח המוגש לשר התרשורת (בתפקידו כממונה על ביצוע החוק). לפי הצעת החוק של ח"כ קלנר, שכבר אושרה בקריאה טרומית, הדו"ח יועבר גם לידי חברי ועדת הכלכלה וראשי התאגיד יוזמנו במסגרת זו למעין "שימוע" בנושא התנהלותו הכספית של התאגיד.
 
המועצה בהרכב חסר
 
הדיון נערך ברקע העובדה שמועצת התאגיד, שהיא גוף מפקח על תאגיד השידור, פועלת בהרכב חסר, המונע ממנה לפעול ולקבל החלטות, דבר הפוגע בתאגיד. שר התקשורת, שלמה קרעי, מסרב להאריך את כהונתם של שניים מחברי המועצה בנימוק שהמועצה אינה ממלאת את חובותיה החוקיות. יו"ר מועצת התאגיד, גיל עומר, סיים בנובמבר האחרון את תפקידו לאחר שתי קדנציות. בעניין ההרכב החסר של המועצה הוגשה עתירה לבג"צ שתידון בינואר. לכך יש להוסיף את העובדה שהשופט בדימוס משה דרורי, שמונה על ידי קרעי לעמוד בראש ועדת האיתור של התאגיד, התפטר לפני ימים אחדים מתפקידו (בעיצומה של עתירה לבג"ץ גם נגד מינויו של השופט דרורי לעמוד בראש ועדת האיתור לבחירת חברי מועצת התאגיד). 
 
מנכ"ל תאגיד השידור, גולן יוכפז התייחס בישיבת הוועדה לטענות על בזבוז כספי ציבור על ידי התאגיד. לדבריו, "אין פה שום בזבוז של כספי ציבור, אלא תרומה חשובה לתרבות הישראלית". הוא ציין כי הסדרה "זמן אפס" ששודרה בכאן 11 נבחרה על ידי העיתון "ניו יורק טיימס" לאחת מ-10 סדרות הדרמה הטלוויזיוניות הטובות בעולם לשנת 2024. כמו כן, גולן הצביע על סקר שערכו שלושה חוקרים מהאוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל אביב, שפורסם אתמול ולפיו תאגיד השידור הציבורי – כאן נחשב על ידי הציבור לאמין ולמגוון ביותר מבין כל כלי התקשורת בישראל.
הידוק שליטת הממשלה
 
"אי אפשר להסתכל על החוק הזה בלי ההקשר," אמר יוכפז. "וההקשר הוא שהחוק של קלנר נועד להדק את שליטת הממשלה בתאגיד השידור. יחד עם יתר החוקים המתגבשים על ידי הממשלה, הוא נועד לפגוע בעצמאות התאגיד, בחופש העיתונאי שלנו ובחופש היצירה".
 
עוד אמר יוכפז כי חוק תאגיד השידור הציבורי הוא מצוין, ועל פיו הפיקוח על התאגיד אמור להיעשות באמצעות מועצת התאגיד, המייצגת למעשה את כלל אזרחי ישראל.
 
נציג מטעם היועץ המשפטי של התאגיד אמר בדיון כי "מה שעובד לא צריך לשנות. לא קרה דבר בתאגיד שבגללו צריך לשנות ולתקן". עוד הוא הוסיף: "כל חיבור בין השידור הציבורי לבין פוליטיקה הוא חמור". 
 
ח"כ יבגני סובה (ישראל ביתנו) טען שהחוק שיזם ח"כ קלנר הוא מסוכן. "זה חלק משיטת הסלמי. השידור הציבורי הוא לא רק של שר התקשורת. החוק הזה נועד להביא לסגירת התאגיד". 
 
לעומתו ח"כ צגה מלקו (ליכוד) שבעברה עבדה ברשות השידור שסבלה מחוליי המועורבות הפוליטית בניהולה, הגנה באופת תמוהה על החוק ותקפה את המתנגדים לו: "שידור ציבורי הוא חשוב. אבל מה בסך הכל קרה פה? סך הכל הכוונה היא שיהיה פיקוח על התאגיד. אל תהיו צבועים ויפי נפש".
גולן יוכפז, מנכ"ל תאגיד כאן | צילום: אבישג שאר ישוב

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן