מתגעגעים לרשות השידור? ממשלת ישראל תבחר את חברי מועצת התאגיד

ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה: הממשלה תמנה בעצמה את מועצת תאגיד השידור, ולא ועדת איתור בלתי תלויה בראשות שופט בדימוס
ועדת השרים לענייני חקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, החליטה שהממשלה תיטול לעצמה את תפקיד ועדת האיתור לחברי מועצת תאגיד השידור הישראלי (הציבורי) ותמנה בעצמה את חברי מועצת התאגיד, שתפקידה לקבוע את מדיניות השידורים ולפקח על הנהלת התאגיד. 
 
ועדת האיתור של התאגיד משותקת מזה זמן רב בשל העתירה שהוגשה נגד מינויו של השופט בדימוס, משה דרורי וביתר שאת עם פרישתו מהתפקיד בטרם בג"ץ הכריע בעתירה נגד מינויו. דרורי כזכור, היה מינוי של שר התקשורת שלמה קרעי.  גם מועצת התאגיד אינה פעילה מכיוון שהיא מצויה בהרכב חסר, לאחר פרישתם של חמישה מחבריה, לרבות היו"ר גיל עומר, בתום שתי קדנציות (פרק הזמן המקסימלי שניתן לכהן בו).
 
בג"ץ הוציא צו ביניים
 
קרעי נמנע בכוונת מכוון למנות חברים חדשים למועצה במקום אלה שפרשו או לחלופין להאריך כהונתם של מי שסיימו קדנציה ראשונה מתוך שתיים שהחוק מאפשר, ובכך נותרה מועצת התאגיד ללא קוורום, כלומר ללא מספר החברים המינימלי הדרוש לשם קבלת החלטות. ב – 6 בינואר האחרון שופטי בג"ץ הוציאו צו ביניים בעתירה שהגישה עמותת "הצלחה", המאריך את כהונתם של שניים מחברי מועצת התאגיד, מה שמאפשר להגיע לקוורום ולחדש את פעילותה, לפי שעה. 
  
אלא שקרעי בחר לתקוף את החלטת בג"ץ והודיע כי יתעלם מהצו שניתן "בחוסר סמכות ובניגוד לחוק" כדבריו. הוא אף הגדיר את הצו שהוצא כ"פגיעה חמורה בעקרון הפרדת הרשויות וביסודות הדמוקרטיה". כהמשך לאותה הצהרה של קרעי, ועדת השרים השרים לענייני חקיקה, קיבלה היום את ההחלטה בעניין האופן שבו ימונו חברי מועצת תאגיד השידור הציבורי. משמעותה של ההחלטה תהיה השתלטות הממשלה, הלכה למעשה, על התאגיד ופגיעה ממשית בעצמאותו בדומה לאופן שבו שלטה הממשלה במינוי חברי מליאת "רשות השידור" שפעלה לפני הקמת התאגיד. בכך אימצה ועדת השרים את הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים (ליכוד).
שר המשפטים יריב לוין (מימין) ושר התקשורת שלמה קרעי – חברי ועדת השרים לענייני חקיקה | צילום: נועם מושקוביץ – דוברות הכנסת
ביטן אינו כלי שלטוני אוטומטי
 
כעת החלטת ועדת השרים טעונה את אישורה של הכנסת. אלא שלאחר הקריאה הראשונה במליאה, כאשר תובא ההחלטה לדיון בוועדת הכלכלה לצורך הכנתה לקריאה שניה ושלישית, אין כלל ודאות שהוועדה תאשר אותה. יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן (ליכוד), אינו מוכן לשמש כלי שלטוני מובן מאליו ולאשר אוטומטית כל הצעה שמטרתה פגיעה בתאגיד. גם לא ברור איך ישפיע מצבו הרפואי של ביטן, שאושפז לפני יומיים במחלקה לטיפול נמרץ נוירולוגי, על דיוני הוועדה בראשותו ובתוך כך, אפשר גם שהממשלה תחליט להקים ועדה מיוחדת לשם דיון בחוק, כפי שנהגה ממשלת נתניהו- לפיד בשנת 2014, כאשר חוקקה את החוק לסגירת רשות השידור והקמת תאגיד השידור. 
 
בדיונים שקיימה עד כה ועדת הכלכלה בנושא תאגיד השידור, ביטן הביע התנגדות ליוזמת החקיקה הקיצונית של ח"כ טלי גוטליב (ליכוד) להפריט או לסגור את התאגיד, אך מנגד תמך בהצעת חוק של ח"כ אריאל קלנר (ליכוד) לחייב את התאגיד למסור דו"ח פעילות שנתי לוועדת הכלכלה ובהצעת החוק להכפיף את תקציב התאגיד למסגרת תקציב המדינה, שהגיש ח"כ אביחי בוארון (ליכוד). השר קרעי  מעניק גיבוי פעיל לכל הצעות החוק הפרטיות הללו. את ההצעה להפרטה או סגירת התאגיד יזם קרעי, עוד בהיותו חבר כנסת ובטרם מונה לשר התקשורת.
 
 
סכנה ממשית לפוליטיזציה
 
בתוך כך, מועצת העיתונות והתקשורת בישראל, מסרה כי היא קוראת לממשלה לחדול מניסיונות ההשתלטות הפוליטית על תאגיד השידור הציבורי. 
 
"הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים וההחלטת של ועדת השרים לענייני חקיקה ולפיה הממשלה היא שתמנה את חברי המועצה של תאגיד השידור הציבורי מגבירות את הסכנה האורבת לשידור ציבורי עצמאי",  אמר הערב (ראשון) נשיא מועצת העיתונות והתקשורת, מ"מ נשיא בית המשפט העליון בדימוס, חנן מלצר.
 
מלצר קרא לממשלה לחדול מניסיונות ההשתלטות הפוליטית על תאגיד השידור. הוא הזכיר כי החוק כיום קובע שיש למנות ועדת איתור בראשות שופט בדימוס לצורך בחירת חברי המועצה. "הצעת החוק פותחת פתח להתערבות פוליטית בתכנים המשודרים, כפי שקורה במשטרים שאינם דמוקרטיים או דמוקרטיים להלכה בלבד", הוסיף. 
נשיא מועצת העיתונות והתקשורת – שופט בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' חנן מלצר בכנס אילת לעיתונות 2021 | צילום: אודי פורטל

מצאתם טעות בכתבה?