העצומה קוראת לישראל ולחמאס לאפשר לעיתונאים לדווח אודות המלחמה מתוך שטח הרצועה, באופן עצמאי, דבר שהם אינם רשאים לעשותו מאז השבעה באוקטובר 2023. חותמי העצומה כותבים שאם ישראל והחמאס יתעלמו מהקריאה לאפשר להם להיכנס לרצועה, הם ינסו להיכנס בדרך עצמאית או קבוצתית, בתיאום עם גורמים אחרים – ובהם הצלב האדום.
להבטיח דיווח אמיתי
עוד נכתב בעצומה שגישה בלתי מוגבלת ועצמאית של עיתונאים זרים נדרשת בדחיפות – לא רק כדי לתעד את זוועות המלחמה, אלא כדי להבטיח שהאמת אודות המלחמה לא תוכתב על ידי מי שאוחזים בנשק ובשליטה על הנרטיב.
"עזה היא המקרה הדחוף ביותר, אך לא היחיד", אומרים העיתונאים. "היא משקפת דפוס חמור בדמות השתקת עיתונאים והגבלת חופש העיתונות. אם העולם הדמוקרטי באמת רוצה להיאבק בתופעה הזו – אסור לו להתעלם מעזה. הגנה על חופש הגישה של העיתונות לרצועה היא הגנה על חופש העיתונות בכל מקום".
פיקוח צמוד
ההנחיות קובעות שאנשי מקצוע, נציגי ארגוני סיוע או משלחות בינלאומיות המבקשות להיכנס לרצועת עזה, יחוייבו מבעוד מועד בקבלת אישור כניסה לרצועת עזה בתהליך רישום אישי מפורט של כל אדם המבקש להיכנס לשטח, אגב ציון מטרות הפעולה, את האמצעים הטכנולוגיים שברשותו ואת שם הגורם המלווה האחראי על הפעולה. כל אישור כניסה שניתן לעיתונאי או צלם עיתונות ייבדק ביסודיות על ידי נציג מוסמך ממנהלת "מתאם פעולות הממשלה בשטחים" והשב"כ ואפשר שיבוטל בכל בכל שלב שבו יתעורר חשש לפגיעה בביטחון או הפרת תנאי הכניסה.
המשטרה תחרים ציוד
כזכור, בחודש יוני האחרון, הודיעו השרים לביטחון לאומי ולתקשורת : איתמר בן גביר ושלמה קרעי על הגבלת סיקור המלחמה בעזה על ידי עיתונאים זרים, גם אם אינם מבקשים להיכנס לשטח הרצועה, אלא גם אם הם משדרים מישראל עצמה. לפי הצהרת השרים, עיתונאים זרים שירצו לשדר מישראל במהלך לחימה, יחויבו באישור מראש מהצנזורה. המשטרה תוכל להחרים ציוד, לשלול תעודות לעיתונאים ולצלמים ולעכב אותם אם יתברר שהפרו את ההנחיות.
בעקבות הודעה זו, פנתה היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, לשני השרים בדרישה להסברים. "נבקש לקבל את התייחסותכם לתשתית העובדתית והמשפטית שעליה נסמך הסיכום בין השרים בנוגע להגבלות המדוברות על עבודתם של העיתונאים הזרים", כתבה מיארה.
בתגובה אמרו בן גביר וקרעי כי ההוראה להגביל את העיתונאים הזרים המסקרים את המלחמה מבוססת על הוראתו של הצנזור הראשי, תא"ל קובי מנדבליט. לדבריהם, ההוראה שנתנו באה לאחר שמספר רשתות זרות פרסמו את מיקומם המדויק של אתרי נפילות טילים איראניים.