מגפת הקורונה שפרצה בסערה לחיינו בראשית 2020, השפיעה על דפוסי החיים בכל העולם, כולל בישראל. המגפה גרמה בין היתר לבידוד חברתי, לסגרים שנכפו על ידי הממשלות ובשורה התחתונה להסתגרות אנשים בבתיהם, בצד הקפדה רבה יותר על היגיינה אישית, בשל המודעות הגבוהה לקיומם של מחוללי זיהומים ודרכי החלמה לאחר ההידבקות במחלת הקורונה.
מחקר של ד"ר יהודית יחזקאלי, בהנחייתו של פרופ' אלעזר (אזי) לב און מבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל, עוסק בהשלכותיה של התפרצות מגפת הקורונה בשלושה תחומים: תופעת ה"התכנסות סביב הדגל" של האזרחים בגל הראשון של הקורונה, שבה כמעט כל אחד הפגין נאמנות ומשמעת להנחיות הרפואיות והביע רצון להתגייס למען הכלל; התפשטות גלי שמועות ברשת החברתית אודות סכנותיה של המחלה ותחום שלישי, עליו נתעכב כאן, והוא השפעת המגפה על דרכי עבודתם של עיתונאים ובמיוחד כתבי הבריאות, בכלי התקשורת השונים.
מהעמודים הפנימיים לשער העיתון וכותרות המהדורות
המחקר, שפורסם בכתב העת האקדמי המקוון international journal of communication, התבסס על ראיונות עם כ-20 עיתונאים המסקרים את תחום הבריאות בשלושת ערוצי הטלוויזיה המרכזים בישראל, בעיתונים "ידיעות אחרונות", "ישראל היום" ו"הארץ", בתחנות רדיו ארציות ובאתרי אינטרנט חדשותיים מובילים. בראייה לאחור, נושא הבריאות לא נחשב לתחום מרכזי בכלי התקשורת בישראל. ידיעות ומאמרים בתחום זה, ואפילו ממצאים מעניינים אודות מחקרים רפואיים, מצאו בדרך כלל את מקומם בעמודים פנימיים, הרבה אחרי הנושאים הביטחוניים, הפוליטיים והכלכליים. מעטים בין העיתונאים מגלים עניין בסיקור התחום שנחשב ל"אפור".
התפרצות הקורונה כמגפה בישראל הוכרזה בישראל ב-15 במארס 2020 ויצרה לפתע עניין בציבור רב בנושאי בריאות ומניעת זיהומים. היא הגבירה את חששותיהם של רבים מפני הידבקות קטלנית והעמידה את סיקור תחום הבריאות במרכז העניינים, בשורה אחת עם הסיקור הביטחוני, הפוליטי-המדיני וכתבי הבריאות נחשבו כמעט לגורו בתחומם. יחד עם זאת, עבודם היומיומית בסיקור התפשטות המחלה היה כרוך בסיכון גדול בבריאות הכתבים, מאחר שהללו ביקרו לצורך עבודתם בבתי חולים ובמרפאות, ובאו במגע קרוב עם חולים וצוותי רפואה כדי להתרשם בצורה בלתי אמצעית ממצבם, במטרה לראיינם ולקבל מידע עדכני.