אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

בניגוד לעמדת קרעי: בג"ץ החזיר את סמכויותיה של מועצת תאגיד השידור

לאחר שיתוק שארך כחודש וחצי, מועצת התאגיד תוכל לחדש את פעילותה לאחר שהשופטים הוציאו צו ביניים המאריך את כהונתם של שניים מחבריה
מועצת תאגיד השידור הישראלי (הציבורי) שלפי דרישות החוק, היא הגוף האמון על התווית המדיניות והפיקוח על התנהלות התאגיד, תחדש את פעילותה ותוכל לחזור ולהתכנס לאחר שהיתה משותקת מאז נובמבר האחרון. כך קבע אתמול (שני) בג"ץ, שהוציא צו ביניים המורה להאריך את כהונתם של שניים מחברי המועצה. החלטת השופטים, התקבלה בהמשך לעתירה שהגישה עמותת "הצלחה – לקידום חברה הוגנת" נגד שר התקשורת שלמה קרעי ותאגיד השידור הציבורי כאן.
 
הסיבה לשיתוקה של מועצת התאגיד היתה הימנעותו של שר התקשורת, שלמה קרעי מלהאריך את כהונתם של שניים מחברי המועצה, פרופ' מנחם בן ששון ומיכל רפאל כדורי. שופטי בג"ץ יצחק עמית, נעם סולברג ודפנה ברק-ארז, קבעו שכהונתם של השניים, היא הראשונה מתוך שתי קדנציות ומשום כך ניתן להאריך את כהונתם. צו הביניים ישאר בתוקף עד להכרעה סופית בעתירה, מה שמאפשר כאמור, את חידוש פעילותה של המועצה. השופטים דורשים מקרעי לנמק מדוע הוא נמנע עד כה מלהאריך את כהונתם של בן ששון ורפאלי כדורי וככל שיחליט להחליפם – מדוע לא יעשה זאת באמצעות ועדת איתור.
 
משבר בתפקוד התאגיד
 
עתירת עמותת "הצלחה" הוגשה, באמצעות עו"ד אלעד מן, ברקע המשבר בתפקודו של תאגיד השידור, וזאת בשל השבתת פעילות המועצה שלא היו בה די חברים הנחוצים לצורך קבלת החלטות (קוורום) בנושאי תקציב, קביעת מדיניות ועוד. במועצת התאגיד אמורים לכהן כ-12 חברים ולפי דרישת החוק לצורך קוורום, דרושים לפחות שבעה חברים, כאשר בפועל, עד להוצאת הצו, מכהנים במועצה חמישה חברים בלבד. 
 
בנובמבר האחרון הסתיימה כהונתם של חמישה חברים, ביניהם של יו"ר התאגיד לשעבר גיל עומר, מכיוון שהם השלימו קדנציה שנייה ולפי החוק הם אינם יכולים להתמנות לקדנציה נוספת. בעיית אי מינוי חברי מועצה חדשים מחריפה לנוכח העובדה שגם ועדת האיתור של התאגיד משותקת, מכיוון שלפני חודש וחצי התפטר ממנה יו"ר הוועדה, השופט המחוזי בדימוס משה דרורי, ברקע עתירות נגד כהונתו שהגישו מכון זולת, תנועת רגולציה הוגנת ואגודת יהודים יוצאי אתיופיה. מאז התפטרותו של דרורי לא מונה לוועדת האיתור יו"ר אחר.
קרעי: קיימת  מניעה חוקתית בקיום הצו של בג"ץ
 
 בתגובה להחלטת השופטים, השר קרעי בחר לתקוף את החלטת בג"ץ. לדבריו, צו הביניים ניתן בחוסר סמכות ובניגוד לחוק. "אני קובע שקיימת מניעה חוקתית לקיים את הצו מחמת פגיעה חמורה בעיקרון הפרדת הרשויות וביסודות הדמוקרטיה", אמר. עוד הוא הוסיף: "מועצת התאגיד נותרה עם חמישה חברים בלבד ומשכך אינה קיימת על פי חוק. על כן, אין בסמכותי למנות ממלא מקום ליו"ר המועצה ולא אמנה. אני כפוף לשלטון החוק – וגם אתם שופטים נכבדים". 
 
קרעי מנסה לנצל את התסבוכת במועצת התאגיד כדי להכפיף את תאגיד השידור לגוף אסדרה אחר – הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו (שאף אותו בכוונתו לבטל), צעד שיאפשר לו להגביר את השפעתו על פעילותו ומדיניותו של גוף התקשורת הציבורי ובכך, הלכה למעשה קרעי מבקש להשיב את השידור הציבורי לשליטה ופיקוח פוליטי כמו בימי "רשות השידור", כאשר הממשלה בחרה ומינתה חברי המליאה שהיתוו את מדיניות השידורים ואף פיקחו עליהם. בנוסף הממשלה גם מינתה את מנהלה הכללי והעורך הראשי של רשות השידור. שר התקשורת אינו מסתיר את כוונתו להפריט את תאגיד השידור או לסגורו (לפחות את עיסוקו בחדשות ואקטואליה באמצעות סגירת חטיבת החדשות והפרטת רשת ב'). החלטת בג"ץ הנוכחית מעכבת את תכניתו זו, אך אינה סוף פסוק.
שר התקשורת – ד"ר שלמה קרעי בדיון ועדת הכלכלה בעניין תיקון חוק השידור הציבורי, דצמבר 2024 | צילום: ערוץ הכנסת

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן