ארבעה חברי כנסת מהקואליציה, הניחו אתמול (שני) על שולחן הכנסת
הצעת חוק לצמצום הריכוזיות בענף הפרסום והמדיה. מטרתו המוצהרת של החוק היא להגביר את התחרותיות בענף, אולם הלכה למעשה היא נועדה לסייע לערוץ 14, המשמש שופר למדיניות הממשלה.
מאחורי ההצעה ניצבים הח"כים אביחי בוארון (ליכוד), ששון גואטה (ליכוד), משה פסל (ליכוד) וארז מלול (ש"ס). בדברי ההסבר להצעת החוק, נכתב כי ערוץ טלוויזיה או תחנת רדיו יעבירו לשר התקשורת ב-1 בכל חודש דו"ח נתונים אודות זמן הפרסום אותו היקצה בחודש הקודם, והשר יפרסם זאת לציבור.
בהמשך נכתב כי לא יבצע אדם או גוף מסחרי רכש מדיה בשידורי טלוויזיה בשיעור העולה על 20% מזמן הפרסום הכולל של כל ערוצי הטלוויזיה ותחנות הרדיו בזמני צפיית השיא בחודש הקודם ו-15% מזמן הפרסום הכולל של כל גופי השידור בזמנים שאינם זמני צפיית השיא בחודש הקודם.
אשר לאתרי אינטרנט שמפעילים ערוצי הטלוויזיה ותחנות הרדיו; לפי הצעת החוק שהגישו הארבעה, ערוץ טלוויזיה או תחנת רדיו, לא ימכרו שטחי פרסום באתר ששווים עולה על שבעה אחוזים מכלל ההכנסות של כל אחד מהם בחודש הקודם.
עוד אומרת הצעת החוק שאם שיעור רכישת הפרסום אצל אותו ערוץ טלוויזיה או תחנת רדיו עומד על כ-20% או יותר מזמן הפרסום הכולל בחודש הקודם, לא ימכור הגוף המשדר לרוכש המדיה שטחי פרסום באתר אינטרנט, ששוויים עולה על 10% מכלל הכנסותיו בחודש הקודם.
חובת דיווח לשר
לבסוף מוצע כי אדם או גוף מסחרי המבצע רכש של שטח או זמן פרסום, ידווח לשר אחת לשנה, ועד 30 בינואר בשנה העוקבת, על היקף הפרסום שרכש בשנה החולפת.
דברי ההסבר להצעת החוק מעידים על רצונם של המחוקקים לסייע לגופי השידור הקטנים ובהם ככל הנראה ערוץ 14. "כיום ענף הפרסום מבוסס על חמש חברות רכש מדיה עיקריות בבעלות משרדי פרסום, כאשר אחת מהן (בבעלות הפרסומאי ואיש העסקים אילן שילוח), מחזיקה בנתח שוק הנאמד בכשליש מענף זה, והיתר נחלק בין ארבע החברות האחרות", כותבים ארבעת חברי הכנסת. "כתוצאה מריכוזיות זו", הם טוענים, "מרבית זמן או שטח הפרסום נרכש על ידי חברות הפרסום במחירים נמוכים במיוחד, הפוגעים בכל ערוצי השידור, ובמיוחד בערוצים הקטנים, אשר אצלם ממעטות חברות הפרסום לרכוש זמן שידור".