מחלתו של ביטן ויועמ"שית הכנסת בולמים יוזמות קרעי נגד תאגיד השידור

עו"ד אפיק מתנגדת להקמת ועדת כנסת יחודית, שתדון בהצעות החוק בנוגע לתאגיד | בעקבות זאת קרעי מנסה להסתייע במשרד רוה"מ
אישפוזו בשנית של יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, דוד ביטן, בבית החולים (הפעם במחלקת שבץ ב"שיבא"), בשל החמרה במצבו, עצר לפי שעה את הדיונים שנקבעו בוועדת הכלכלה, בעניין הצעות החוק הפרטיות לכאורה שנועדו לפגוע בעצמאותו של תאגיד השידור הציבורי. 
 
מקצת מהצעות החוק, החל מזו המדברת על הפרטה או סגירה של תאגיד השידור ועד להצעה המכפיפה את תקציבו של התאגיד לקיצוצים בתקציב המדינה או זו המחייבת את התאגיד בדיווח שנתי לוועדת הכלכלה, הן יוזמות חקיקה של ח"כים זוטרים מהליכוד ומש"ס, אולם מאחוריהן ניצב קרעי עצמו. 
 
ביטן לא נלהב לתמוך במהלכי קרעי
 
ח"כ ביטן עצמו אינו נלהב להקל על חיי קרעי והוא אינו תומך בכל המהלכים ויוזמות החקיקה בנוגע לתאגיד. למשל, הוא לא מוכן כלל להעלות לדיון בוועדה את הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב להפריט או לסגור את התאגיד (הצעת חוק זהה לזו שהעלה קרעי כאשר עוד כיהן כחבר כנסת, בטרם מונה לשר בממשלה). באחת מישיבותיה האחרונות של ועדת הכלכלה אמר ביטן, בנוכחות קרעי: "אנו צריכים את תאגיד השידור. גם הימין בישראל זקוק לו".
 
ביטן גם אינו מצדד בהצעת החוק לשינוי באופן מדידת הרייטינג של התאגיד (ושל שאר הערוצים) ונראה שהצעת חוק זו לא תקודם. ועדת המדרוג הממונה כיום על מדידת שיעורי הצפייה בערוצי השידור, נחשבת לגוף מקצועי ומקובל על כל גופי השידור. 
 
נוכח התנהלותו ההססנית של ביטן, ובעיקר התנגדותו החד משמעית להפרטה או סגירת התאגיד, קרעי מבקש לעקוף את ועדת הכלכלה ולהעביר את הדיונים בעניין עתידו של תאגיד השידור לאחת הוועדות האחרות, או לועדה יעודית שתוקם במיוחד לנושא זה, בדומה לועדה המיוחדת שהוקמה בשנת 2014 לצורך סגירת רשות השידור והקמת התאגיד.
 
אלא שבנוסף לח"כ ביטן, ניצב עוד מכשול בפני קרעי בדרכו לערער את מעמדו של התאגיד, בדמותה של היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק. זו הבהירה שהיא מתנגדת להעברת הדיון לוועדה חדשה של הכנסת, בנימוק שהדבר יגרום לקיצוץ בסמכויותיה של ועדת הכלכלה. 
מתנגדת לקיצוץ בסמכויותיה של ועדת הכלכלה | עו"ד שגית אפיק, יועמ"שית הכנסת | צילום: דוברות הכנסת
פנייה למזכיר הממשלה, יוסי פוקס
 
אלא שקרעי אינו אומר נואש במסעו נגד התאגיד. לפי "ישראל היום", שר התקשורת פנה בימים האחרונים למזכיר הממשלה, יוסי פוקס, במאמץ לרתום אותו למשימת הקמת ועדת כנסת חדשה ויעודית אשר תדון ותאשר לקריאה שניה ושלישית את צבר החוקים, אחרי שאלה כבר אושרו בקריאה טרומית במליאת הכנסת.
 
קרעי אמר למזכיר הממשלה, כי ללא הקמת ועדה מיוחדת בכנסת לצורך קידום חוקי התקשורת שלו, בהם הרפורמה בשידורים שהוא גיבש והפרטת התאגיד – אין לו מה לעשות עם הסמכויות על השידורים בישראל. לפיכך, הוא טוען, יש להוציא את הנושא ממשרד התקשורת שבאחריותו ולהעבירם לגורם מוסמך אחר.  
 
"ספין שאינו זוכה לתמיכת ראש הממשלה"
 
הרפורמה שקרעי מבקש לקדם, מתמקדת בביטולן של הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו וכן מועצת הכבלים והלווין ותחת זאת להקים גוף אחוד שיפקח על השידורים, אולם בשינוי משמעותי וניכר מהמצב כיום, חברי המועצה החדשה, ימונו על ידי הדרג הפוליטי. כמו כן, קרעי רוצה לאשר לתחנות רדיו אזוריות לשדר בתדרים ארציים. בשוק התקשורת טוענים שהשינויים שקרעי מבקש לחולל, יפגעו בענף ובעצמאות התקשורת החופשית בישראל, בעוד שבסביבתו של ביטן טוענים כי מדובר ב"ספין של קרעי שאינו זוכה לתמיכת ראש הממשלה".
שר התקשורת – שלמה קרעי בדיון ועדת הכלכלה בעניין תיקון חוק תאגיד השידור הישראלי, ינואר 2025 | צילום: ערוץ הכנסת

מצאתם טעות בכתבה?