אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

מה דעתך, פרופסור?

מחקר: התפרצות הקורונה חייבה את כתבי בריאות להסתמך על מקורות מקצועיים, כגון רופאים בכירים ומדענים ולא להתבסס רק על נסיונם
מגפת הקורונה שפרצה בסערה לחיינו בראשית 2020, השפיעה על דפוסי החיים בכל העולם, כולל בישראל. המגפה גרמה בין היתר לבידוד חברתי, לסגרים שנכפו על ידי הממשלות ובשורה התחתונה להסתגרות אנשים בבתיהם, בצד הקפדה רבה יותר על היגיינה אישית, בשל המודעות הגבוהה לקיומם של מחוללי זיהומים ודרכי החלמה לאחר ההידבקות במחלת הקורונה.
 
מחקר של ד"ר יהודית יחזקאלי, בהנחייתו של פרופ' אלעזר (אזי) לב און מבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל, עוסק בהשלכותיה של התפרצות מגפת הקורונה בשלושה תחומים: תופעת ה"התכנסות סביב הדגל" של האזרחים בגל הראשון של הקורונה, שבה כמעט כל אחד הפגין נאמנות ומשמעת להנחיות הרפואיות והביע רצון להתגייס למען הכלל; התפשטות גלי שמועות ברשת החברתית אודות סכנותיה של המחלה ותחום שלישי, עליו נתעכב כאן, והוא השפעת המגפה על דרכי עבודתם של עיתונאים ובמיוחד כתבי הבריאות, בכלי התקשורת השונים. 
 
מהעמודים הפנימיים לשער העיתון וכותרות המהדורות
 
המחקר, שפורסם בכתב העת האקדמי המקוון international journal of communication, התבסס על ראיונות עם כ-20 עיתונאים המסקרים את תחום הבריאות בשלושת ערוצי הטלוויזיה המרכזים בישראל, בעיתונים "ידיעות אחרונות", "ישראל היום" ו"הארץ", בתחנות רדיו ארציות ובאתרי אינטרנט חדשותיים מובילים. בראייה לאחור, נושא הבריאות לא נחשב לתחום מרכזי בכלי התקשורת בישראל. ידיעות ומאמרים בתחום זה, ואפילו ממצאים מעניינים אודות מחקרים רפואיים, מצאו בדרך כלל את מקומם בעמודים פנימיים, הרבה אחרי הנושאים הביטחוניים, הפוליטיים והכלכליים. מעטים בין העיתונאים מגלים עניין בסיקור התחום שנחשב ל"אפור".
 
התפרצות הקורונה כמגפה בישראל הוכרזה בישראל ב-15 במארס 2020 ויצרה לפתע עניין בציבור רב בנושאי בריאות ומניעת זיהומים. היא הגבירה את חששותיהם של רבים מפני הידבקות קטלנית והעמידה את סיקור תחום הבריאות במרכז העניינים, בשורה אחת עם הסיקור הביטחוני, הפוליטי-המדיני וכתבי הבריאות נחשבו כמעט לגורו בתחומם. יחד עם זאת, עבודם היומיומית בסיקור התפשטות המחלה היה כרוך בסיכון גדול בבריאות הכתבים, מאחר שהללו ביקרו לצורך עבודתם בבתי חולים ובמרפאות, ובאו במגע קרוב עם חולים וצוותי רפואה כדי להתרשם בצורה בלתי אמצעית ממצבם, במטרה לראיינם ולקבל מידע עדכני.
מימין לשמאל: ד"ר צחי סלוצקי-סגן מנהל סורוקה ויו"ר האיגוד לרפואה דחופה, פרופ' ארנון אפק-המשנה למנכ"ל שיבא, רן רזניק-פרשן וכתב לענייני בריאות בישראל היום והילה אלרואי-פרשנית וכתבת לענייני בריאות בחדשות 13 בכנס אילת לעיתונות 2024 | צילום: אודי פורטל
 
הכתבים חשו צורך להסתמך על רופאים בעלי שם
 
יחזקאלי מצביעה במחקרה על שני שינויים בולטים שחלו בעבודתם של כתבי הבריאות בעקבות מגפת הקורונה, שינויים שהתקבעו גם לאחר שהמגיפה החלה לדעוך: הסתמכות רבה יותר על מקורות מקצועיים וכן עבודה במתכונת היברידית, כלומר עבודה מהמערכת (או האולפן) בשילוב עם עבודה מהבית, כאשר דגש רב יותר ניתן לעבודה מהבית.
 
