בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד יפעת סולל, מבקשות העותרות מבג"ץ, כי יורה לפרסם הנחיות ברורות ומפורטות בנוגע ליחסים שבין הממשלה לאמצעי התקשורת. העותרות מצטטות תחקירים שפורסמו ב"עין השביעית" וב"שקוף", לפיהם מאז הקמת ממשלת נתניהו הנוכחית, היקף התקציבים שמזרימה הממשלה לערוץ 14 גדל בכ-280% ובמקביל ירד בשיעור עשרות אחוזים, היקף התקציבים המיועדים לערוצים וכלי תקשורת אחרים.
"התערבות פוליטית גסה"
מכון "זולת" ניר טוענים לקיומה של "התערבות פוליטית גסה, במטרה להפחית מכוחם של כלי תקשורת הנחשבים בעיני הממשלה ללעומתיים, ובעיקר ליצור יתרונות כלכליים לגוף תקשורת פרטי יחיד המשרת את הממשלה ואת צרכיה".
העותרות מתייחסות גם להימנעות הממושכת של נתניהו מלהתראיין בערוצי התקשורת שאינם ערוץ 14. על פי נתוניהם, נתניהו הופיע 17 פעמים בערוץ 14 מאז מארס 2021 ומאז פרוץ המלחמה הוא התראיין לתקשורת שלוש פעמים בלבד – רק לערוץ 14. "מדובר בהעדפה שאין להסבירה, אלא ברצון לקדם ערוץ מסחרי ולשפר את מעמדו הכלכלי והציבורי, תוך יצירת יחסי תלות פוליטיים – כלכליים – אישיים בין ראש הממשלה ובעלי הערוץ".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו מתראיין אצל יעקב ברדוגו, 2024 | צילום: ערוץ 14
"חקיקה היוצרת יתרונות כלכליים"
"ממשלת נתניהו פועלת לקידום מעמדו הציבורי והכלכלי של ערוץ 14", טוענות העותרות, מכון זולת וליאורה ניר. "היא (הממשלה) עושה כן במספר ערוצי פעולה: חקיקה היוצרת יתרונות כלכליים, העברת תקציבי פרסום וכן הופעות יחודיות של ראש הממשלה, אשר מעלות את שיעור הצפייה בערוץ ולכן את מחירי הפרסום בו. נתניהו אף נתן מעין 'חסות' לערוץ המסחרי, ובכך הפר את הנחיות היועץ המשפטי לממשלה".
הפסקת ההתקשרות עם "הארץ"
העותרים גם מציינים את הפסקת ההתקשרות בין משרדי הממשלה לעיתון "הארץ". מהלך שתלוי ועומד בבג"ץ בעתירות שהגישו הנהלת "הארץ" ועובדי העיתון. מכון זולת וליאורה ניר טוענים כעת כי צעד זה כלפי "הארץ" הוא "חלק ממדיניות שמטרתה אחת: לשנות את פני התקשורת הישראלית, באופן שיגביר את תלותם של אמצעי התקשורת בממשלה ואת כוחה של הממשלה להשפיע על המתפרסם בהם, וזאת בדרך של מתן או שלילה של הטבות, בעלות משמעות כלכלית ישירה או עקיפה".