אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

קרעי לא עוצר: ביום ראשון יעלה הצעת חוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי

אם ההצעה תאושר בוועדת השרים, הלכה למעשה התאגיד יפורק. תגובת התאגיד: פרץ ניסיונות החקיקה לא ירתיעו אותנו מלבצע את עבודתנו העיתונאית והמקצועית.
שר התקשורת שלמה קרעי אינו עוצר את מאמציו לפגוע בחופש העיתונות בישראל ולהביא לפירוק תאגיד השידור הציבורי-הישראלי. היום (שלישי) הוא הודיע כי ביום ראשון הקרוב תובא בפני ועדת השרים לענייני חקיקה, בראשות יריב לוין, הצעתו להפריט את תאגיד השידור הציבורי. ההצעה, עליה חתומה גם ח"כ טלי גוטליב (ליכוד) מעוררת התנגדות בקרב עובדי התאגיד. 
 
הצעה דומה ניסה קרעי להביא לאישור כבר לפני שנתיים, עוד בטרם מונה לשר התקשורת. היה זה בשיא ניסיונות ההפיכה המשפטית-משטרית, אך בצל המחאה ובלחצו של ראש הממשלה נתניהו, הוא נאלץ לקטוע את מהלך החקיקה.    
 
פעילות התאגיד תופסק בתוך שנתיים
 
לפי ההצעה, בתוך שנתיים תופסק פעילותו של תאגיד השידור הציבורי, כולל שידורי הטלוויזיה והרדיו. יפורסמו מכרזים לבחירת גורמים פרטיים שיקבלו רישיון לשדר בערוצים ובתדרים שמופעלים על ידי התאגיד. רשת ב' תהפוך לתחנת רדיו ארצית – פרטית, לאחר שתעמוד למכרז.
 
עוד אומרת ההצעה כי ארכיון השידורים וזכויות הקניין הרוחני יועברו לבעלות המדינה, אך יעמדו לרשות הזוכים במכרזים. חוק תאגיד הישראלי מ-2014 יבוטל. כן יבוטל סעיף 84 בפקודת התעבורה המסדיר את התוספת לאגרת רישוי הרכב כחלק מתקציב התאגיד.
יפורסם מכרז להפעלת השידורים
 
תאגיד השידור פועל באמצעות תקציב שנתי בסך כ-800 מיליון שקלים. על פי ההצעה, מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו תפרסם מכרז להפעלת שידורי הטלוויזיה והרדיו של התאגיד. במידה ולא ייבחר זוכה במכרז, יופסקו שידורי התאגיד. 
 
בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר, בין היתר כי  "בעידן של טלוויזיה רב ערוצית ואינטרנט בנגישות גבוהה, הטענה שנדרש שידור ציבורי כדי לתת מענה לרב – תרבותיות בישראל אינה רלוונטית יותר". 
 
התאגיד פועל ללא מועצה
 
בהודעה לתקשורת כתב קרעי: ביום ראשון הקרוב אי"ה אביא לאישור את הצעת החוק להפרטת התאגיד בוועדת השרים. הצעה זו מתווספת לשתי הצעות שכבר אישרנו בוועדת השרים ועברו בקריאה טרומית, בנוגע לקיצוץ תקציב התאגיד והפיקוח עליו בדגש על החדשות והאקטואליה. יישר כוח לחברתי חה"כ טלי גוטליב. בנוסף, החל מרגעים אלו, בחסות היועמ"שית ובג"צ, התאגיד פועל ללא מועצת תאגיד שתפקח על בזבוז כספי הציבור והתכנים המזעזעים שבו. חדשות ואקטואליה מוטים ובזבוז כספי ציבור  -לא בבית ספרנו. בקרוב בע"ה." 
 
טלי גוטליב הסבירה כי אחת הסיבות להחלטה ליזום את הצעת החוק היא תוכנית על יאסר ערפאת ששודרה בתאגיד. היא כתבה בציוץ ברשת X: "בשבוע הבא כשיעלה מטעמי החוק להפרטת התאגיד, אל תשאלו אותי למה. 'תוכנית הוקרה לגדול המרצחים יאסר ערפאת  נעצה את המסמר האחרון בארון קבורת מימון החרפה הזו. החוק בתמיכתו המוחלטת של שר התקשורת ד"ר קרעי. ולפני שתטענו לסתימת פיות, נבהיר שכל אדם זכאי לדעתו ולמעשיו, אך לא על חשבוננו. שיעשה ויפעל להשגת מימון כמו בכל אמצעי תקשורת לרעיונותיו המשונים".
מטה המאבק היוצרים: נפעל למניעת הרס שוק התוכן והתקשורת
 
תאגיד השידור מסר בתגובה: "פרץ ניסיונות החקיקה המתוזמר נגד תאגיד השידור והידיעות המסולפות שמפיצים גורמים משוק הטלוויזיה, שיש להם עניין בסגירת התאגיד ובהשתלטות על תקציבו הציבורי – לא ירתיעו אותנו להמשיך לעשות את עבודתנו העיתונאית המקצועית ללא מורא וללא משוא פנים". גם מטה המאבק למען היצירה המקורית פרסם הודעה הקוראת לכל נבחרי הציבור להתנגד לצעדם של קרעי וגוטליב "ואנו נהיה שם כדי להיאבק בכל התכניות הללו, בכל מקום ובכל עת כדי לקרוא להם לפעול לטובת שוק התוכן והתקשורת בישראל במקום להרוס אותו". 
 
 אתמול (שני) פרסמנו כי מועצת התאגיד משותקת הלכה למעשה, משום שיו"ר המועצה גיל עומר ועוד ארבעה מחברי המועצה סיימו את תפקידם. בשל כך תאגיד השידור יוותר ללא הגוף האמון על קביעת מדיניותו והפיקוח על פעילותו, שכן למועצה בהרכבה החסר אין את מספר החברים המינימלי הדרוש לשם תפקודה, כאמור בחוק השידור הישראלי.
 

מועצת העיתונות והתקשורת בישראל, קראה לשרים בוועדת השרים לענייני חקיקה לעצור את תהליך חיסול השידור הציבורי המקצועי והעצמאי בישראל. עוד הוסיפה המועצה, כי "מדובר בהצעה שלישית בסדרת הצעות חוק הנוגעות לתאגיד השידור, לאחר ששתי הצעות קודמות העוסקות בקיצוץ תקציב התאגיד ובפיקוח על שידורי החדשות והאקטואליה כבר אושרו בקריאה טרומית. בדמוקרטיה הישראלית יש צורך וחובה לקיים שידור שאינו תלוי הון ושלטון". בעבר יזמה המועצה כנס חרום להצלת השידור הציבורי תוך מתן כתף לבלימת מהלכים לסילוקו ממפת התקשורת. נראה כי קרבה השעה למאמץ חרום נוסף.

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן