אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

"חוק הרייטינג" יורד מסדר היום (לפי שעה)

יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן ויוזם החוק שלום דנינו סיכמו על דחיית הדיון בהצעת החוק בלא לקבוע מועד חלופי. הערוצים המרכזיים מתנגדים להצעה בטענה שהיא חלק ממאמצי ההשתלטות הממשלה על כלי התקשורת
יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, דוד ביטן (ליכוד) הודיע היום (ראשון) כי הוועדה לא תדון בשלב זה ב"חוק הרייטינג" שאושר באחרונה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. 
 
ביטן נימק את החלטתו בכך שהוא מבקש לערוך "בחינה מעמיקה" של הצעת החוק, העוסקת באופן מדידת שיעורי הצפייה בערוצי הטלוויזיה והרדיו בישראל.  החלטתו קיבלה את הסכמתו של יוזם הצעת החוק, ח"כ שלום דנינו (ליכוד) והשניים לא קבעו מועד חדש לדיון. 
 
פגיעה בחופש העיתונות
 
הצעת החוק משנה למעשה את אופן המדידה של נתוני הצפיה ומסמיכה את שר התקשורת לבחור את המערכת שתבצע מדידה זו מבין המערכות המצויות כיום בשוק. בתוך כך, עצם ההצעה מעוררת התנגדות בקרב גופי השידור הגדולים, הרואים בכך חוליה במהלכי השר שלמה קרעי להשתלטות הממשלה על כלי התקשורת בישראל, דבר שעלול, לטענתם, להביא לפגיעה בחופש העיתונות. 
 
ח"כ דנינו כתב בדברי ההסבר להצעת החוק כי השיטה הנהוגה בישראל למדידת אחוזי הצפייה וההאזנה, מיושנת ואינה רלוונטית לימינו. "נאמר לא אחת כי נתוני המידרוג של גופי השידור אינם שקופים, אינם אמינים ולעתים אף סובלים מעיוותים חמורים, אשר נועדו להציג מצג של הצלחה ועניין ציבורי בתכניות שונות בטלוויזיה", הוא כתב. עוד נאמר בדברי ההסבר כי שיטת המדידה כיום, הנקראית "פיפל מיטר" מיושנת ויש כיום טכנולוגיות אחרות שיכולות לשקף בצורה מהירה הנכונה יותר את הרגלי הצפייה.
הוועדה דנה פעמיים בהצעה לסגור את תאגיד השידור הציבורי
 
החלטת ביטן ודנינו לדחות את הדיון ב"חוק הרייטינג" החדש באה לאחר שבשבוע שעבר ערכה ועדת הכלכלה שני דיונים בעניין ההצעה לשנות את חוק תאגיד השידור הישראלי (הציבורי) באופן שיאפשר את הפרטתו או את סגירתו בתוך שנתיים (ככל וההפרטה לא תצא לפועל מכל סיבה שהיא). 
 
מנכ"ל תאגיד השידור הישראלי, גולן יוכפז, הזהיר בדיון כי מטרתם של מהלכי החקיקה פשוטה: "זהו ניסיון לשלוט על מהדורות החדשות ותכניות האקטואליה של התאגיד, או לבטלן, כי הן ביקורתיות מדי. מטרה אחרת, לדברי יוכפז, היא השתלטות הממשלה על נכסי התאגיד: תדרי הרדיו והארכיון שלו העשיר בתיעוד, שהוא למעשה זיכרון לאומי. 
 
בדיון פרץ עימות בין השר קרעי לבין מ"מ נשיא בית המשפט העליון בדימוס, חנן מלצר, שכיום מכהן כנשיא מועצת העיתונות. כאשר קרעי אמר כי "הדמוקרטיה שייכת לציבור. הוא בוחר בבחירות דמוקרטיות את נבחריו, והם רשאים לבצע מדיניות". מלצר השיב לו: "אדוני לא מבין מה זה דמוקרטיה". קרעי המשיך את הוויכוח ואמר: "יש כאלה שחושבים שדמוקרטיה היא מה שנחשב בעיניהם". 
 
ביטן עצמו דווקא הסתייג מהיוזמה לסגור את תאגיד השידור, כאשר אמר: "ערוצים 12 ו-13 הם נגדנו. מה יעזור לנו אם נסגור את כאן 11"?

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן