- 16.01.25
- מערכת
אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש
בפאנל "פריפריה על מזוודות" שפתח את כנס אילת לעיתונות ה-16, אמר עוד ראש עיריית דימונה כי שר הביטחון ישראל כץ שגה כשהכריז על ניצחון, הוא הדגיש כי חייבת לקום ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת מחדל שבעה באוקטובר. ביטון אמר לאלמוג בוקר: "אני קורא לחבריי ראשי הרשויות בצפון – אל תסכימו לחזור לבתיכם בלי תוכנית חומש מאושרת קדימה".
במסגרת פאנל הפתיחה של כנס אילת לעיתונות ה-16 שיוזמת אגודת העיתונאים בת"א, הסכימו מרבית הכתבים המסקרים את הדרום והצפון, כי הם אינם רואים אפשרות של חזרת התושבים לבתיהם גם היום, יותר משנה אחרי המלחמה. כתב הצפון של "ישראל היום", עידן אבני, סיפר "בשבעה באוקטובר יצאנו עם תיק קטן לבית מלון, אחרי חודשיים הבנתי שזה יימשך עד פסח והסתכלו עליי כמו על משוגע. אף אחד לא דמיין שנתחיל את שנה"ל הזאת מחוץ לבית. היום התושבים אומרים: 'אנחנו לא חוזרים הביתה עד סוף שנה"ל, גם אם תסתיים הלחימה בלבנון'. אני יודע שהמורים לא יחזרו. אני לא רואה איך מדינת ישראל מכניסה את היד לכיס כדי שיגיעו מורים לבתיה"ס".
אלמוג בוקר (חדשות 12) שהנחה את הפאנל אמר: "לא צריך לחכות לצפון כדי להבין מה הולך לקרות בעוטף, אנחנו גם היום לא רואים את החזרה הביתה של כל המשפחות שנאלצו לעזוב בבהלה בשבעה באוקטובר. כתב הדרום של גל"צ, רמי שני הוסיף: "התושבים רוצים לחזור, אם יהיה מספיק לחץ על פיקוד הדרום מאמין שתתחיל חזרה. צירי תנועה נפתחו למרות שהם חשופים לירי נ"ט". מנגד, ציין כתב הדרום של ידיעות אחרונות, מתן צורי: "לקיבוץ ניר עוז הבטיחו הרים וגבעות, הם הצהירו שהם רוצים לחזור לשקם את הקיבוץ, אבל ההבטחות נשארו ללא כיסוי. הם לבד!".
ביחס לשאלה מי אחראי על מחדל שבעה באוקטובר, היכו העיתונאים השותפים לפאנל על חטא וסיפרו שלמרות שהעלו שאלות ביחס לתדרוכים לפני שבעה באוקטובר. כתב הדרום של גל"צ, רמי שני סיפר: "שאלנו שוב ושוב מה קורה מעל הגדר, אם יש חצייה המונית ואמרו לנו "נסתדר", זה בדיוק מתחבר למה שאמר רבין על "סמוך". יכול להיות שהיינו צריכים להציף את זה יותר". איציק זוארץ (כאן 11) שיתף "היינו מקבלים בראש מהצבא בכל פעם שדיווחנו על בלוני תבערה שפגעו, למשל בנפילה על גג של גן בתקומה, למרבה המזל כשהגן היה ריק מילדים".
"מה שקרה בשבעה באוקטובר לא יחזור, כל ראשי הרשויות נהיה כיד אחת", אמר ראש עיריית דימונה, בני ביטון. "הצפון והדרום כאגרוף אחד, אסור לנו לחזור למציאות הקודמת אי אפשר להשלים עם הדבר הזה. הם ראו את העם שלנו חלש מאוד וניצלו את זה. כשתסתיים המלחמה תהיה ועדת חקירה וכולם נושאים באחריות ויצטרכו לתת דין וחשבון, חייבים ועדת חקירה ממלכתית. אלמוג בוקר (חדשות 12) אמר: הגענו להישגים יוצאי דופן במלחמה הזאת אבל יש לנו מחויבות מעל ומעבר לכל דבר אחר לחטופים שאנחנו לא יודעים אם ישרדו שם עוד יום אחד וחייבים להחזיר אותם הביתה. מבחינת המבט קדימה, צריך להבין – אין יותר בלתי מעורבים בעזה, לכן כל אירוע שקורה אחרי המלחמה מעזה – צריך להתייחס אליו כמו שבעה באוקטובר".
בפאנל "רופאים במלחמה" בהנחיית ראש דסק הבריאות בחדשות 13, הילה אלרואי, התייחסו המשתתפים לאופן שבו טיפלו בבתי החולים בחטופים ששבו, בעיקר בהיבט התקשורתי. "בחלק מבתי החולים לא מספיק שמרו על הפרטיות של החטופים שחזרו", אמר יואב אבן (חדשות 12). "נכנסו לפירוט שהם לא היו צריכים להיכנס אליו. זה קרה משתי סיבות: יש אולי בתי חולים שמרגישים שהם לא קיבלו את החשיפה התקשורתית על התפקוד בשבעה באוקטובר, וגם אולי מעין געגוע לכיסוי הנרחב שזכו לו בקורונה.
הפאנל התייחס גם לדיווח שמסרו גורמים במרכז הרפואי שיבא תל השומר ביחס למצבו של רה"מ נתניהו כשטופל שם. כזכור, פרופ' עמית שגב, ראש מחלקת קרדיולוגיה בתל השומר טען שנתניהו סבל מהתייבשות ללא הפרעת קצב בלב, בדיעבד התבררה תמונה שונה. אבן אמר: "המקרה הזה גורם לנו ככתבי בריאות להסתכל אחרת על הודעות שיוצאות מדוברי בתי חולים, ובפרט בכל הנוגע לעניינים רגישים".
כנס אילת לעיתונות ה-16 שמאורגן על-ידי אגודת העיתונאים בתל אביב, יימשך עד יום רביעי 20.11 במרכז הכנסים של מלונות הרודס באילת (מרשת פתאל). במהלך ימי כנס אילת לעיתונות ה-16 מתקיימים עשרות פאנלים, שיעסקו בנושאים אקטואליים על סדר יומה של התקשורת ובהם סיקור מלחמת "חרבות ברזל" ופעילות צבאית בשידורים חיים עם מצלמות בתוך הכוחות המיוחדים, הקרב המתעצם על אופייה של מערכת המשפט ועצמאותה, ומתיחת גבולות חופש הביטוי לקצוות מסוכנים לצד השלכות ההתנהלות של עיתונאים ברשתות החברתיות על עבודתם העיתונאית.
מצאתם טעות בכתבה?
כל הזכויות שמורות © אגודת העיתונאים בתל אביב – בית סוקולוב