"מאפיינים של משטרים לא דמוקרטיים"

מועצת העיתונות והתקשורת תתכנס כדי לדון בהתנהלות המשטרה והפרקליטות בחקירת העיתונאים בפרשת "קטאר-גייט" | נשיא המועצה: "חקירת עיתונאים והחרמת טלפון ללא קבלת האישורים הנדרשים מראש – מאפיינת משטרים לא דמוקרטיים"

נראה שפרשת קטאר-גייט עוד רחוקה מלהסתיים. היום (א'), עורך ה"ג'רוזלם פוסט", צביקה קליין העניק ראיונות נוספים בעניין מעצרו, חקירתו תחת אזהרה, תפיסת מכשיר הטלפון שלו על ידי המשטרה וחמור מכך, השימוש שהאחרונה עשתה במכשיר בלא שביקשה או קיבלה אישור מבית המשפט לעשות כן. בראיון לשילה פריד באתר Ynet, מספר קליין כי הופתע מבורותו של צוות החקירה ביחס לדרכי עבודתם של עיתונאים. "הם פשוט לא מבינים את המהות של הקשר בין דוברים לאנשי ציבור. החוקרים ממש הופתעו מכך שיש מי שמתווך בין עיתונאי למרואיין. ככה לא אמורים לגשת לסוגיה שזרה להם".

 

אשתי לא בבית ויש לי ילדים שמחכים שאאסוף אותם מהמסגרות

כזכור ביום ב' שעבר, קליין זומן למסור עדות פתוחה במשטרה, אולם במהלכה התבשר כי הוא חשוד במגע עם סוכן זר, ועל פי המיוחס לו תיווך בין פלדשטיין לאיש העסקים הישראלי גיל בירגר, ואף לפוטליק ששימש כלוביסט של ממשלת קטאר. הוא נחקר במשך 12 שעות ברציפות וזאת בזמן שאשתו לא נמצאת בארץ. במהלך חקירתו הסביר לחוקרי המשטרה כי שלושת ילדיו הקטנים נמצאים במסגרות חינוכיות ועליו להוציאם ולהשגיח עליהם. "החוקרים לצערי הביעו אטימות לעובדה שאני אבא לילדים קטנים שאמא שלהם לא בבית, ולמה שהילדים עלולים לעבור בלי ששני הוריהם בבית. התאכזבתי מכך שהיה לחוקרים קצה חוט מפורר, והם התעקשו לעשות הכל כדי למצוא אצלי איזה אלמנט מפליל. הרגשתי שאין להם כלום והם מנסים לעשות פישינג". זאת ועוד הוסיף קליין. "בעת חקירתי הוציאו הודעה על כך שאני נמצא בחקירה ואם לא די בכך, שיחת שלמות הודלפו מהטלפון שלי בלא שהמשטרה וביקשה וממילא גם לא קיבלה צו חיפוש מבית המשפט וכך בשעה שילדי לא הבינו לאן נעלמתי, בחדשות כבר פורסמו ציטוטים מתוך התכתבויות שנלקחו ממכשיר הטלפון שלי".

צביקה קליין, עורך הג'רוזלם פוסט, פורץ בבכי בפגוש את עיתונות בחדשות 12, בעת שדיבר על אדישות המשטרה נוכח הסבריו כי הוא צריך להוציא את ילדיו מהמסגרות החינוכיות | צילום: חדשות 12

 

 "לקח יותר מדי זמן עד שהתמיכה הגיעה"
 
רק מקץ יממה לאחר שנודע דבר מעצרו החל גל גינויים ומחאות מעיתונאים וכלי תקשורת, אולם קליין מספר כי ציפה למעט יותר. "בהתחלה הייתי מאוכזב מהיחס התקשורתי. הרגשתי שהעיתונאים בישראל לא תומכים בזה. זה התחיל בצד הימני של המפה, ואחרי זה הצטרפו עיתונאים משאר קצוות הקשת הפוליטית. חימם את הלב לראות אנשים מכל הרקעים, בכלי התקשורת השונים והמגוונים, תומכים בי ברשתות החברתיות".
 

"ציפיתי לקצת יותר תמיכה מעורכים ראשיים, שהקו של הסיקור יהיה קצת אחר גם מימין וגם משמאל. דמוקרטיה היא ערך חשוב, ערך מקודש, וחלק מהדמוקרטיה היא חופש עיתונות. אולי בגלל שאנחנו עיתון באנגלית, ואולי מסיבות אחרות, אבל לקח יותר מדי זמן עד שהתמיכה הגיעה, גם מקרב ארגוני העיתונאים למיניהם, גם כשהם הגיבו זה היה מאוד 'פרווה'. לא מספיק ברור, לא מספיק תוקפני נגד גורמי אכיפת החוק שהפרו את עקרון  חופש העיתונות". 

 

עם או בלי קשר לאכזבתו של קליין מהקולגות, מועצת העיתונות והתקשורת בישראל, תתכנס כדי לדון בהתנהלות המשטרה והפרקליטות בחקירת העיתונאים בפרשת "קטאר-גייט". נשיא המועצה, שופט בית המשפט העליון בדימוס חנן מלצר, אמר היום בראיון לתוכנית "בוקר הזה" בכאן רשת ב' כי: "חקירת עיתונאים והחרמת מכשירי הטלפון שלהם ללא קבלת האישורים הנדרשים מראש – מאפיינת משטרים לא דמוקרטיים". עוד הוסיף מלצר כי "לפי הדין הישראלי, במצבים שכאלה, בטרם החקירה, יש לקבל אישור של ראש אגף החקירות במשטרה ושל המשנה לפרקליט המדינה. זאת כדי לשמור על החיסיון העיתונאי – שהוא בליבה של הדמוקרטיה". עוד הוא הוסיף כי: "הפעילות העיתונאית מבוססת על הזרמת ידיעות אף ממקורות חסויים. הזמנת עיתונאים בין השאר לחקירת מקורותיהם – תפגע במקצוע ובשטף המידע המגיע ממקורות המאמינים שיישארו חסויים".

"חקירת עיתונאים והחרמת מכשירי הטלפון שלהם ללא קבלת האישורים הנדרשים מראש – מאפיינת משטרים לא דמוקרטיים" | נשיא מועצת העיתונות והתקשורת – שופט בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' חנן מלצר | צילום: אודי פורטל
 

מלצר הוסיף כי לצערו אין בחוק הישראלי הסדר המעקן את ההחסיון העיתונאי וההגנה על מקורת וזאת חרף הצעות חוק בעניין, שנדונו בעבר, אולם לא הבשילו לכדי חקיקה ומכאן שכל עיתונאי בסיטואציה דומה, צריך לפעול לפי מיטב הבנתו ומצפונו ועל פי כללי האתיקה של מועצת העיתונות והתקשורת. "כל החיסיון העיתונאי מעוגן בפסק דין אחד של השופט שמגר – במה שמכונה "הלכת ציטרין", שבה נקבע כי המפתח הוא איזונים. על המשטרה ורשויות החקירה להיזהר מאד כשהן מזמינות עיתונאי לחקירה". בהתייחס למכשיר הטלפון של עורך ה"ג'רוזלם פוסט" שנתפס על ידי המשטרה אמר מלצר כי יש לשים את המכשיר במעטפה ולהביאה לשופט כדי שיבחן באיזה קטע ניתן להשתמש חרף החיסיון העיתונאי. כך או כך, נראה כי התנהלותה של המשטרה בפרשה רוקנה מכל תוכן הת החובה לפנות לבית המשפט, כדי לפשפש במכשיר הטלפון של קליין. עוד הדגיש מלצר כי "מועצת העיתונות והתקשורת מגיניה על כל עיתונאי ולא משנה מאיזה זרם הוא בא. לצערי גורמים שגילו פתאום את חופש העיתונות והתקשורת שתקו נוכח הרצון לפגוע בתאגיד השידור הציבורי ובגלי צה"ל וגם בערוצי תקשורת נוספים. על זה נאמר טוב מאוחר מאשר לעולם לא".

מצאתם טעות בכתבה?