עוד ניסיון להגביל את התקשורת: התאגיד יחויב בדיווח שנתי לוועדת הכלכלה

יו"ר וועדת הכלכלה, ח"כ ביטן לא מנע את אישור ההצעה, אולם רמז שהוא מתנגד ליתר הצעות החוק שנועדו להצר את צעדי התאגיד ואף להביא לסגירתו
תאגיד השידור הישראלי (הציבורי), ימסור מעתה מדי שנה דו"ח על פעילותו הכספית לוועדת הכלכלה של הכנסת. הצעה זו של ח"כ אריאל קלנר (ליכוד) אושרה היום לקריאה ראשונה כהצעת חוק פרטית (שני) בוועדה הכלכלה, חרף התנגדותם של נציגי סיעות האופוזיציה וראשי התאגיד עצמו, הרואים בכך חלק משורת צעדים שנועדו להצר את צעדיה של התקשורת בישראל.
 
לפי ההחלטה, התאגיד יגיש את דו"ח הפעילות השנתי ואת הדו"חות הכספיים שלו לוועדת הכלכלה מדי 30 באפריל. לאחר הגשת הדו"חות, הוועדה תדון בהם בהשתתפות מנכ"ל התאגיד ויו"ר מועצת התאגיד. יו"ר הוועדה, ח"כ דוד ביטן (ליכוד) תמך בהצעה, אך אמר כי אין להצעה שאושרה קשר עם הצעות חוק אחרות שיוזמים ח"כים מהליכוד וסיעות אחרות בקואליציה בנוגע לתאגיד. ביטן התכוון בדבריו להתנגדותו הנחרצת לשורה של הצעות חוק שיוזמים ח"כים מהליכוד ומסיעות אחרות בקואליציה לפגיעה ממשית בתאגיד ולביטול חלקים מפעילותו עד כדי סגירה מוחלטת שלו.
 
"התאגיד טוב גם לימין"
 
בחודשים האחרונים ביטן בלם את הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב (ליכוד) ולפיה התאגיד יופרט ואם המהלך לא יצלח – הוא ייסגר. מאוחר יותר נרתעה גוטליב מההצעה של עצמה ותיקנה אותה כך שהתאגיד "רק" יופרט. ביטן נימק את התנגדותו כשאמר בישיבת הוועדה כי "צריך את התאגיד. הוא טוב לא רק לשמאל, אלא גם לימין".  הצעה אחרת, לה מתנגד ביטן, הוגשה על ידי ח"כ גלית דיסטל-אטבריאן (ליכוד) ולפיה התאגיד יפסיק לשדר חדשות ותכניות אקטואליה, ויסתפק בשידור יצירות מקוריות בתחומי האמנות, התרבות והמורשת. חברה לסיעה, ח"כ אושר שקלים הגיש הצעת חוק ולפיה הממשלה תמנה את חברי מועצת התאגיד.
 
מאחורי ההצעות הללו הפוגעות בתאגיד, ניצב בגאון שר התקשורת, שלמה קרעי. עקב כך התפתח עימות בינו לבין ביטן, הכולל גידופים וחילופי האשמות. קרעי  הודיע שהוא פועל לעקיפת ועדת הכלכלה על ידי הקמת ועדה חדשה בכנסת, ועדה לענייני תקשורת, אליה יובאו הצעות חוק הנוגעות לתאגיד ולתקשורת בכלל.  הוא האשים את ביטן שהוא "משרת אג'נדות של השמאל" ואף פרסם בחשבונו ברשת X מודעה מפוברקת שבה מופיע, כביכול, ביטן כאורח מרכזי בכנס של עיתון "הארץ" ועמותת "זולת" בראשות יו"ר מרצ לשעבר זהבה גלאון. מאוחר יותר קרעי פרסם הבהרב בעניין המודעה המפוברקת. ביטן מצידו קרא לקרעי להסיר את חסינותו או להתפטר מתפקידו כדי שיוכל לתבוע אותו בגין הוצאת דיבה.
"שום דבר לא נופל מהשמיים"
 
בדיון היום בוועדת הכלכלה השתתף מנכ"ל תאגיד השידור, גולן יוכפז, שטען כי ההצעה לחייב את התאגיד בהגשת דו"ח שנתי היא מיותרת, מכיוון שוועדת הכלכלה יכולה בכל מקרה לזמן את נציגי התאגיד כדי שימסרו לה דיווח על פעילותו. עמדה דומה הביעה נציגת היעוץ המשפטי לממשלה, עו"ד עדי ליברוס, שטענה כי הצעת החוק אינה נחוצה, מכיוון שלכנסת יש את כל הסמכויות כדי לזמן את נושאי המשרה בתאגיד ולקבל מהם כל דו"ח נתונים שתבקש. ח"כ טלי מרון (יש עתיד) אמרה כי לא ניתן להתייחס להצעה במנותק מהמכלול: "שום דבר לא נופל מהשמיים. כולנו יודעים מה קורה מאחורי הקלעים".
 
נשיא מועצת העיתונות והתקשורת, שופט בית המשפט העליון בדימוס חנן מלצר, הציע להוסיף להצעת החוק סעיף שיבטיח את עצמאות התאגיד. "אם באמת הכוונה טובה, אז אני מציע להוסיף להצעה את המשפט: מבלי לפגוע בחופש העיתונות, בעצמאות תאגיד השידור ובעקרונות החוק".
ועדת הכלכלה דנה בעניין תאגיד השידור 17.03.2025 | צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

מצאתם טעות בכתבה?