צילום: קרני לב ארי
"סולקתי מבסיס צבאי בגלל אופי כתיבתי"
בשני פנלים שהתקיימו בעקבות דבריו, בהנחיית העיתונאי אמיר אורן וחברת נשיאות מועצת העיתונות ד"ר ענת פלג, אמר הכתב הצבאי של "הארץ" יניב קובוביץ כי התקשורת אכן התיישרה בדיווחיה עם הקו הרשמי והפעילה צנזורה עצמית, "כי אנו קודם כל ישראלים וציונים". בהתייחסו לשנות עבודתו ככתב צבאי מתח קובוביץ ביקורת על צמרת צה"ל שמנסה "להעניש", כדבריו, כתבים שאופי דיווחיהם אינם לרוחה. "במשך כמעט ארבע שנים צה"ל לא איפשר לי להיכנס לבסיסים ולדבר עם מפקדים בארבע עיניים ופעם אפילו סילקו אותי מבסיס. כתבים ביקורתיים או כאלה העושים תחקירים פשוט מודרים מבסיסים. הצבא אף מפעיל שיטות דימיוניות כדי להשפיע על כתבים "סוררים" לשנות את אופי דיווחיהם, למשל על ידי פנייה להורים שכולים כדי שילחצו על אותם כתבים". עוד אמר כי "החיבור בין העיתונאים לצה"ל הוא חיבור חולה ויש לתקנו".
סגנית עורך "הארץ", נועה לנדאו, אמרה כי בנוגע לדיווחי המלחמה, עיתונה אינו יכול להרשות לעצמו להסתפק רק בתיאור הקרבות שמנהלים חיילי צה"ל, אלא גם רואה צורך לספק תמונה אודות המתרחש בצד השני, הפלסטיני ולדווח על מצוקת התושבים בעזה. "כפי שבמשחק כדורגל שבו משחקת נבחרת ישראל יש לכתוב לא רק על משחקה של נבחרתנו, אלא גם על משחקה של הקבוצה הזרה, כך יש לנהוג בתיאור המלחמה בינינו לבין הפלסטינים", טענה.
"ברור מי הטובים ומי הרעים"
יהודה שלזינגר מ"ישראל היום" חלק עליה וטען כי "במלחמה הזו יש צד טוב וצד רע, שלא כמו במשחק כדורגל שבו מתמודדות שתי קבוצות". לדבריו, יש להמעיט או אף להימנע כליל מתיאור המתרחש בקרב הפלסטינים בעזה, כי במלחמה הזו ברור מי הטובים ומי הרעים ולהפעיל שיקול דעת שייקח בחשבון קודם כל את טובת חיילינו".
לנדאו חזרה על עמדתה: "אני לא רואה שסיקור המצב בצד השני מחזק את האויב. אני בטוחה שאנשים אינטליגנטיים שרואים את התמונות הקשות מעזה ממשיכים להאמין בצדקת דרכה של ישראל".
מנשה סמירה, בעבר מנכ"ל הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, הזהיר מפני "השתלטות מתוחכמת על העיתונות וחופש הדיבור בישראל". הוא הצביע על הניסיון להקים מועצת שידורים שתהיה לא עצמאית, כי אם כפופה לשלטון ולקבוע שכל גוף תקשורת המשדר חדשות יהיה רשאי למדוד את אחוזי הצפייה והחשיפה של עצמו וכן לקבוע את כללי האתיקה המחייבים בארגון במנותק מכללי האתיקה המקובלים. "אנו נעים לעבר מערכת שתדולל מנציגי ציבור ולתהליך מסוכן של השתלטות שתכליתה לשרת את השלטון. זה אמור להדאיג כל אזרח".
פיני שומר, מנכ"ל מועצת העיתונות והתקשורת, ציטט בסיום הכנס את דבריו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרון ברק ולפיהם כשהתותחים רועמים המוזות לא שותקות. "גם בזמן מלחמה יש לשמור על הדמוקרטיה, על תקשורת חופשית, זכות הציבור לדעת ועל אתיקה עיתונאית. ברוח זו מועצת העיתונות והתקשורת פועלת", אמר.