יוחנן צנגן הודיע על פרישה ומועצת תאגיד השידור שוב משותקת

פרישתו משחקת לידי שר התקשורת המעוניין לשנות את החוק כך שהממשלה תוכל לבחור ולמנות בעצמה את חברי המועצה; לשלוט ולמשטר פוליטית את תאגיד השידור
מועצת תאגיד השידור הישראלי (הציבורי) "כאן", שהיא בבחינת דירקטוריון תאגיד השידור, שוב משותקת ואינה יכולה להתכנס ולקבל החלטות. זאת לאחר שאחד מחבריה, יוחנן צנגן, הודיע היום על פרישתו. עקב זאת, מספר חברי המועצה יירד עתה לששה, כאשר נדרש מינימום (קוורום), המונה שבעה חברים כדי שהיא תוכל להתכנס ולפעול כחוק.
 
צנגן, מאנשי הטלוויזיה הוותיקים בישראל, החל את כהונתו במועצת התאגיד לפני מעט יותר משלוש שנים. בעבר הוא כיהן כמנכ"ל זכיינית ערוץ 2 "רשת, ולפני כן מילא שורת תפקידים ברשות השידור, ביניהם סמנכ"ל כלכלה וכספים.  בתפקידו הנוכחי במועצת התאגיד הוא כיהן כמומחה לכספים. יש לו גם ניסיון בפתרון סכסוכים בתחומי זכויות יוצרים, דיבה ולשון הרע וכן בגישור במחלוקות כספיות בענפי הפרסום, היצירה וההפקה.
 
אין זו הפעם הראשונה שהמועצה משותקת
 
אין זו הפעם הראשונה שהמועצה, שהיא הגוף המפקח והמאשר את תכניות העבודה של התאגיד, משותק. בנובמבר האחרון הסתיימה כהונתם של חמישה מחברי המועצה, ביניהם היו"ר גיל עומר וכתוצאה מכך נותרו במועצה רק כחמישה חברים, שניים פחות מהמינימום הנדרש לפי החוק לצורך הבטחת פעילותה. בתחילת ינואר 2025, הוציאו שופטי בג"ץ צו ביניים שהאריך את כהונתם של שני חברי מועצה. פרופ' מנחם בן ששון ומיכל רפאלי, שהשלימו כהונה אחת בלבד וכך עלה שוב מספר חברי המועצה לשבעה והתאפשר המשך פעילותה. 
 
כעת לא ברור מה צפוי בתאגיד השידור נוכח פרישתו של צנגן מהמועצה, אולם אם הדבר תלוי בסביבתו של שר התקשורת שלמה קרעי, עבודת המועצה בהרכבה הנוכחי לא תחודש, דבר שיסלול את הדרך להחלשתו של התאגיד ובהמשך הדרך להשתלטות פוליטית עליו.
שינוי שיטת המינויים והמכשולים הניצבים בפני קרעי
 
בחודש שעבר אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים (ליכוד), מאחוריה עומד השר קרעי, ולפיה תופסק לחלוטין כהונתם של כל חברי מועצת התאגיד. בד בבד, קובעת הצעת החוק, תשונה שיטת מינויים של חברי מועצת התאגיד החדשים: במקום המצב כיום שבו חברי המועצה מאותרים ונבחרים על ידי ועדת איתור בלתי תלויה בראשות שופט מחוזי בדימוס, במטרה למנוע פוליטיזציה בניהול התאגיד, חברי המועצה ייבחרו ישירות על ידי הממשלה, בהמלצת שר התקשורת.
 
אלא שבדרכו להבטיח השתלטות פוליטית על תאגיד השידור, נתקל קרעי במכשולים. לפני כחודשיים התפטר יו"ר ועדת האיתור הקודם, השופט בדימוס משה דרורי, לאחר שגם יו"ר הוועדה הקודמת, השופטת בדימוס נחמה נצר התפטרה. לפני כחודש הוא מינה את השופטת בדימוס נחמה מוניץ לראשות הוועדה, אלא שגם מעל ראשה של מוניץ מרחפת עננה על רקע תפקידה הקודם כיו"ר ועדת ההיתרים במשרד מבקר המדינה. לפי פרסום באתר "זמן ישראל", כלפי מוניץ הועלו טענות על מעורבות לכאורה, בטיוח ובגניזת דו"ח חמור שהיא הכינה ב-2015 בעניין אלימות כלפי עובדת בקק"ל.
יוחנן צנגן משחק לידיים של קרעי | צילום: המכון הטכנולוגי חולון

מצאתם טעות בכתבה?