- 03.07.24
- נחמה דואק
אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש
ישומון הוידיאו הנפוץ בעיקר בקרב צעירים, "טיק-טוק" אישר השבוע כי שורת חשבונות של ידוענים וגופי תקשורת, סבלו זה זמן רב ממתקפות סייבר. פרסום חוזר ונשנה מסוג זה, העלה לסדר היום (בפעם המי יודע כמה) את סוגיית הגנת הפרטיות והפגיעה בביטחון האישי והלאומי מצד מפעילי יישומים ורשתות חברתיות, רבות תפוצה. זאת בנוסף ליכולתם ונכונותם (המוטלת בספק), של מנהלי רשתות אלו, לשמור על איזון בנושאים רגישים, למנוע הפצת תכני שינאה או גזענות ובהם תכנים אנטישמיים. כידוע "טיק-טוק" הוא יישומון מסרי וידיאו רב תפוצה. כמיליארד אנשים בכל רחבי העולם, משתמשים ביישומון ואליהם מצטרפים יותר משלושה מיליון ישראלים ובהם עיתונאים, בכירים במשק, שרים, חברי כנסת ואישי ציבור. מטה החברה נמצא אמנם בסינגפור, אולם חברת האם "BYTEDANVCE" רשומה בסין וכפופה לרגולציה הסינית, שאינה מסתירה את העובדה כי יש לה זכות ואמצעים להשתמש במידע הנאגר אודות המשתמשים בישומון. מכאן יוצא שאוקינוס רווי בנתונים רגישים זורם בתעבורת החברה הסינית, מה שמכניס ללחץ רב את מדינות האיחוד האירופי, ארצות הברית, קנדה, אנגליה, אוסטרליה ועוד.
בוועדת המדע של הכנסת נערך זה לא מכבר דיון מרתק שעסק בדילמת ה"טיק-טוק", החשש לפגיעה בפרטיות ובעיקר הסכנה לביטחונם האישי של תושבי ישראל. מדו"ח מיוחד ונתונים שהוצגו בישיבה על יד נציגי המכון למחקרי ביטחון לאומי – INSS, עולה כי בשנים האחרונות "טיק-טוק" שינתה את תקנונה כך שיתאפשר לה לאסוף גם ביומטרי השייך לבעלי החשבונות המשתמשים בשירותיה. הדבר נעשה ללא הסבר, כמו למשל למה ישמשו הנתונים הבימטריים את החברה הסינית.
בשנת 2021 הממשל האמריקני פתח בחקירה נגד "טיק-טוק" בטענה שהחברה עקבה אחרי
אזרחים אמריקניים וזאת בהמשך לעדויות עובדים ב"טיק-טוק" שהודו כי השיגו מידע אודות עיתונאים וידוענים באמצעות היישומון. המאבק בחברה אף גלש לזירה הגלובלית ולמלחמת הסחר שבין ארה"ב לסין. הממשל האמריקני דורש בכל תוקף שהחברה האם של טיקטוק, הפועלת גם בארה"ב, תימכר לידיים אמריקניות ואף תנוהל בידי אזרחים אמריקנים בלבד, כדי שאלה יהיו כפופים לחוקי ארה"ב. דרישה דומה הציב בעבר הממשל האמריקני גם מבעלי ישומון ההכרויות המונופוליסטי "גריינדר" שהיה אף היא בבעלות סינית בעבר. "טיק-טוק" מצידה מתנגדת לכך בכל תוקף ובתגובת נגד, פנתה להלייך משפטי הגובל בציניות, שכן הטענה המרכזית בתביעת הסינים נגד הממשל האמריקני מתמקדת בפגיעה חמורה לכאורה בחופש הביטוי ואכיפה סלקטיבית, משום שלפי הסינים, הממשל אינו מעלה טענות דומות נגד פלפטפורמות דומות אחרות כמו למשל "פייסבוק". בהקשר זה צריך לומר שתאגיד "מטא", ש"פייסבוק" נמצא בבעלותו הוא אמריקני ושגופי הממשל השונים, יודעים גם יודעים לבוא בדרישות גם ביחס לתאגיד זה, דוגמת החקירות אודות השימוש שעשו הרוסים במהלך מסע הבחירות לנשיאות בשנת 2016 בפלטפורמת "פייסבוק" או בפרשת "קימבריג' אנליטיקה".
כך או כך, הדיונים המשפטיים טרם הסתיימו, אולם כבר כעת האמריקנים וכמותם, שורה של מדינות באיחוד האירופי, מובילים הליכי חקיקה ורגולציה, שתכליתם לשמור על פרטיותם וסודיותם של בעלי תפקידים בגופי השלטון ומערכות הביטחון. כך למשל ארה"ב ומדינות באיחוד האירופי אוסרות על פקידי מימשל ובעלי תפקידים רגישים להשתמש ב"טיק-טוק" ממכשיר הטלפון הניידים שלהם, השייכים
למעסיקם הממשלתי/ציבורי וזאת מתוך חשש מבוסס שבטלפונים החכמים מצוי מידע רגיש העלול לזלוג החוצה.
ומה בישראל?
מנתונים שהוצגו ודברים שאמרו נציגי מערך הסייבר הלאומי וממשרדי ממשלה בישיבת ועדת המדע של הכנסת, עולה כי בעוד מדינות העולם החופשי מנסות לטפל בנושא הגנת הפרטיות ושמירה על הביטחון הלאומי, ממשלת ישראל, כלל לא עוסקת בכך. עד לרגע זה לא ידוע לכותב שורות אלה, אודות הנחיות מיוחדות שניתנו על ידי גורמי ביטחון באשר לשימוש בפלטפורמת "טיק-טוק" במחשבים ובטלפונים ניידים המצויים בבעלות המדינה. מנתוני המכון למחקרי ביטחון לאומי – INSS, עולה כי בישראל רשומים כ-3.8 מיליון משתמשים ב"טיק-טוק" ובהם גופים ממשלתיים המתחזקים פרופילים בשלל הרשתות החברתיות. לפי טבלה שהוצגה בוועדה, כ-22 שרים ומשרדים ממשלה מנהלים חשבון ב"טיק-טוק" ובהם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ראש הממשלה נתניהו, משרד הביטחון ועוד. לחשבונותיהם של צה"ל ומשרד הביטחון מספר העוקבים הגדול ביותר מבין המשתמשים הישראלים ואיש אינו יכול לומר בוודאות אם מידע רגיש מתוך משרדי הממשלה דלף בשל השימוש ב"טיק-טוק" או ברשת חברתית אחרת ואם כן, לאן נותב או מי עשה בו שימוש. הסינים כידוע אינם שקופים ואינם חושפים את מדיניותם בדבר ההגנה על הפרטיות. כך או כך, המכון למחקרי ביטחון לאומי – INSS, פרסם בעת האחרונה המלצות בדבר שימוש ב"טיק-טוק" בידי בכירים בשירות הציבורי ובתוך כך לפי עמדת המכון, על ראש הממשלה מוטלת החובה לקדם דיון מהותי שיעסוק בבעיה חמורה זו, לגבש אסטרטגיה ומדיניות ולפעול בהתאם.
בפועל: אף מדינה בעולם – כולל ישראל, אינה שוקלת הלכה למעשה לחסום את שירות "טיק-טוק" על מיליארד משתמשיו הפעילים. בארה"ב הגדירו את הצעדים נגד "טיק-טוק" כמאבק נגד ישומים של יריב זר. נראה כי בישראל נזהרים מלאמץ הגדרה דומה שמא הדבר, יתפרש חלילה כהגדרתה של סין כגורם עוין וזאת חרף מדיניותה האנטי ישראלית בשלל סוגיות. לדעת המומחים בתחום, ישראל יכולה וצריכה לנקוט בצעדים שיצמצמו את הסכנה, אולם עליה לעשות זאת במסגרת הדין והחוקים הקיימים בישראל. לשם כך, כאמור יש לגבש תחילה מדיניות מושכלת והדבר לא נעשה, בכל אופן, לא בגלוי.
במקרה של "טיק-טוק", זה עלול להוביל אותנו לאסון ולו רק בשל העובדה שכולנו למדנו וראינו כי מידע רגיש זולג ולבסוף גם מגיע לידיים הלא נכונות, לגורמים עוינים ולמדינות אויב. אפשר בהחלט שמידע רגיש שדלף באופן מחפיר כתוצאה משימוש לא אחראי ברשתות חברתיות כדוגמת "טיק-טוק", שימש את מחבלי הנוחבה של החמאס במתקפתם הרצחנית בשבעה באוקטובר 2023 וכעת המינימום שאפשר לצפות, שלפחות את הלקח הזה נלמד ונסיק את המסקנות המתבקשות. אחרית דבר: הטיפול באתגר הסיני המכונה "טיק-טוק" כמו גם ברשתות חברתיות אחרות, מאופיין אצלנו במה שאנחנו הישראלים מצטיינים בו במיוחד : דחיינות, חוסר מודעות ומלמול צמד המילים "יהיה בסדר".
מצאתם טעות בכתבה?
כל הזכויות שמורות © אגודת העיתונאים בתל אביב – בית סוקולוב