"אינני  טוענת שלפני פרוץ הקורונה עיתונאים מעולם לא הסתמכו על אנשי מקצוע לפני ששידרו ידיעה או כתבו מאמר", אומרת יחזקאלי. "נכון שעיתונאים לא ממהרים בכל רגע להתייעץ עם מומחים לפני כל ידיעה שהם משדרים או מאמר שהם כותבים. באופן טבעי הם מרבים להסתמך על הידע והניסיון שהם צוברים במהלך עבודתם, אולם מאז התפרצות מגפת קורונה, העיתונאים ובמיוחד כתבי הבריאות, שינו את דפוסי פעולתם: הם הבינו שעליהם להסתמך על מידע ממוסמך, מפי אנשי מקצוע בעלי שם, וזאת, בעקבות מטר שאלות מצד צופים, מאזינים וקוראים". 
 
לדבריה, אחת השאלות הנפוצות שהציבור המודאג היפנה לכתבי הבריאות נוכח התפשטות המחלה היתה, מה שיעור התמותה בקרב מי שנדבקו במחלה? שאלה אחרת תהתה באשר למידת האפקטיביות של של החיסונים ומאוחר יותר, גם התרופות נגד מחלת הקורונה. "הכמות הגדולה של שאלות שהופנו אליהם, חייבה את הכתבים להסתייע באנשי מקצוע מוסמכים כגון רופאים מנוסים, מנהלי מחלקות בבתי חולים או מדענים באוניברסיטאות ובמכוני מחקר מובילים. הם הרגישו צורך לפנות גם לבכירים במערכת הרפואית בארה"ב  – וגם למרכזי מחקר בסין, שבה פרצה המחלה – כדי לקבל תשובות אמינות לשאלות הציבור. "הרי העיתונאים אינם רופאים ולתשובה שהם נותנים לשאלות הציבור יכולה להיות חשיבות קריטית בשאלות של חיים ומוות", אומרת יחזקאלי.  לדבריה, הכתבים גם הסתייעו במידע שהתפרסם בכתבי עת רפואיים בעולם ותוך כדי כך למדו להבחין בין כתבי עת רציניים, המספקים מידע מבוסס, לבין כתבי עת חובבניים שיש להתרחק מהם. "העיתונאים עצמם הפכו למקצוענים יותר, בגלל שחשו צורך לדייק נוכח השאלות הנוקבות שהיפנה אליהם הציבור", היא טוענת.
ד"ר יהודית יחזקאלי | צילום: מהאלבום המשפחתי
ד"ר יהודית יחזקאלי | צילום: מהאלבום המשפחתי

 

הכתבים הגבירו את השימוש בזום ושיחות ועידה
 
התופעה השנייה עליה מצביע המחקר – מתמקדת במעבר עיתונאים לעבודה היברידית, המשלבת עבודה מהמערכת (או האולפן) וגם מהבית. המגמה לא החלה עם הופעת הקורונה, אלא הרבה לפני כן, הודות להתפתחות הטכנולוגית, אולם השינוי בדפוס העבודה קיבל תאוצה משמעותית ככל שהתברר כי המגפה אינה עומדת להתפוגג תוך זמן קצר. "העורכים והכתבים הגיעו למסקנה שביצוע העבודה בלי לצאת מהבית מקטין ואף מונע את סכנת ההדבקות במחלה, שלא לדבר על החיסכון בהוצאות. העיתונאים החלו להשתמש בצורה נרחבת בכלים כמו שיחות זום ושיחות ועידה".
 
יחד עם זאת, העבודה מהבית לא מנעה את הצורך הבסיסי של כתבי הבריאות לבקר בבתי חולים ולבוא במגע עם חולים וצוותים רפואיים. כאן, על פי יחזקאלי, טמון החיסרון של שיטת עבודה זו: בתום הביקור בבית החולים הכתב חוזר הביתה, ולא למערכת או לאולפן. הוא מסכן בכך את בני משפחתו עקב המגע שהיה לו עם חולה או עם איש הצוות הרפואי. יחזקאלי גם מציינת שאנשי משאבי האנוש חלוקים ביניהם בנוגע למידת תרומתה של עבודה מהבית להישגי הארגון. חרף זאת, היא סבורה כי שתי התופעות אותן האיצה הקורונה, הסתמכותת העיתונאים (לפחות אלה המסקרים את תחום הבריאות), על מקורות מקצועיים ותופעת העבודה מהבית, התקבעו בכלי התקשורת (כמו גם בענפי משק אחרים המתבססים על קידמה טכנולוגית), והם כאן כדי להישאר.
מימין לשמאל: יואב אבן-חדשות 12, פרופ' איל פרוכטר-יו"ר המועצה הלאומית לפוסט טראומה, ענבל גוטר- דוברת המרכז האוניברסיטאי סורוקה, וד"ר צחי סלוצקי-סגן מנהל סורוקה ויו"ר האיגוד לרפואה דחופה בכנס אילת לעיתונות 2024 | צילום: אודי פורטל

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן