עיתונאי ולוחם חברתי

עודד ליפשיץ לא הסתפק בכתיבה "אובייקטיבית" אלא ביקש להשפיע ולשנות, בין השאר בהסעת פלסטינים תושבי עזה לטיפול רפואי בישראל | מסע חייו נגדע בשבי הגיהאד האיסלמי, הבוקר גופתו הושבה לישראל
עודד ליפשיץ, בן 85, שגופתו הושבה היום מרצועת עזה יחד עם גופותיהם של שירי, אריאל וכפיר ביבס, היה עיתונאי בעל עט חדה שלא הסתפק בדיווחים "אובייקטיביים", אלא ביקש בכתיבתו בעלת הקו האידיאולוגי להתריע ולהשפיע על המציאות סביבו. הוא שילב בין עבודתו העיתונאית לפעילותו החברתית שהתבטאה בכך שסייע רבות לרווחתם של תושבים פלסטינים ברצועת עזה, וגם נאבק נגד ההתישבות היהודית בפיתחת רפיח. 
 
ליפשיץ נמנה עם מייסדי קיבוץ ניר עוז שבעוטף עזה ומילא בקיבוץ תפקידים שונים החל ממזכיר ועד יו"ר כלכלי של היישוב. הוא גם הדריך את אנשי הקיבוץ הצעיר כרם שלום בצעדיהם הראשונים. כעיתונאי מבריק ולוחמני, ליפשיץ פרסם כתבות, תחקירים ומאמרי דעה ב"על המשמר" במשך כ-12 שנים, עד לסגירת העיתון בשנת 1995. במקביל כתב ב"דף הירוק", מוסף של "על המשמר" לענייני ההתישבות העובדת והחל מ-2015 ובמשך שבע שנים כתב מאמרי דיעה בעיתון "הארץ". בעיתון זה מאמריו התריעו בין היתר על ההסתה נגד הקיבוצים והדפו טענות על כך שהקיבוצים גזלו שטחים מעיירות הפיתוח הסמוכות להם. את נתניהו הוא כינה באחד ממאמריו "אשף יחצ"נות, ששיכנע את תומכיו, ואף רבים ממתנגדיו, שהוא שליט פופולרי, נואם מזהיר והחשוב מכל – מר ביטחון" במאמר זה, שפורסם ב"הארץ" בינואר 2019 תחת הכותרת "מר ביטחון הוא לא", הוסיף ליפשיץ אמירה נבואית מצמררת את הדברים הבאים: "תדמיתו כ"מגן ישראל" היא בסיס כוחו של נתניהו, אבל מבחן התוצאה מראה שאין כלום ולא היה כלום, מלבד גרימת נזק ביטחוני".
חשף את ההסתבכויות הפיננסיות של הקיבוצים
 
ב"על המשמר" ליפשיץ פרסם תחקירים על התנהלותן הרשלנית של התנועות הקיבוציות, בדגש על ההסתבכויות הפיננסיות של הקיבוצים ושל הנהלות המפעלים האזוריים בעקבות "פרשת בלאס" (איש העסקים שנחשב מלך השוק האפור בשנות השמונים של המאה הקודמת) – תחקירים שלא היו אופייניים לעיתון ואשר עוררו כעס בקרב ראשי התנועה הקיבוצית. ככלל, ליפשיץ שלל את העמדה שרווחה בקיבוצים ולפיה אין להוציא את "הכביסה המלוכלכת" וטען שיש לנהוג בשקיפות לגבי המתרחש בממסד הקיבוצי. בעקבות "יום האדמה" שהכריזו ערביי ישראל בשנת 1976', הוא כתב מאמר שבו טען כי ערביי ישראל מנהלים מאבק צודק אם הגיעו הדברים לכך שחיילים ישראלים יורים לתוך המון זועם. מאמרים אחרים שלו התריעו על הנזק לשלום, בשל הקמת ישובים ישראלים בפיתחת רפיח. לכן, לטענתו, נחוץ לקיים חיץ ביטחוני באזור זה.   
 
כפעיל חברתי, ליפשיץ לא הסתפק בהשמעת מחאות בעניין העוולות נגד ערביי ישראל והפלסטינים, אלא בעיקר פעל במישור המעשי: יחד עם רעייתו יוכבד (שנחטפה יחד עמו בידי החמאס ושוחררה במסגרת הפעימה ההומניטרית הראשונה כעבור כ-17 יום, ב-24 באוקטובר 2023) הוא דאג להסיע מדי יום תושבים חולים מרצועת לטיפול רפואי בבתי חולים בישראל, במסגרת עמותת "The road to recovery". 
 
"נלחם למען הפלסטינים – והם בגדו בו"
 
אלמנתו, יוכבד ליפשיץ (85) אמרה היום עם הגעת ארונו של עודד: "הוא נלחם למען הפלסטינים כל חייו. הם בגדו בו והורידו אותו שאולה. היה לוחם גדול למען השלום". 
 
בנו של עודד, יזהר ליפשיץ, אמר הבוקר: "התחושה היא שאבא שלי יצא חי, נחטף חי וחוזר כעת מת. בתור הבן שלו, הייתי מעדיף לדעת שהוא נרצח ב-7 באוקטובר ולא שהוא היה צריך לעבור את כל הסבל והעינויים". עוד אמר: "אנחנו יודעים שאבי היה חי לפחות שבועיים או שלושה בדירה אחרי שנחטף. הוא היה פצוע, כאוב, חבול מהמכות ומהסחיבות, עם פצעי ירי ביד – לבד, אומלל, באיזו דירה בחאן יונס, בלי לדעת מה קרה לחבריו מהקיבוץ או לאמא שלי".
 
רועי חן, שהכיר את ליפשיץ, כתב: "אין כל אירוניה הסטורית במותו של עודד בשבי החמאס. הוא ואשתו ניסו להקל במעט את הסבל של תושבים בעזה, בעוד ממשלת ישראל והעומד בראשה מימנו ארגון פשע שהתעמר באוכלוסיה הזו".  
 
יורם דורי, לשעבר עוזרו של רוה"מ לשעבר שמעון פרס, כתב: "עודד היה ידען, כתב קפדן, מדייק בעובדות, עם כישרון כתיבה, אוהב הארץ, איש אדמה ורודף שלום. עודד נחטף מביתו – אזרח מבוגר שהופקר יחד עם אחרים לידי מנוולים צמאי דם". 

באפריל 2023, חודשים אחדים לפני ה-7 באוקטובר – עמירם אורן, ידידם של בני הזוג ליפשיץ הקדיש להם טור צילום מיוחד ומרגש בבלוג האישי שלו, הנקרא "עמירם בשבילי ישראל".  

 
אגודת העיתונאים בתל אביב אבלה על הירצחו בשבי של העיתונאי עודד ליפשיץ ומשתתפת בצערה העמוק של משפחתו וקהילת קיבוץ ניר-עוז, יהיה זכרו ברוך.
 
מועצת העיתונות והתקשורת בישראל, פרסמה אף היא הודעת תנחומים וכך מסרה: המועצה מבכה את הירצחו של העיתונאי עודד ליפשיץ ז"ל, אחד מוותיקי התקשורת, ואחד מחללי הטבח האיום שביצע חמאס באזרחי ישראל. איש שוחר שלום, ששילב בכתיבתו את אהבתו להתיישבות כאחד החלוצים אוהבי האדמה בעצמו. מאמריו שיקפו את דרכו הציונית, את אהבת המולדת וכמיהתו לדו-קיום עם ערביי הארץ. ראוי כי דרכו בעיתונות תשמש מופת לתקשורת חופשית, מקצועית, לא מתלהמת ומקצועית.
המועצה שולחת תנחומים למשפחתו ולכל חברי קהילת ניר-עוז.
עודד ויוכבד ליפשיץ בפתח ביתם בקיבוץ ניר עוז, אפריל 2023 | צילום: עמירם אורן

מצאתם טעות בכתבה?