עוד הטבות לערוץ 14 באדיבותם של חכ"ים זוטרים מהליכוד וש"ס

"האוכלוסיה הערבית והאוכלוסיה הדתית לא נחשפת לפרסומות ביחס לצופים אחרים" טוענים הח"כים ומכאן שהפרסום הדל בערוצים הקטנים, מגביל את יכולתם לממן הפקות מקור
ארבעה חברי כנסת מהקואליציה, הניחו אתמול (שני) על שולחן הכנסת הצעת חוק לצמצום הריכוזיות בענף הפרסום והמדיה. מטרתו המוצהרת של החוק היא להגביר את התחרותיות בענף, אולם הלכה למעשה היא נועדה לסייע לערוץ 14, המשמש שופר למדיניות הממשלה.
 
 מאחורי ההצעה ניצבים הח"כים אביחי בוארון (ליכוד), ששון גואטה (ליכוד), משה פסל (ליכוד) וארז מלול (ש"ס).  בדברי ההסבר להצעת החוק, נכתב כי ערוץ טלוויזיה או תחנת רדיו יעבירו לשר התקשורת ב-1 בכל חודש דו"ח נתונים אודות זמן הפרסום אותו היקצה בחודש הקודם, והשר יפרסם זאת לציבור.
 
בהמשך נכתב כי לא יבצע אדם או גוף מסחרי רכש מדיה בשידורי טלוויזיה בשיעור העולה על 20%  מזמן הפרסום הכולל של כל ערוצי הטלוויזיה ותחנות הרדיו בזמני צפיית השיא בחודש הקודם  ו-15% מזמן הפרסום הכולל של כל גופי השידור בזמנים שאינם זמני צפיית השיא בחודש הקודם.
 
אשר לאתרי אינטרנט שמפעילים ערוצי הטלוויזיה ותחנות הרדיו; לפי הצעת החוק שהגישו הארבעה, ערוץ טלוויזיה או תחנת רדיו, לא ימכרו שטחי פרסום באתר ששווים עולה על שבעה אחוזים מכלל ההכנסות של כל אחד מהם בחודש הקודם. 
 
עוד אומרת הצעת החוק שאם שיעור רכישת הפרסום אצל אותו ערוץ טלוויזיה או תחנת רדיו עומד על כ-20% או יותר מזמן הפרסום הכולל בחודש הקודם, לא ימכור הגוף המשדר לרוכש המדיה שטחי פרסום באתר אינטרנט, ששוויים עולה על 10% מכלל הכנסותיו בחודש הקודם. 
 
חובת דיווח לשר
 
לבסוף מוצע כי אדם או גוף מסחרי המבצע רכש של שטח או זמן פרסום, ידווח לשר אחת לשנה, ועד 30 בינואר בשנה העוקבת, על היקף הפרסום שרכש בשנה החולפת. 
 
דברי ההסבר להצעת החוק מעידים על רצונם של המחוקקים לסייע לגופי השידור הקטנים ובהם ככל הנראה ערוץ 14. "כיום ענף הפרסום מבוסס על חמש חברות רכש מדיה עיקריות בבעלות משרדי פרסום, כאשר אחת מהן (בבעלות הפרסומאי ואיש העסקים אילן שילוח), מחזיקה בנתח שוק הנאמד בכשליש מענף זה, והיתר נחלק בין ארבע החברות האחרות", כותבים ארבעת חברי הכנסת. "כתוצאה מריכוזיות זו", הם טוענים, "מרבית זמן או שטח הפרסום נרכש על ידי חברות הפרסום במחירים נמוכים במיוחד, הפוגעים בכל ערוצי השידור, ובמיוחד בערוצים הקטנים, אשר אצלם ממעטות חברות הפרסום לרכוש זמן שידור".
"הדרה של אוכלוסיות שלמות"
 
תוצאה נוספת של הריכוזיות בענף הפרסום, טוענים מנסחי הצעת החוק, היא שחברות הפרסום רוכשות זמן שידור בערוצי השידור הגדולים במחירים נמוכים, כך שאין להן אינטרס לרכוש זמן שידור בערוצים אחרים. "כך מרבית המפרסמים זוכים לחשיפה רק בקרב האוכלוסייה שצופה בערוצים אלה, בעוד שיתר האוכלוסייה לא נחשפת לפרסומות וממילא ערוצים אלו אינם יכולים לממן הפקה של יצירות מקור ושוק רעיונות חופשי. נוצרת הדרה של אוכלוסיות שלמות שממעטות לצפות בערוצים אלה (הגדולים), וביניהן האוכלוסיה הערבית, האוכלוסיה הדתית – לאומית או אלה שאינם דוברים עברית".
 
המאמץ להיטיב את חלקו של ערוץ 14 בעוגת הפרסום לא החל כעת. חברי הכנסת של הקואליציה יזמו עוד ביולי 2024 דיון  בוועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן (ליכוד) בנושא החלטת הגופים המסחריים להימנע או להמעיט את הקפי הפרסום בערוץ 14. קדם לכך החרם הכושל שהטיל ינון מגל, מגיש תכנית "הפטריוטים" בערוץ, על בנק לאומי בתגובה לכך שלאומי פרסם תשדיר פרסומת בערוצים, 12 ו-13, אך לא בערוץ 14.
 
הצעות החוק המטיבות עם ערוץ 14, מוגשות בעידודו של שר התקשורת שלמה קרעי והן מועלות במקביל לגל הצעות חוק שהגישו ח"כים מהליכוד. אם החוקים יעעברו בקריאה שנייה ושלישית, עלולה להגרם פגיעה קשה בתאגיד השידור הציבורי. בין ההצעות, שכבר עברו בקריאה טרומית והגיעו לשולחנה של ועדת הכלכלה: הפרטה או סגירת התאגיד השידור, מינויים של חברי מועצת התאגיד (מעין דירקטוריון) באמצעות הממשלה במקום שהדבר ייעשה על ידי ועדת איתור בלתי תלויה, הכפפת תקציבו של התאגיד לתקציב המדינה וכן חיובו של התאגיד למסור לוועדת הכלכלה דו"ח שנתי על פעילותו.

מצאתם טעות בכתבה?