מנכ"ל משרד התקשורת, אלעד מקדסי ושר התקשורת שלמה קרעי בהצגת רפורמת השידורים, 14.05.2025 | צילום: לע"מ
גם חברי הוועדה הקבועים מתקשים למלא את תפקידם ולעקוב אחר הנוסחים המתפתחים של הצעת החוק שהגיעה לכנסת מלאה ב"חורים". הנוסחים מופצים ברגע האחרון בקבוצת וואטסאפ, בשעות הלילה המאוחרות לפני הדיון. הדיונים האחרונים כללו הקראה מהירה של הסעיפים רק כדי לצאת לידי חובה. תקנון הכנסת קובע שניתן להצביע רק על סעיף שהוקרא. בתהליך עבודה תקין הקראת סעיפי החוק החדשים אמורה לכלול דיון מהותי וקבלת הערות, אך בוועדה של דיסטל הכל נעשה למראית עין. היא מכריזה כי הדיון מוצה בתוך זמן קצר, ולא מאפשרת דיון ענייני בסוגיות שבמחלוקת.
ריצת אמוק לעבר חקיקה
חברים בוועדה אומרים כי למרות ריצת האמוק לעבר הקריאה השנייה והשלישית, נותרו סעיפים רבים בהצעת החוק שיש להקריאם ולערוך דיון בעניינם. רבים מהם נוגעים לסוגיות מהותיות שישפיעו על כל שוק התקשורת בישראל. בניסיון להעביר את החוק בכל מחיר, התוכנית כוללת הוצאת פרקים מהותיים מהצעת החוק באופן שצפוי לגרום לכאוס בשוק התקשורת ולהוביל לאי ודאות ולאפליה בין השחקנים בשוק. הכל במטרה להשאיר "נוסח רזה" שניתן יהיה להעבירו במהירות, לפני פיזור הכנסת הנוכחית, כדי לרשום הישג פוליטי לקראת הבחירות.
בישיבת הוועדה הבוקר (ראשון) מתחו ח"כים מהאופוזיציה ביקורת על שיגור נוסח החוק רגע לפני כניסת השבת, בלי שראו את השינויים שהוכנסו בו. בתגובה דיסטל אטבריאן מתחה ביקורת על התנהלות היועצים המשפטיים וטענה כי הם מתנהלים באופן איטי, דבר המשפיע על קצב דיוני הוועדה. לטענתה, הייעוץ המשפטי הוא בעל תפיסה שמרנית הנוטה לקו של האופוזיציה. היא אף האשימה את היועצים המשפטיים שהם "נוקטים בשביתה איטלקית בצורת מסמוס ובכך הם עברו לצד האופוזיציה, וזה חמור מאוד".
"מותר לכנסת לומר את דברה"
אחד היועצים המשפטיים, עו"ד פנחס גורט, מחה על דבריה של דיסטל אטבריאן וטען כי הדברים אינם נכונים. "זו לא הפעם הראשונה שאנחנו מואשמים בכך. סדר היום של הוועדה כלל התייחסות לפרקים, סעיפים ונושאים בחוק התקשורת שחורגים ממתווה היועצת המשפטית לכנסת. הוא הוסיף כי כשמגיעה הצעת חוק לכנסת, מותר לה (לכנסת) לומר את דברה וייתכן שדבריה שונים מדברי הממשלה וזה לגיטימי, כי היא גורם מפקח על עבודת הממשלה. "כשאנו מקבלים זמן להיערך, אפשר לקיים הליך תקין, אך זה לא המצב", אמר.
גורט הוסיף: "לנוכח הזמן שנותר עד לבחירות, חל שינוי בקצב דיוני הוועדה – נקבעו שלוש ישיבות בשבוע – ונכנסו יותר סעיפים והוראות חדשות לסדר היום, כך שכפי שכבר התרענו בעבר, לא נוכל להערך מראש. הקצב השתנה ועמדתנו לא התקבלה פעם אחר פעם. מדובר בקצב שלא מאפשר למידה".
נציגת משרד המשפטים, עו"ד עדי ליברוס, ציינה בדיון בוועדה: "הצעת החוק החדשה משנה את היקף השחקנים המפוקחים, את מהות העניינים המפוקחים ואת דרך הפיקוח. נוכח זאת, ביקשנו לעצור לשבועיים את עבודת הוועדה כדי לאפשר ליועצים המשפטיים ללמוד את הצעת החוק ולנתח את המשמעות החוקתית המורכבת".
"אני לא כפופה אליך. לא מוכנה לעצור"
בתגובה אמרה דיסטל: אני לא כפופה אליך ואני לא מוכנה לעצור את דיוני הוועדה. זה כיפוף ידיים". היא האשימה את הייעוץ המשפטי באמירת "חצאי אמת".
עו"ד ליברוס הבהירה שהדיונים בחוק פגומים עד כדי פגיעה היורדת לשורשו של ההליך. המשמעות היא, לדבריה, שקיימת אפשרות שהחוק ייפסל על ידי בג"ץ. היא תיארה את הליך החקיקה בוועדה כ"ליקוי מאורות שאין כמותו".