אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

השופט יצחק עמית יעמוד בראש ההרכב בעתירה נגד מינוי יוליה שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13

השופט עמית החליט שהדיון בעתירה יערך "בהקדם האפשרי" ואגב זאת, דחה את בקשת "רשת" וחברי דריקטוריון "חדשות 13" לפסול על הסף את עתירת העובדים
שופט בית המשפט העליון יצחק עמית יעמוד בראש הרכב השופטים שידון בעתירה שהגישו עיתונאי ועובדי חדשות 13 נגד מינויה של יוליה שמאלוב ברקוביץ למנכ"לית ולעורכת הראשית של החברה. 
 
שלשום (א') פרסם השופט עמית החלטה ולפיה עתירת העובדים תועבר לדיון בפני הרכב "בהקדם האפשרי" ובהתאמה, מזכירות בית המשפט קבעה את הדיון בעתירה בעוד כשבועיים, ב – 25.07.2024, הלכה למעשה, בכך נדחתה עמדתם של חברי דירקטוריון חדשות 13 והרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, לפיה בית המשפט אינו מוסמך לדון במינויה של שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית החברה ולכן יש לדחות את העתירה על הסף ולגופה.
 
 "לעובדים אין זכות לקבוע מי ינהל את החברה"
 
הדירקטורים של רשת, חדשות 13, המנכ"לית הנבחרת, יוליה שמאלוב ברקוביץ' והרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו טענו בתגובותיהם המקדמיות לעתירת העובדים, כי עניינה של העתירה נגד המינוי אינו חופש העיתונות, אלא "ניסיון של עובדי חברה פרטית לסכל מינוי של מנכ"לית לחברה, מינוי שנעשה על ידי דירקטוריון החברה בהתאם לכל דרישות החוק, בלא שנפל בו כל פגם". לפיכך טענו, כי לעתירה אין בסיס ולעובדים אין זכות לקבוע מי ינהל את החברה שמעסיקה אותם. 
 
לטענתם, לשמאלוב ברקוביץ' "אין זיקה פוליטית או אישית המונעת ממה לכהן בתפקיד, אלא יש לה ניסיון בהקמה וניהול ערוץ טלוויזיה, ניהול עיתון ועריכתו בפועל, ניסיון ניהולי עשיר וניסיון בתחום הרגולציה". עוד טענו הדירקטורים, יוליה שמאלוב ברקוביץ' והרשות השניה כי עתירת העובדים אינה מצביעה על ביצוע הפרה של חוק הרשות השנייה, אלא עוסקת בחששות להפרות עתידיות וערטילאיות, אולם לגביהן, לא ניתן לדרוש מהרשות השניה לפעול עכשיו בהליך הפרה, כאשר זו עדיין לא בוצעה לכאורה. 
"השלכות מסוכנות"
 
"דווקא בקשת העותרים להתערבות מצד הרשות השופטת בהליכי המינוי של מנכ"לית חברת החדשות, מהווה פגיעה ברורה בעצמאות וחופש הפעולה של חברת החדשות, בניגוד להוראות החוק, על ההשלכות המסוכנות שלה", נטען בתגובת הדירקטורים, שמאלוב ברקוביץ' והרשות השנייה.   
 
 באמצע החודש שעבר, מיד לאחר שנודע ברבים, דבר מינויה של שמאלוב ברקוביץ', עיתונאי ועובדי חדשות 13 עתרו לבג"ץ בדרישה שיוציא צו ביניים להקפאת המינוי. הם טענו, בין היתר, כי 40% ממניותיה של חברת חדשות 13 מוחזקות בידי הציבור והיא משדרת מכוח רישיון שלטענתם "תנאיו הופרו" ועל כן, קיימת עילה להתערבות בית המשפט בהליך. בעתירה הועלו טענות נגד האופן "הבלתי סביר במידה קיצונית" שבו בוצע המינוי ונטען שהרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו היתה צריכה בעצמה להתערב במינוי. 
 
מועצת העיתונות ו"הצלחה" ביקשו להצטרף כידידי ביהמ"ש
 
שני גופים, שהשמיעו ביקורת נוקבת על מינויה של שמאלוב ברקוביץ', ביקשו להצטרף כידידי בית המשפט: מועצת העיתונות והתקשורת בישראל ועמותת "הצלחה" לקידום חברה הוגנת. המשיבים: חברי דירקטוריון חדשות 13 והרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו  – הונחו על ידי השופט עמית להודיע בדבר עמדתם לבקשות ההצטרפות עד יום ראשון הקרוב, 14 ביולי.  
 
שמאלוב ברקוביץ' עצמה פרסמה עם פרוץ הסערה סביב מינויה מכתב לכלל עובדי ועיתונאי חדשות 13, בעקבות סכסוך העבודה שהוכרז והחרם העובדים שהוכרז נגדה (המתבטא בהימנעותם לבוא במגע עמה). שמאלוב ברקןביץ' הדגישה כי נפגשה עם חלקם וזכתה תמיכה. "האתיקה העיתונאית וחופש הביטוי היו נר לרגליי. כך פעלתי וכך אמשיך לפעול", כתבה.

 

נראה כי שאלת המפתח בעתירה זו נעוץ במעמדה של חברת החדשות: האם מדובר בחברה פרטית שראשיה רשאים למנות מנכ"ל/ית לפי שיקול דעתם הבלעדי בלא כל דין וחשבון לציבור או שמא כפי שכותבת מועצת העיתונות והתקשורת בישראל בבקשתה להצטרף כידידת בית המשפט בעתירה, כי "ניתן לומר שחברת החדשות הינו גוף היברידי במהותו, תאגיד שהתאגד במשפט הפרטי, אך הוא טבול ועטוף במשפט הציבורי, כמעין דו- חי, שמקורו ביבשה אך חייו במים". ככל שבית המשפט יאמץ עמדה זו הוא עשוי להחליט כי מינויה של שמאלוב ברקוביץ' בטל בשל אי עמידתו בתבחיני המשפט הציבורי. 

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן