מאת: יוסי בר מוחא
במדינת ישראל פועלות יותר מ-19 אלף עמותות שונות. לפי אתר גיידסטאר, הן מגלגלות כ-93.4 מיליארד ש"ח בשנה וכמעט רבע מהסכום הזה גוייס מתרומות. לאחת מכל שלוש עמותות, אין אישור ניהול תקין, כשמטרת הפעילות השנייה הכי נפוצה היא מלגות או תמיכה כספית ליחידים וזה אם תרצו, כל הסיפור על רגל אחת. אוצר בלום של כספים מתרומות המתגלגלות לידי מי שהגדרתי "מתחזים בשם שמיים" במאמר שפרסמתי בחוברת כנס אילת לעיתונות 2021.
המספר הגבוה ביותר של עמותות שמצורפות מדי שנה, עוסק לכאורה בשירותי דת. אלא שבמקרים רבים, התברר שהמטרה העיקרית של עמותות אלה הייתה גריפת כספים לכיסם של עסקנים חרדים ופעילים חילוניים ומסורתיים העוסקים במלאכה תמורת סכומים נאים.
כלי התקשורת ובהם ערוצי טלוויזיה ותחנות רדיו אזוריות, בעיקר אלה החרדיות "מסייעים" לאותן עמותות העושקות את הציבור הרחב תוך שהעמותה מסתירה מהתורמים המסכנים, כי יותר ממחצית סכום התרומות המגויס בפועל, נחלק בין עסקנים, לבעלי עניין שונים. בין הנהנים אפשר למצוא: שחקנים, זמרים, פליטי תכניות ריאליטי ומנחים מקצועיים, המקבלים סכומים נאים בעבור הופעתם במשדרי ההתרמה. אלה גם אלה גורפים לכיסם סכומים נאים מאוד ממשדרי ההתרמה המדוברים.
בשנים האחרונות הצטרף "שחקן חדש" לתופעת השנורר המתוחכמת, ערוץ 14, שהלכה למעשה הוקם כערוץ שידורי מורשת ומסורת, אולם עם הזמן והלחצים הפוליטיים שתורגמו לחקיקה שתאפשר זאת, הפך "לערוץ החדשות של ישראל". בפועל הערוץ משדר תכניות אקטואליה וחדשות שההוצאה עליהן זניחה ביחס לערוצים המסחריים האחרים, הנדרשים להפיק תוכניות ב"סוגה עלית" בתחומי הבידור, הספורט, סרטים תיעודיים וכמובן גם סדרות דרמה יקרות. לעומת זאת, ערוץ 14 פתור מכל אלה והוא נהנה מהגנות מיוחדות בזכות, חוק מקל שנתפר במיוחד בעבורו. הערוץ נדרש אך ורק להוצאות מזעריות בגין תוכניות אקטואליה ופאנלים כדוגמת "הפטריוטים" או תוכניות אולפו זולות שאינן דורשות הוצאה ניכרת.
ערוץ 14 אף הגדיל לעשות ובחלוף הזמן החל להקדיש ימים ארוכים ושלמים למשדרי התרמה, כמובן תמורת סכומים גבוהים בעבור הפקה ושידור המשדר. יוצא איפה שרוב הכסף המגויס באמצעות המשדר לא יגיע בסופו של יום שידורים, בעבור עזרה לנזקקים או למען "הצלת חיים" או סיוע לעמותות מוכרות הידועות כמי שאכן מסייעות לנזקקים הלכה למעשה.
בפועל, לעולם יהיה זה יום התרמה בעבור עמותות הפועלות להקמת בניין כגון המבנה שנבנה כבר שנים רבות במירון, לא הרחק מקברו של רבי שמעון בר יוחאי (אור הרשב"י) או בעבור עמותת "יד לאחים" הפועלת כביכול לחילוץ בנות שנישאו "רחמנא לצלן" לערבי מוסלמי או נוצרי ומתגוררות אתו לכאורה בכפר בצפון או במאהל בדואי בדרום. תמיד יהיו פניהן של הבנות נסתרות ולא גלויות "מחשש לחייהן", כך נטען על ידי נציגי העמותה או המנחה המקצועי המוביל את משדר ההתרמה ונשכר תמורת סכום נאה מאוד. לא אחת יהיה אף שיתוף פעולה בין "ערוץ הדברות" החוסה תחת האסדרה של מועצת הכבלים והלוויין לבין ערוץ 14, הנמצא תחת פיקוחה של הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו.
ב-22 בספטמבר השנה, נערך משדר התרמה לטובת הקמת הבניין במירון הנקרא "אור הרשב"י". המשדר נפרס לאורכן של כל שעות היום, למעט הפוגות קצרות לטובת "חדשות" או תוכניתו של יעקב ברדוגו ששודרה אף היא באותו יום חמישי. את המשדר הגיש המנחה המקצועי מנחם טוקר שתדיר מעמיד עצמו לטובת משדרים מהסוג הזה, בתמורה לשכר צנוע בגובה עשרות אלפי שקלים לכל משדר. לא אחת יהיה זה טוקר כמי שגם מתווך בין העמותה המשנוררת לבין הגוף המשדר וגם בעבור התיווך, יקבל טוקר סכום נאה.
אלא שאת המבנה במירון משווקים למעלה משש שנים באמצעות מודעות ענק בעיתונים, באתרי אינטרנט או באמצעות חוברות המצורפות לעיתונות הכתובה, בעיקר בימי שישי. אילו היו מושקעים כספים אלה בשיפור דרכי הגישה לציון הקבר או לאזור הדלקת המדורה המסורתית שעל ההר, אפשר בהחלט והיו מונעים את מותם המיותר והכואב של 45 המאמינים שהיו בדרכם לצאת מהמתחם. יוצא איפה שהכספים הרבים שגויסו במשך השנים באמצעות הבטחה לסגולות וישועות, ל"פרנסה טובה", ל"זיווג טוב", ל"רפואה" וכל מיני הבטחות שבינן לבין המציאות, אף לא דבר וחצי דבר היו בעיקר לטובת העסקנים שגיוסם אומנותם.
העמותות, מגייסי הכספים והמנחים המקצועיים עושים עבודתם שלא לשם שמיים, אלא לשם עשיית רווחים אישיים תוך ניצול תמימותם של המאמינים שרובם, בני עדות המזרח. אליהם פונה מנחם טוקר כשהוא מציין שמות רבנים כגון הבבא סאלי ורבנים ממשפחת אבוחצירא שהלכו לעולמם ובכך מעלה רוחות מן האוב.
כפי שציינו בשנה שעברה, כך גם השנה: כלי תקשורת ובהם תחנות רדיו אזוריות וערוצי טלוויזיה שונים, נותנים ידם למלאכת המרמה וההונאה המנצלת את תמימותם של המאמינים. צורמת במיוחד, נוכחותם של שחקנים, פליטי ריאליטי, זמרים וסלבריטאים המופיעים תמורת תשלום לצד רבנים המקורבים לעמותה המתרימה ולעיתים אף משתתפים בפועל בשידול המאמינים לתרום לטובת הקמת המבנה שאין בינו לבין הצלת חיים דבר וחצי דבר.
חמורה ביותר העובדה כי הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, מאשרת שוב ושוב את משדרי ההתרמה בעבור אותו מבנה בהר מירון, "המשווק" שוב ושוב במשך שנים ואין ספק שגיוס הכספים האין סופי לבנייתו הניב לקופת העמותה סכום הנאמד בכעשרות מיליוני שקלים. רובם המכריע, כשבעים אחוזים!!! הולכים לטובת העמותה, הגוף המשדר, העסקנים, הזמרים, פליטי הריאליטי, הסלבריטאים וכמובן המנחים המקצועיים כמו טוקר ודומיו. העמותה כמו המנחים המקצועיים מסתירים מהמאמינים את גובה ההכנסות. גם כלי התקשורת המשדר את המשדר המקומם שיש בו משום מרמה והונאה, מסתיר את הסכום אותו קיבל תמורת שידורו של משדר ההתרמה. הצופה או המאזין למשדר מאמין שהכלי המשדר עושה זאת לשם שמיים וכל הכסף שנתרם על ידו הולך למטרה הנעלה שלשמה נתרמו הכספים. לדאבון הלב, המאמין נופל בפח של אותם שרלטנים ונוכלים המשווקים מבנה חסר תכלית.
באפריל 2020 הוגשו לרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, תלונות על ידי כותב שורות אלה ואחרים, בגין המשדר המפוקפק לגיוס תרומות להקמת הבניין במירון בחסות תוכניתו של מנחם טוקר בערוץ 13 "טוקר בשישי". באותן תלונות נגד טוקר, צויין כי "במהלך התוכנית קרא השדרן לצופים לרכוש קמע בעל סגולות שיבטיח ישועות וגאולה לתורמים, בין היתר אף מפני מגפת הקורונה המשתוללת בימים אלה ברחבי העולם". עוד ציין המנחה טוקר סגולות נוספות לכאורה של אותו קמע, תוך שהוא פונה לכתב שעמד בסמוך למבנה וראיין רבנים שדיברו על סגולות אגב הצגת תמונותיו של כותב הקמע. תלונה נוספת הוגשה על ידי כותב שורות אלה גם בחודש יוני 2020 בגין משדר דומה ששודר בערוץ 20 ושוב בעבור בנייתו של אותו מבנה במירון שבנייתו נמשכת ונמשכת. הגורמים המקצועיים ברשות השנייה, אליהם הפונו התלונות, קבעו כי הן מוצדקות ודרשו כי ינקטו צעדים בגין ההפרות החוזרות של כללי הרשות השנייה.
אלא שכעת מתברר כי המשדר שהיו בו הפרות של כללי הרשות השנייה באפריל 2020 דהיינו לפני כשנתיים וחצי, לא קיבל הכשר של אותה רשות ואף שהוא לא אושר כנדרש, הוא בכל זאת שודר. אולם כעת מדובר "במשדר היסטורי" כדברי המנחה טוקר שהפעם לא שיווק "מכר" רק קמע, אלא שכעת הוא "מכר" חלק בהקמת המבנה שהלכה למעשה משווק ללא הרף במשך שנים. אז והיום, שוב ושוב מדובר בהבטחות שווא לניסים, ישועות ורפואות למאמינים התמימים. "מתחזים בשם שמיים" כבר אמרנו? הפעם נוסיף "מרמה בשם שמיים".