האם חוסר זהירות מצד עמית סגל וחדשות 12 חשפו את זהותו של מדליף המסמך?

הוארך מעצרו של איש שב"כ במילואים החשוד כי הדליף מידע חסוי לשני עיתונאים ולשר שיקלי | צו איסור הפרסום התייתר והוסר לאחר שחברי כנסת גוטליב ובוארון ניצלו את חסינותם לעבור על החוק מבלי להענש

בית משפט השלום בראשון לציון הסיר הבוקר (שלישי) את צו איסור הפרסום שהוטל על חקירת הפרשה הביטחונית לאחר שאמש בשעת לילה ניצלו חברי הכנסת גוטליב ובוארון את החסינותם לחבור על החוק מבלי להענש וחשפו את פרטי הפרשה בחשבונותיהם ברשת X. במרכז הפרשה איש שב"כ בשירות מילואים שנעצר לפי כשישה ימים בחשד כי הדליף מסמכים מסווגים לעיתונאים ובהם עמית סגל מ"חדשות 12" וכן לשר שיקלי. השופט מנחם מזרחי הסביר כי ביטל את הצו "כדי לבלום את המשך הפצת המידע המוטעה". בפרשה מעורבים היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, ראש השב"כ רונן בר וראש מח"ש קרן בר-מנחם. בתוך כך, יש לתהות האם פרסום תכתובת פנימית של השב"כ בידי עמית סגל ו"חדשות 12" היא שהביאה בסופו של דבר לחשיפת המקור בדומה לחשיפתה של ענת קם כמקור לכתבתו של אורי בלאו ב"הארץ" בשנת 2008, אודות התעלמות מהוראות בג"ץ לכאורה מצדו של אלוף פיקוד המרכז בשעתו, יאיר נווה.

לפי החשד, איש המילואים, שבית משפט השלום בראשון לציון האריך היום את מעצרו עד מחר בצהריים, עדכן במידע חסוי שני עיתונאים – עמית סגל מ"חדשות 12" ושירית אביטן כהן, הכתבת המדינית של העיתון "ישראל היום" וכן את שר התפוצות עמיחי שיקלי.
 
איש המילואים, בעל ותק של 25 שנה בארגון, חשוד בכך שניצל את התפקיד הביטחוני הרגיש אותו מילא ואת הגישה שהיתה לו למערכות הארגון כדי למסור לשלושה מסמכים מסווגים. איש המילואים נעצר ושמו לא הותר לפרסום. שני העיתונאים וכן השר שיקלי טוענים כי המסמכים שהעביר איש המילואים שנעצר לא כללו מידע ביטחוני רגיש או מסווג ובוודאי לא כזה שיש בו כדי לסכן את ביטחון הציבור, אלא "מידע בעל חשיבות ציבורית עצומה".
 
המידע אותו מסר איש השב"כ לסגל, אביטן ושיקלי, מצביע על חקירה חשאית שהשב"כ ביקש לנהל בשל חשד כי השתלטו על המשטרה גורמים כהניסטיים. כמו כן המידע קשור גם לפרסום של אביטן כהן ב"ישראל היום" בנוגע ל"מסמכי האסטרטגיה של ראש השב"כ רונן בר בתקופה שקדמה לטבח ה-7 באוקטובר". 
 
סגל כתב היום בחשבונו ברשת X: "הסיפור בסוף מאוד פשוט. רונן בר סיפר ליועצת המשפטית לממשלה, בהרב -מיארה, סיפור מצמרר על השתלטות הכהניזם על המשטרה כפי שהתבטאה בתשעה באב בהר הבית. היועמ"שית רצה לברר ואז הסתבר למרבה המבוכה מפי פקודיו של בר שלא היה ולא נברא".
לפי סגל, "בר, בניסיון לשקם את מעמדו מול היועמ"שית ומול אנשיו, פתח בחקירה סודית וחסרת תקדים בתוך משטרת ישראל, בחשד ל'התפשטות הכהניזם על המשטרה' והורה 'להביא מספר ממצאים'. גם החקירה הזו הסתיימה בלא כלום. ליועמ"שית זה לא הפריע והיא כללה את המידע הסודי והשקרי הזה כחלק מנימוקיה לבג"ץ בלי לספר לו שמדובר בעגה המקצועית בחרטוט. הסיפור התפרסם והביך אותם עד מאוד". 
 
עוד הוא כתב: "עד כאן פאדיחה. אבל לבר ולבהרב מיארה יש כלים לצוד את מי שחשף את ערוותם, וכך הם זרקו אותו (את איש המילואים) למעצר בלי עורך דין. למה? זה שיבוש? איך אפשר לשבש חקירה שנגמרה בכלום? זה יחשוף מקורות שב"כ? כשאין מקורות, קשה לאתר אותם. באקלים שבו אכפת, אפילו בדוחק, ממראית עין וחופש עיתונות, לא מנהלים ציד מקורות ממניעים אישיים. ארגון רציני היה עוסק בבדק בית עמוק על מה גרם לו לצלול לחקירת שווא, לא מכפיל את סכום ההימור". 
 
אביטן כהן כתבה בחשבונה ברשת X: "פגיעה בביטחון המדינה או מאבק על שמו הטוב של הראש השירות שעובר דרך השלכת עובדיו למרתפים?" בהמשך היא פרסמה את הידיעה שלה מהחודש שעבר והוסיפה: "תקראו את הכתבה הבאה, נטרלו פוזיציה וספרו לי עוד על מדינת החוק שבה אנו חיים". 
 
עורכי הדין אורי קורב וסיון רוסו, באי כוחו של איש המילואים שנעצר, מסרו כי האיש "העביר מידע בעל חשיבות ציבורית עצומה, במטרה להביאו לידיעת הציבור. הוא הקפיד לא להעביר מידע ביטחוני. המידע שמרשנו העביר לא היה אמור לחסות תחת סודיות ואין מחלוקת כי הוא לא העביר מידע שיש בו כדי לסכן את הציבור".

בתוך כך, יודגש כי הטענה לפיה בהדלפות המדוברות לא היה חשש לפגיעה בבטחון המדינה מתעלמת מהמשמעויות ההקפיות לעצם ההדלפה מתוך ארגון ביון שדרכי פעולתו אמורות להתנהל הרחק מאור הזרקורים.

בשעת לילה, פרסם סגל מעין סיכום בדמות הרצוי והמצוי: "לסיכום האירוע עד כה, חשוב לי להתייחס לנושא ההדלפות ולכמה השוואות מופרכות שנערכו ביממה האחרונה. עמדתי בנושא עקבית עד שיעמום: כעיתונאי אני תומך נלהב בהדלפות וכאזרח אני תומך נלהב במיצוי הדין עם מדליפים. (הנה למשל כאן בויכוח עתיק ומעניין עם גיא פלג מ-2019".

ועוד המשיך וכתב: "זו הסיבה שבשלה חתמתי על עצומה בעד עיתונאי הארץ אורי בלאו כאשר זה נרדף בידי מערכת נקמנית. וזו הסיבה שבגללה טוב מאוד שענת קם שהדליפה אלפי מסמכים סודיים ביותר מפיקוד מרכז נשלחה לכלא על ההדלפה לאותו בלאו. ולכן אני מקפיד לחשוף תמיד מקורות למידת הסיכון שהם נוטלים. כך נעשה גם הפעם. לדעתי המידע שנחשף על האופן שבו התנהל השב״כ היה חיוני לציבור, ומי שהדליף זאת נטל על עצמו את הסיכון מתוך מה שהוא רואה כאזרחות טובה. 

 

זו הסיבה שבגללה אני מתנגד בתוקף לחוק פלדשטיין שיאפשר לכל עובד להדליף כל מידע ממערכת הביטחון ולקבל חסינות. מבחן הנכונות לשאת במחיר האישי הוא ההבדל הדק שבין מדינה דמוקרטית חזקה ובין אנרכיה, בין אור השמש כחומר חיטוי ובין סרטן העור. יש לי רק בעיה אחת עם חקירה של הדלפות מצד גופי האכיפה, והיא כאשר החקירה הזו מתבצעת באופן בררני. ויש לי רק בעיה אחת עם הגנה על מקורות מצד התקשורת, והיא כאשר היא מתבצעת באופן בררני. וכך, כמה צפוי, קרה גם עכשיו. חופש העיתונות והשמירה על מקורות הושלכו לאותה מגרסה שבה הושמדו ערכים ישנים כמו זהירות מארגונים חשאיים חזקים מדי ודורסניים מדי. היומרה ״לדבר אמת אל הכוח״ התחלפה שוב בדברור מביך לארגונים עתירי כוח שהשתמשו בו נגד יריבים אישיים ופוליטיים, כי לאחד מהם קוראים ביבי. קודם כל בחקירה המוזרה על השתלטות כהניזם על המשטרה. אפשר לסלוד מבן גביר ועדיין לא לתמוך בהתנעת חקירות סרק ללא ראיות ממניעים פוליטיים. 

 

אפשר לחשוב שבן גביר כהניסט כעמדה פוליטית לגיטימית (ולדעתי נכונה), אבל לאחר שהעליון קבע שהוא איננו והכשיר אותו לריצה, יש צורך בראיות לפני שמנהלים חקירת שטאזי נגד דרג מדיני ונגד משטרת ישראל. דמיינו חקירה דומה ללא ראיות של ראש שב״כ ימני על ״חדירת האחים המוסלמים לממשלת ישראל״ בזמן ממשלת בנט-לפיד-עבאס. גם אז זה היה מתקבל בשוויון נפש? יחשוב כל אחד, האם חקירה כזו, על מידע שלא סיכן את הביטחון, הייתה נפתחת לו המידע היה נחשף במשרד הביטחון על צעד שיביך את ישראל כץ, או במשרד ראש הממשלה על נתניהו. אבל כמו שלחברת החשמל יש חשמל חינם, לשב״כ יש שב״כ חינם. וכך רונן בר יכול לצוד בעצמו את מי שהדליף עליו. וכך היועמ״שית יכולה להתעלם שוב ושוב מהדלפות מסכנות חיים ומסכנות מבצעים ששינו את פני המלחמה, אבל לצלול שוב ראש לבריכה ריקה של הגנה על אנשי שלומה. מה שנחוץ לנו, כרגיל, הוא סטנדרט אחיד. נחוץ עד כאב".

מצאתם טעות בכתבה?