מועצת העיתונות: על "יתד נאמן" להתנצל בשל הפגיעה בשמה הטוב של הפרקליטה הצבאית הראשית

ביה"ד לאתיקה של המועצה: העיתון פרסם האשמות בלתי מבוססות אודות המערכת המשפטית הצבאית, תוך גילוי רשלנות ומתוך כוונה להעצים את חוסר האימון של הציבור החרדי במערכת המשפט הישראלית בכלל
בית הדין לאתיקה של מועצת העיתונות והתקשורת בישראל, קבע באחרונה שהעיתון החרדי "יתד נאמן" הפר את האתיקה העיתונאית ועליו לפרסם התנצלות בשל הפגיעה בשמה הטוב של הפרקליטה הצבאית הראשית – האלופה יפעת תומר-ירושלמי. עוד החליט ביה"ד כי על "יתד נאמן" לאפשר לפצ"רית או לדובר צה"ל לפרסם תגובה בעניין ההאשמות החמורות נגדם שפרסם העיתון החרדי.
 
החלטת ביה"ד לאתיקה התקבלה בעקבות קובלנה נגד העיתון, שהגיש קורא העיתון, מר ישראל אורבך וזאת בשל כתבה שפורסמה ב-13 בספטמבר 2024, במוספו השבועי, תחת הכותרת: "ומי יחקור את הקונספציה המשפטית". הכתבה, בחתימת ט.כץ, עסקה בין השאר בהתנהלות המערכת המשפטית ערב ה-7 באוקטובר ובמהלך מלחמת "חרבות ברזל". כותרת הגג של הכתבה הבטיחה "גילויים מקוממים" בעניין ההתנהלות המשפטית ביום הראשון לפרוץ המלחמה וכן באירועים שהובילו לטבח בישובי הנגב המערבי. גילויים ה"מטילים צל על ועדת החקירה העתידית".
 
אורבך: נדהמתי לגלות מסכת שקרים בכתבה
 
בקובלנתו של אורבך למועצת העיתונות הוא כתב כי נדהם לגלות "מסכת של שקרים שהופיעו בכתבה" ולכן החליט להתלונן על העיתון בפני המועצה, לאחר שלדבריו פנה לעיתון – ולא נענה.
 
במרכז הכתבה מתפרסמות האשמות חמורות נגד מערכת המשפט הצבאית בשלבים שונים של המלחמה. כיוון שבעיתונות החרדית לא תמיד ידועה זהותו האמיתית של הכותב, החליט בית הדין לאתיקה להתייחס אל ט. כץ בלשון זכר. את תשומת ליבם של חברי ההרכב שישב בדיון, משכו הציטוטים הבאים מתוך הכתבה: 
 
 * "בג"ץ והפרקליטות הצבאית תקעו ותוקעים מקלות בגלגלי הלוחמה. ב- 7 באוקטובר, כשכל רגע היה קריטי, עסקו המשפטנים בהנחיות דקדקניות ובינתיים אנשים נחטפו אל מותם, נשחטו, נשרפו ונטבחו".
 
 * "לאורך כל השעות שבהן הטבח נמשך במלוא נוראותו, התפלפלו המשפטנים בפלפולי       הוראות פתיחה באש".
 
 * "אנשים נרצחים – ואצל המשפטנים שיגרה".
 
 * "רק בשמונה בערב איפשרה מערכת המשפט לממשלה להגן על אזרחי מדינת ישראל".
 
* "כל זמן שלא הוכרזה מלחמה, הוראות הפתיחה באש נותרו ככאלה התואמות למצב         שגרה. כך התאפשרו החטיפות לעזה. מדובר באנומליה מטורפת: בה בשעה                     שהמשפטנים הגנו על המרצחים מעזה, הם למעשה הפקירו אל מותם אזרחי ישראל,         נשים ותינוקות".
הפרקליטה הצבאית הראשית, אלופה יפעת תומר-ירושלמי | צילום: דובר צה"ל

לא ברור אם הכותב נחשף למסמכים רלוונטיים או ריאיין אנשי צבא מוסמכים 
 
בית הדין לאתיקה קבע שכל הציטוטים לכאורה בכתבתו של ט.כץ  ב"יתד נאמן" מכילים "האשמות חמורות ובלתי מבוססות כלפי מערכת המשפט הצבאית". ביה"ד אף מציין כי לא ברור אם הכותב נחשף למסמכים רלוונטיים, האם ריאיין אנשי צבא, פוליטיקאים המצויים בסוד העניינים, או אזרחים יודעי דבר. "קביעות רבות בכתבה מנוסחות בצורה החלטית, חד משמעית, ללא הטלת ספק, ולקורא כלל לא ברור על מה הן מתבססות. כיוון שכך, חלק מהדברים משדרים חוסר אמינות", אומרים חברי ביה"ד.  
 
עוד קובע ביה"ד לאתיקה כי "הכותב פעל בצורה רשלנית ולא הגונה, כשיצר מצג שווא שלא היה ולא נברא. ניכר שהדבר נעשה בכוונה תחילה. זו הטעייה מכוונת של הקוראים. את השקרים שהמציא, הבליט באמצעות סימני קריאה, כנראה במטרה להעצים את האבסורד, את הלעג ואת חוסר האמון שהעיתון והציבור החרדי רוחשים, בדרך כלל, למערכת המשפט הישראלית". 
 
נציג העיתון לא הגיע לדיון
 
מועצת העיתונות הזמינה את נציג העיתון להופיע בפני ביה"ד לאתיקה ולהגיב לטענותיו של הקורא אורבך, אולם מערכת "יתד נאמן" בחרה שלא להגיע לדיון, ואף נמנעה מלהודיע על כך. העיתון הסתפק בתגובתה הכתובה של מזכירת המערכת, חנה גורל,  שנכתבה עוד בטרם נערך הדיון ובטרם נשמעה גרסתו המלאה של המתלונן. 
 
 "בשום מקום בכתבה לא נטען שהפצ"רית והמשפטנים הגיעו כדי למנוע ירי", כתבה גורל. "בכתבה נאמר שהם הגיעו כדי לשלוט על הוראות הפתיחה באש. את העובדה הזו סיפרה הפצ"רית  עצמה בריאיון שהעניקה לעיתון 'גלובס'. לדבריה, בכתבה רואיינו משפטנים, שמתחו ביקורת על שיקול הדעת ועל טיב ההחלטות, בלי לייחס מניעים פסולים או זרים כלשהם למקבלי ההחלטות. "משכך, לדעתנו לא התבקשה תגובת מקבלי ההחלטות, שהרי החלטותיהם מדברות בעד עצמן, וברור שהם עומדים מאחוריהן", היא כתבה.
 
גורל הוסיפה: "חופש העיתונות והביטוי הוא להציג ולעורר דברים. הכתבה רחוקה מלהיות בוטה ומסיתה ובוודאי שלא זו היתה מטרתה. הכתבה עומדת בכללי האתיקה ומביאה את העובדות. גם אם יש בה ביקורת, היא עניינית והנושא הוא בעל חשיבות ציבורית רבה". 
 
חברי בית הדין לאתיקה – ד"ר עמוס נבו (יו"ר), ליאורה עיני וד"ר ערד ניר,  לא השתכנעו מטיעוני המכתב ששלחה מזכירת המערכת. הם קבעו בהחלטתם כי עיתונאי "יתד נאמן" ט. כץ הפר שורה של כללי אתיקה, בהם הכלל הקובע כי עיתונאים יקפידו ככל שניתן ובהתאם לנסיבות, על דיוק, אמינות ושלמות המידע. כמו כן הוא הפר את הכלל הקובע כי לא יובאו דברים בשמו של אדם אלא אם כן הם משקפים בצורה מדויקת את דבריו. העיתונאי הפר את הכלל ולפיו בפרסום מידע העלול לפגוע בכבודו של אדם ובשמו הטוב,  יש לפנות ולקבל את תגובתו והתגובה תוצג באופן הוגן כחלק מהפרסום.

מצאתם טעות בכתבה?