עיתונאים תחת חקירה | היועמ"שית חצתה קו אדום

שלושה עיתונאים נקראו למסור עדות בלהב 433 במסגרת חקירת הקשר בין אנשי לשכת רה"מ לקטאר | כתב חדשות 12 ניר דבורי, כתב כאן 11 סולימאן מסוודה וכתבת ישראל היום שירית אביטן כהן

בית משפט השלום בראשון לציון האריך היום (חמישי) ביום אחד בלבד את מעצרם של יועצי ראש הממשלה: יונתן אוריך ואלי פלדשטיין, החשודים בפרשת הקשר בין גורמים בקטאר לאנשי לשכת ראש הממשלה, אולם בתוך כך שלושה עיתונאים נקראו למסור עדות ביחידת להב 433 של המשטרה במסגרת חקירת הפרשה: הפרשן והכתב הצבאי של חדשות 12 ניר דבורי, הכתב המדיני של כאן 11 סולימאן מסוודה והכתבת המדינית של ישראל היום, שירית אביטן כהן. לצד זאת, אף שעורך הג'רוזלם פוסט שוחרר ממעצר הבית שבו היה נתון מיום שני, מכשיר הטלפון שלו, נתון בידי המשטרה בלא שיש בידיה צו שיפוטי המאפשר לה לעשות זאת. מדובר בחציית קו אדום שכן בחשיפת המידע הרב המצוי במכשיר או בגישה שמכשיר הטלפון מאפשר לכל חשבונותיו הדיגיטליים של קליין, יש כדי פגיעה אנושה בחסינות העיתונאית ובהקשר זה יש לשים לב להודעתה מאמש של מועצת העיתונות והתקשורת בישראל ולפיה היא "עוקבת אחר אירוע חקירתו באזהרה של עורך הג׳רוסלם פוסט, מר צבי קליין, ומקווה שחקירתו קיבלה מראש את אישור היועצת המשפטית לממשלה, וכי החשדות שהועלו נגדו יתבדו. בשלב זה המועצה דורשת עוד כי לא יופעלו על העיתונאי הנחקר לחצים להפר את כללי החסיון העתונאי ואת תקנון האתיקה של מועצת העתונות והתקשורת".

"קיים חשד משמעותי שקליין היה חלק ממנגנון קבלת טובות הנאה מקטאר, לצד יועציו של בנימין נתניהו" | עו"ד גלי בהרב מיארה – היועצת המשפטית לממשלה בכנס לישכת עורכי הדין באילת 2024 | צילום: לשכת עורכי הדין

לצמצם ככל הניתן מצבים של גביית עדויות מעיתונאים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הגיבה לחקירתו אתמול של עורך הג'רוזלם פוסט צביקה קליין, ומסרה כי "העיתונאי שנחקר באזהרה במסגרת הפרשה זומן במקור למתן עדות פתוחה ולא כחשוד. במסגרת עדותו התגבש חשד משמעותי שביחד עם יועצי ראש הממשלה, שימש כחלק מהמנגנון לקבלת טובות ההנאה מקטאר ובעד קידום האינטרסים שלה. במצב דברים זה הוחלט לעבור לחקירה באזהרה שהתמקדה בנושא קבלת טובות ההנאה מקטאר". הבוקר קליין שוחרר ממעצר הבית שבו היה נתון בו מיום שני, ותוכנן להימשך עד שבת. במשטרה התעקשו שהחשדות נגד קליין עומדים בעיניהם וההחלטה לשחררו נובעת מהיעדר חשש לשיבוש החקירה. 

בהודעה משותפת שמסרו בהרב-מיארה ופרקליט המדינה עמית איסמן נכתב כי "אין שינוי במדיניות של מערכת אכיפת החוק לפיה יש לצמצם ככל הניתן מצבים של גביית עדויות מעיתונאים וכי כאשר הדבר נדרש, הוא נעשה בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות". לצד זאת הדגישו היועמ"שית ופרקליט המדינה כי "חקירת החשדות בעניין קידום האינטרסים של קטאר על ידי יועצי ראש הממשלה מחייבת גביית עדות פתוחה מעיתונאים". בהודעה הובהר כי מלבד קליין, שאר העיתונאים שזומנו להעיד בפרשה אינם חשודים ולא נשאלים על מקורותיהם.

 

"הקפיד על כללי האתיקה העיתונאית"

מקורביו של צביקה קליין הגיבו בשמו על הודעת היועמ"שית, וטענו כי הוא "ביקר בקטאר במסגרת עבודתו העיתונאית בלבד, לא היה חלק משום מנגנון, ומעולם לא קיבל טובת הנאה או כל דבר אחר מקטאר או ממי מטעמה". עוד הוסיפו המקורבים, כי קליין "הקפיד על כללי האתיקה העיתונאית לכל אורך הסיקור של קטאר בעיתונו, בכלל זה בכתבה שפרסם ובמאמרים שהתפרסמו בעיתון לאחר מכן – שחלקם הציגו גישה ביקורתית בנוגע למאמרו". לבסוף נכתב כי מכשיר הטלפון של קליין עדיין מוחזק בידי המשטרה, וזאת, לפי מקורביו, מבלי שניתן לכך צו בית משפט.

 

"נדמה לי שמישהו בסביבת היועמ"שית התבלבל"

העיתונאי בן כספית המועסק בקבוצת התקשורת של איש העסקים אלי עזור אליה שייכים מעריב, וואלה, תחנות הרדיו 103FM ו-ECO99FM כתב בחשבונו ברשת X: אני מקווה מאוד שהיועמ"שית יודעת מה שהיא עושה בעניין של צביקה קליין. כרגע, זה לא נראה ככה. אני לא מכיר את צביקה קליין ולא מצאתי על הסלולר עדות לקשר כלשהו שלי איתו. גילוי נאות: הוא ואני עובדים באותה קבוצת תקשורת (הג'רוזלם פוסט היא חברת האם של מעריב בימים אלה). יש הבדל בין עתונאים שמוסרים עדות פתוחה כרגע (כנראה על תדרוכי פלדשטיין ו/או אוריך) לבין עתונאי שנעצר, נחקר בחקירה ונחשד ב"קבלת טובות הנאה". נדמה לי שמישהו בסביבת היועמ"שית התבלבל. הרקורד של צביקה קליין מדבר בעד עצמו ואני מאמין לו שלא קיבל טובות הנאה מקטאר. אבל נניח שכן קיבל. אז מה? זה עניין של המו"ל שלו והאתיקה המקצועית. הוא לא עובד ציבור ואין מבחינתו ניגוד עניינים או הפרת אמונים וכל זה. זו הבעיה שלו מול המקצוע. למרבה הצער יש במקצוע היום לא מעט אנשים שעובדים תמורת טובות הנאה ו/או צ'ופרים אחרים. זו הזניה של המקצוע. זה עצוב ומסוכן. אבל זה לא פלילי. מקווה להסברים מפורטים ומשכנעים בקרוב. מקצוע העיתונות נאבק בימים אלה על חייו. העיתונות המקצועית מפרפרת. הדבר האחרון שאנחנו צריכים עכשיו זה התעמרות משטרתית/שלטונית.

במאי 2024, כתבה אביטן כהן כי "קטאר יצאה למסע הלבנה חוצה ערוצים ועיתונים בישראל" וסיפרה כי גם לה "הוצע מניפסט קטארי להגנה על שמם הטוב, שנותר לבסוף על רצפת חדר העריכה". לאחר שפורסמה פרשת הדלפת המידע המסווג שבה חשוד דובר רה"מ אלי פלדשטיין, פרסמה אביטן כהן כי גם היא קיבלה את המסמך אשר נטען כי מציג את האסטרטגיה של חמאס במלחמה, ופורסם ב"בילד" הגרמני. לדבריה, היא פרסמה את המסמך בשלב מאוחר יותר, באישור הצנזורה. אמש כתבה בחשבונה ברשת X: האם בישראל 2025 יש עדיין חיסיון עיתונאי? זומנתי למתן עדות ב-433 בשעה עשר מחר בבוקר. אז נגלה.

אמש הותר לפרסם כי עורך הג'רוזלם פוסט, צביקה קליין נחקר בחשד למעורבות בפרשה. קליין חשוד במגע עם סוכן זר ועל פי המיוחס לו הוא תיווך בין פלדשטיין לאיש העסקים הישראלי גיל בירגר ולג'יי פוטליק, אזרח אמריקני המשמש לוביסט של ממשלת קטאר. קליין זומן בתחילת השבוע למסור עדות פתוחה שבמהלכה, הפכה לחקירה תחת אזהרה. יודגש כי על מנת לחקור עיתונאים יש צורך באישור מפרקליטות המדינה והיועצת המשפטית לממשלה, ולפי מקור במשטרה האישור הנדרש התקבל.

 

 

"עצרתם עיתונאי? תסבירו לציבור למה"

הכתב הפוליטי של חדשות כאן, מיכאל שמש כתב בחשבונו ברשת X: "עיתונאי יושב במעצר בית ואף אחד לא מספק תשובות. איפה חופש העיתונות? עורך הג'רוזלם פוסט צביקה קליין נעצר בפרשת קטאר-גייט וזו בושה וחרפה. אם יש לכם מחוייבות לדמוקרטיה במדינה דמוקרטית – עצרתם עיתונאי? תסבירו לציבור למה".

מצאתם טעות בכתבה?