קרעי מינה יו"רית לוועדת האיתור לחברי מועצת התאגיד: השופטת בדימוס נחמה מוניץ

המינוי מגיע כחודשיים לאחר פרישתו של היו"ר הקודם, השופט בדימוס דרורי, וברקע ניסיונות הממשלה לפגוע בעצמאותו של תאגיד השידור
שר התקשורת שלמה קרעי מינה היום (שלישי) את שופטת בית המשפט המחוזי בנצרת  (בדימוס), נחמה מוניץ לראשות ועדת האיתור לחברי מועצת תאגיד השידור הישראלי – הציבורי. החלטת קרעי על המינוי התקבלה לאחר היוועצות עם מ"מ נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, כנדרש בחוק. בתוך כך יודגש שנוסח החוק אינו מגדיר את טיבה של ההיוועצות ואפשר שזו תהיה פורמלית בלבד, כלומר שהשר פשוט יכול לשלוח מכתב קצר בן שורות ספורות לנשיא בית המשפט העליון ולידעו כי בכוונתו למנות שופט או שופטת בית משפט מחוזי או עליון בדימוס לראשות ועדת האיתור.
 
מינויה של מוניץ מגיע כחודשיים לאחר התפטרותו של השופט המחוזי בדימוס משה דרורי מראשות ועדת האיתור. אף הוא מונה על ידי קרעי. דרורי התפטר בנימוק שסמכויותיו קוצצו ובין היתר זעם על כך שהיה עליו לתאם קבלת החלטות עם היעוץ המשפטי של משרד התקשורת. בנוסף לכך ידיו היו כבולות בעקבות עתירה לבג"ץ נגד מינויו, על ידי שלוש עמותות ובעקבותיה החלטת שופטי בג"ץ להקפיא את עבודת הוועדה. גם קודמתו של דרורי לתפקיד, השופטת בדימוס נחמה נצר, התפטרה מראשות ועדת האיתור, כשנה בלבד לאחר שמונתה לתפקיד. 
 
מומחיות בתחום המקרקעין והמשפט המינהלי
 
מוניץ כיהנה כשופטת בית המשפט המחוזי בנצרת ובהמשך, לאחר פרישתה לגמלאות היא מונתה בשנת 2019 על ידי השרה מירי רגב לעמוד בראש הוועדה הציבורית לקביעת אמות מידה לחלוקת ההזמנות לטקסים ממלכתיים ובהם טקס הדלקת המשואות. תחום מומחיותה של מוניץ הוא סכסוכי מקרקעין מורכבים, דיני חוזים, תובענות יצוגיות, דיני חברות והמשפט המינהלי. 
 
ועדת האיתור של התאגיד ממליצה על הרכב חברי מועצת התאגיד – הגוף האחראי על מדיניות התאגיד ומפקח על פעילותו ובתוך כך, השר רשאי לאשר או לדחות את הרשימה במלואה, מבלי להביע הסתייגות באשר למי מהחברים או החברות המוצעים בנפרד. יו"ר ועדת האיתור מוסמך למנות שניים מחברי המועצה על פי שיקול דעתו המקצועי.
השופטת בדימוס, נחמה מוניץ – יו"ר ועדת האיתור למועצת התאגיד | צילום: יח"צ, המשכן לבוררות ופתרון סכסוכים
המינוי – ברקע ניסיונות ההשתלטות על התאגיד
 
מינויה של מוניץ מגיע ברקע ניסיונות הממשלה להשתלט פוליטית על תאגיד השידור. ביום א' פורסם כאן שוועדת השרים לענייני חקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, החליטה שהממשלה תיטול לעצמה את תפקיד ועדת האיתור לחברי מועצת התאגיד ותמנה בעצמה את חברי מועצת התאגיד. נכון לכתיבת שורות אלה, מועצת תאגיד השידור אינה פעילה מכיוון שהיא מצויה בהרכב חסר, לאחר פרישתם של חמישה מחבריה, לרבות היו"ר גיל עומר, בתום שתי קדנציות (פרק הזמן המקסימלי שבו ניתן לכהן). 
 
קרעי נמנע מלמנות חברי חדשים למועצה ובכך נותרה המועצה ללא מספר החברים המינימלי הדרוש לצורך קבלת החלטות. לפני כשלושה שבועות שופטי בג"ץ הורו בצו ביניים להאריך את כהונתם של שניים מחברי מועצת התאגיד שסימו את את כהונתם הראשונה, מה שמאפשר להגיע לקוורום ולחדש את פעילותה של המועצה, לפי שעה. אלא שקרעי תקף את החלטת בג"ץ והודיע שיתעלם מהצו, שניתן כדבריו "בחוסר סמכות ובניגוד לחוק". 
 
גל של הצעות חוק
 
במקביל תלויות ועומדות יוזמות חקיקה פרטיות של ח"כים מהליכוד המאיימות על עצמאותו של התאגיד, ועל קיומו בכלל: הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב להפריט או לסגור את התאגיד; הצעת החוק של ח"כ אריאל קלנר לחייב את התאגיד למסור דו"ח פעילות שנתי לוועדת הכלכלה של הכנסת והצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון להכפיף את תקציבו של התאגיד למסגרת תקציב המדינה. יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, אף הוא מהליכוד, פועל לבלימת הצעת החוק של גוטליב ומתנגד לסגירת התאגיד, אך הוא אינו עוצר את הצעות החוק של קלנר ובוארון שיש בהן כדי להחליש את עצמאותו של התאגיד.

מצאתם טעות בכתבה?