אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

קרעי מהדק הלפיתה סביב צווארו של תאגיד השידור

ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בהצעת חוק, לפיה תקציב התאגיד לא יהיה קבוע, כי אם נתון לשינויים מעת לעת ולאישור הממשלה מדי שנה. אגודות העיתונאים: נפעל נגד היוזמה
על שולחנה של ועדת השרים לענייני חקיקה הונחה הצעת חוק המשנה את יסודות התקציב של תאגיד השידור הישראלי (הציבורי). על פי המוצע, תקציב התאגיד לא יהיה קבוע מראש ומבוסס ברובו על מקורות שאינם ממשלתיים, כאמור בחוק תאגיד השידור הישראלי, כי אם נתון לאישור הממשלה מדי שנה בשנה וזאת חרף העובדה שרוב מקורות התקציב לא ישונו (גביית אגרה באמצעות חידוש רשיונות הרכב וכן ממכירת פרסומות ברדיו וחסויות בשידורי הטלוויזיה). מעבר למשמעותה הכלכלית של הצעת החוק, הלכה למעשה, מדובר בדירסה ברגל גסה הפוגעת בעקרון עצמאותו של השידור הציבורי וריסוק "החומה הסינית" בין הפוליטיקה והשידורים. עקרון מפתח שעמד בבסיס חקיקת החוק ההיסטורי שסגר את רשות השידור והקים את התאגיד בכדי להבטיח את עצמאותו של השידור הציבורי. 
 
במישור הפרקטי, משמעות המהלך, עליו דווח לראשונה בערוץ 14: כי חלק מתקציבו של התאגיד יהיה ממשלתי ולכן קשור לקיצוצים רוחביים שיושתו על תקציב המדינה. בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר שהיא הוכנה כחלק מקיצוץ רוחבי עליו החליטה הממשלה בחודשים האחרונים, בשל המלחמה המתמשכת ועלויותיה הגבוהות. 
 
קיצוצים רוחביים בכל המשרדים
 
עוד נאמר בדברי ההסבר לחוק: "הממשלה אישרה קיצוצים רוחביים בתקציביהם של כל משרדי הממשלה, בכדי לעמוד בהתחייבויותיה הנדרשות עקב המלחמה. בין משרדי הממשלה מהם קוצץ תקציב, ניתן למצוא את משרד הרווחה, משרד הבריאות ומשרד החינוך. הקיצוץ לא פסח גם על תקציבים אחרים הקבועים בחוק, כדוגמת תקציב הספריות הציבוריות". 
 

"תאגיד השידור הישראלי הציבורי, כשמו כן הוא, ציבורי. על כן גם תקציבו השנתי של התאגיד צריך להיות ממומן מקופת הציבור – דהיינו מתקציב המדינה. מוצע לקבוע כי תקציב תאגיד השידור ימומן, בין השאר, מתקציב המדינה, ובכך יהיה כפוף גם הוא לשינויים המתבצעים מעת לעת בתקציב המדינה". 

 
לערער את כוחו של התאגיד
 
היוזמה לחוק, שנועדה לשנות את בסיס התקציב של התאגיד (ובפועל לפגוע בו) באה מחברי כנסת מהליכוד ובראשם אביחי בוארון, הטוענים שבתאגיד מתרחש "בזבוז כספי ציבור" ולכן יש להגביר את הפיקוח על תקציבו. שר התקשורת שלמה קרעי מנסה לקדם יוזמות שונות בשוק התקשורת שנועדו לערער את כוחו של התאגיד (וגם של גלי צה"ל), למשל על ידי קידום חוק הגדלת המגוון בשידורי הרדיו, שיאפשר לו, לפי שיקול דעתו הבלעדי לאאפשר לתחנות רדיו אזוריות להפוך לתחנות ארציות.  
 
אגודת העיתונאים בירושלים הגיבה היום על המהלך, באומרה כי ההצעה היא ניסיון נוסף ופסול, מיני רבים של הקואליציה, לפגוע בחופש העיתונות ובעצמאותו של השידור הציבורי. הפעם במסווה של 'קיצוץ רוחבי' בעת מלחמה. ההצעה תעמיד את תקציב התאגיד להצבעה שנתית בידי פוליטיקאים, דבר הסותר את הרעיון הבסיסי של הקמת התאגיד – אי תלות בפוליטיקאים, תוך שמירה על עצמאות כלכלית".
איום בקיצוץ תקציבי בכל שנה
 
 עוד נאמר בהודעת אגודת העיתונאים בירושלים, כי "בפועל, ההצעה תאפשר לממשלה 'למשמע' את התאגיד באמצעות איום בקיצוץ תקציבי כל שנה מחדש. האגודה תפעל בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי למנוע פגיעה בתאגיד השידור שרבים מעובדיו הם חבריה". 
 
מנכ"ל תאגיד השידור, גולן יוכפז, הגיע אתמול לכנס חירום שערכו עיתונאי ועובדי חדשות 13, המנהלים מאבק נגד הנהלת רשת 13 בעניין מינויה של יוליה שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13. יוכפז השמיע דברי הזדהות עם המתכנסים ואמר בין היתר: "נעשה מאמץ לקשור את התקשורת ברצועה קצרה. התקשורת הישראלית נמצאת במלחמת קיום. מלחמה שאם נפסיד בה – הדמוקרטיה הישראלית תשלם מחיר כבד, וייתכן שכבר לא תוכל לחזור לעצמה".

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן