אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

פקחי משרד התקשורת החרימו ציוד שידור מסוכנות הידיעות האמריקנית AP, באמתלה שהוא "משרת את אל ג'זירה"

סוף מעשה במחשבה תחילה? לא לפי שר התקשורת שלמה קרעי. בצעד נמהר ונטול תבונה, שלח שר התקשורת את פקחי משרדו להחרים ציוד שידור של סוכנות AP האמריקנית, אולם משננזף מגבוה, הפיץ כזבים, התקפל ונסוג
פקחים מטעם משרד התקשורת פשטו היום על דירה בשדרות שבה מוקמה עמדת שידור של סוכנות הידיעות האמריקנית, הגדולה והחשובה בעולם Associated Press. הפקחים החרימו ציוד צילום ושידור: מצלמה, חצובה, מקרופון ומכשיר תמסורת להעברת אות וידאו מסוג LiveU שבאמצעותו מועבר השידור מהשטח לחדרר הבקרה המרכזי של סוכנות הידיעות. הדבר קרה בזמן שסוכנות הידיעות העבירה בשידור חי משדרות צילום וידאו של המתרחש בגבול רצועת עזה. 
 
עובדי משרד התקשורת, שהזדהו כ"פקחים", אמרו לאנשי סוכנות הידיעות האמריקנית כי בידיהם ראיות לכך שהציוד "משמש בין היתר להעברת ידיעות לידי ערוץ אל ג'זירה", שפעילותו בישראל נאסרה בתחילת החודש על פי החלטת הממשלה ו"חוק אל ג'זירה" שאושר זה לא מכבר בכנסת בנימוק שהערוץ הקטארי משתף פעולה עם גורמים עוינים ובהם חמאס. החוק מאפשר לשר התקשורת, בהסכמת ראש הממשלה, להורות על הפסקת שידוריו של ערוץ זר המשדר בישראל, אם שוכנע שתכניו פוגעים בביטחון המדינה. 
 
המהלך של עובדי משרד התקשורת נעשה על פי הוראתו הישירה של שר שלמה קרעי, אולם ללא תיאום עם לשכת ראש הממשלה. לטענת פקחי המשרד, השידורים בערוץ אל ג'זירה העוסקים בנעשה ברצועה ובעוטף עזה הם למעשה "צילומים ממרפסת הבית בשדרות שבו פועל צוות AP. טענות אלה מעידות על רמת השפל המקצועי של עובדי משרד התקשורת תחת הנהגתו של קרעי. סוכנות AP כמו גם רוייטרס או סוכנות הידיעות הצרפתית מפיקות שידורים, תכנים וצילומים מזירות ארועים בעבור לקוחותיהם שהם גופי תקשורת המתקשרים עימן כמנויים לשירות. פעילותו של קרעי ומשרד התקשורת מעידים על חוסר הבנה מביך. עובדי AP תעדו את פשיטת פקחי משרד התקשורת על עמדת השידור בשדרות והתיעוד שהועלה לרשת X כמו גם בפלטפורמות ההפצה האחרות של AP, מסב נזק חמור לשמה הטוב של ישראל. בתוך כך יודגש, כי שידורי אל ג'זירה באנגלית ובערבית המופצים באמצעות פלטפורמת YouTube של ענקית התקשורת האמריקניות גוגל, לא נחסמו לשידור בישראל שכן מהלך שכזה עלול ליצור משבר דיפלומטי חריף בין ישראל לארה"ב ובתוך כך, גם הפשיטה על עמדת השידור של סוכנות הידיעות האמריקנית.
ביקורת בארה"ב על הפשיטה
 
הפשיטה של פקחי משרד התקשורת עוררה ביקורת רבה בקרב עיתונאים בכלי תקשורת אמריקניים שונים. ב- AP אומרים כי רשת אל ג'זירה היא אחת מאלפי הלקוחות המשתמשים בשידורים החיים של הסוכנות וכי החרמת הציוד לא התבססה על התוכן ששודר. אנשי סוכנות הידיעות קראו לאנשי משרד התקשורת להחזיר את הציוד שהוחרם ולאפשר להם לשדר שידורים חיים "באופן מיידי".
 
 לדברי אנשי סוכנות הידיעות, "AP מצייתת לכללי הצנזורה הצבאית בישראל, האוסרים על קיום שידורים חיים של תנועות חיילים, העלולה לסכן את הכוחות בשטח". לטענתם, הצילום החי "הראה עשן מיתמר בצפון הרצועה". הם הוסיפו כי "זהו ניצול ציני מצד ממשלת ישראל של חוק השידור החדש המתייחס לאל ג'זירה".  
 
משרד התקשורת אישר את דבר הפעילות שננקטה נגד הצוות של סוכנות הידיעות ובהודעה שפרסם נאמר כי "בהתאם להוראת שר התקשורת קרעי בדבר סגירת שידורי אל ג'זירה בישראל, בוצעה היום פעולת האכיפה בשדרות. מפקחי משרד התקשורת הגיעו לעמדת השידור של סוכנות AP בעיר והחרימו ציוד צילום הנותן שירות לערוץ אל ג'זירה".
 
עוד הודיע משרד התקשורת כי "המצלמה שהוחרמה, שידרה בניגוד לחוק בערוץ אל ג'זירה, שידור חי של צפון רצועת עזה, כולל פעילות של כוחות צה"ל ועל כן היא מסכנת את לוחמינו. בשבוע שעבר ניתנה התראה לסוכנות הידיעות על כך שעל פי החוק והחלטת הממשלה אסור לה לספק שידורים לאל ג'זירה, אולם הם החליטו להמשיך ולשדר בערוץ הגורם לפגיעה ממשית בביטחון המדינה".
לפיד: מעשה טירוף
 
ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף את פעולת פקחי משרד התקשורת, באומרו כי "החרמת הציוד של AP, סוכנות הידיעות הגדולה בעולם, בידי אנשיו של שלמה קרעי, היא מעשה של טירוף". לדבריו, "זה לא אל ג'זירה. זה כלי תקשורת אמריקני שזכה ב-53 פרסי פוליצר. הממשלה הזו מתנהגת כאילו החליטה לוודא בכל מחיר שישראל תנודה בכל העולם. הם השתגעו".
 
קרעי השיב ללפיד הערב: "אם אתה תהפוך לפרילנסר של ערוץ טרור המסכן את לוחמינו ותשדר להם מיקומים של כוחותינו, אדאג שיגיעו גם אלייך. תתבייש".  
 

באחרונה הגיעו פקחים של משרד התקשורת גם להפגנה נגד הממשלה שנערכה בתל אביב. חלקם ניגשו לעיתונאים דוברי ערבית שסיקרו את ההפגנה וניסו לברר עמם אם הם עובדים בעבור ערוץ אל ג'זירה. הפקחים ניסו לאתר את עמדת השידור של הערוץ הקטארי ולהחרים את ציודו, אך לא הצליחו במשימתם.  קודם לכן פשטו שוטרים על חדרים בשימוש הערוץ המלון אמבסדור בירושלים והחרימו את ציוד השידור שהיה במקום. בתוך כך, חוק אל ג'זירה וכן החרמת ציודו ושלילת תעודות העיתונאי של כתביו בישראל, תלוי ועומד בבג"צ. 

התקפל ונסוג

בתגובה למהלך הפזיז של השר קרעי שכאמור לא תואם עם משרד ראש הממשלה (כפי שגם החוק מחייב), ממשל ביידן העביר מסר בהול וחריף לישראל: "בטלו מייד הצעדים נגד סוכנות AP האמריקנית. השיבו לה את הציוד הצילום והשידור שהוחרם ואפשרו לה לפעול בחופשיות בטרם יגרם נזק חריף ליחסים הטובים בין המדינות". בהתערבות לשכת נתניהו השר קרעי נסוג ממהלכו הפזיז תוך שהוא מגלגל את תפוח האדמה הלוהט לכיוונו של משרד הביטחון, אגב חזרה על טענותיו הכוזבות כיאלו סוכנות AP חושפת מיקומם של חיילים ובכך מסכנת את חייהם ובהודעה נוספת שפרסם בשעות הערב כתב: "מאחר ומשרד הבטחון מבקש לבחון את עניין השידורים ממיקומים אלו בשדרות בנוגע לסיכון כוחותינו, הוריתי כעת לבטל את הפעולה ולהשיב את הציוד לסוכנות AP עד לקבלת החלטה אחרת על ידי משרד הבטחון. אני מודה לעובדי משרד התקשורת בראשות המנכ״לית, למפקחים ולצוות המשפטי על העבודה המסורה. משרד התקשורת בראשותי ימשיך לפעול למניעת שידורים הפוגעים בבטחון המדינה ולסילוק שופר החמאס מישראל". 

משרד הביטחון מסתייג

נוכח טענותיו של קרעי מהן עולה כאילו הוא פעל לכאורה בשמם של גופי הביטחון או אולי משרד הביטחון, דוברות משרד הביטחון הוציאה הודעת הסתייגות מהדברים: "משרד הביטחון לא היה מעורב בהחלטה להחרים ולא היה מעורב בהחלטה להחזיר (את ציוד הצילום והשידור של סוכנות AP). משרד הביטחון הופתע מהתהליך וכל ניסיון לשרבב אותו לאירוע הינו הטעייה פסולה". 

מועצת העיתונות והתקשורת מגנה

בתוך כך ועוד בטרם נאלץ השר קרעי להתקפל ולסגת בבושת פנים, מועצת העיתונות והתקשורת בישראל פרסמה אף היא הודעת גינוי חריפה להתנהלותו של שר התקשורת: "מועצת העיתונות והתקשורת בישראל מוחה בחריפות על החרמת ציוד השידור של סוכנות הידיעות AP בהוראת שר התקשורת ובעילה של אכיפת החוק הידוע כחוק ״אלג׳זירה״.
המועצה ונשיאה שופט בית המשפט העליון בדימוס חנן מלצר הזהירו תוך כדי הליך חקיקת החוק מסכנת המדרון החלקלק שטמונה בו ויישומו מעבר לתכלית שלשמו נחקק וכעת אנו נוכחים בכך. המועצה קוראת לראש הממשלה להורות למשרד התקשורת לחזור בו לאלתר מהחרמת הציוד ולהשיבו לסוכנות, וכמו כן להקפיד על אכיפת החוק רק במקרים מובהקים של פגיעה בביטחון המדינה".

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן