אתר האינטרנט של אגודת העיתונאים משתדרג לפורמט חדש ואנו בתקופת הרצה שלאחריה האתר יונגש כנדרש

"השחיקה הדמוקרטית הגיעה לתקשורת"

"נתניהו פועל לשינוי פני התקשורת בישראל", טוען ד"ר נדיב מרדכי, מומחה למשפט ציבורי | לדבריו, שידורי הטלוויזיה במה שמכונה "מתכונת מיוחדת" נותנים במה רחבה מדי לשיח מיליטריסטי ופוגעים באופייה הליברלי של התקשורת המשודרת | זאת בעידן של שחיקה דמוקרטית וניסיונות מואצים מצד השלטון "ללכוד" את התקשורת בישראל
מאז פרוץ המלחמה, מהדורות החדשות בערוצים הגדולים מלווים בכיתובית, או פשוט בהסבר מילולי כי השידורים הם במסגרת מה שמכונה כ"מתכונת מיוחדת". הכוונה לכך שהשידורים כוללים חדשות ותוכניות אקטואליה הקשורות למלחמה ופאנלים המארחים מומחים צבאיים בהיקף חסר תקדים בהסטוריה של ישראל, ודאי הרבה יותר מזה שהצופים היו מורגלים בו בתקופה שלפני אסון ה-7 באוקטובר.
 
"התמשכות מצב במסגרתו שידורי הטלוויזיה בערוצים המרכזיים, גדוש בשידורים ושיח הקשורים לנושאי צבא וביטחון, נובעת משיקולי רייטינג מובהקים", אומר ד"ר נדיב מרדכי, מומחה למשפט ציבורי ממרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן. בשיחה עם אתר אגודת העיתונאים בת"א הוא טוען כי למרות שבתחילת המלחמה הסיקור הצבאי – ביטחוני האינטנסיבי היה מוצדק ואף הכרחי, בעת הנוכחית מצב זה מעודד סנטימנט ציבורי לאומני ואף מיליטריסטי, שהשלטון הפופוליסטי שלנו רוצה לנצלו לתועלתו. שגרת סיקור מלחמתי מצטלבת עם הגברת הניסיונות להשתלטות על עוד ועוד מקטעים של התקשורת". 
 
 "התקשורת הסתודדה סביב הדגל"
 
 לדברי מרדכי, עם פרוץ המלחמה אפשר היה לקבל בהבנה את ההסתודדות של כלי התקשורת סביב הדגל, מכיוון שבוקר ה-7 באוקטובר על מוראותיו הקשים, היכה בהלם כל אזרח בישראל. "התקשורת התגייסה לסקר באריכות את הקרבות והפגינה דבקות בצדקת הכניסה לעזה ובמטרות המלחמה. זו תופעה המאפיינת כל מלחמה, אולם שגרת שידורים מיוחדת שהמתאפיינת בהזרקת חדשות לווריד במשך תקופה כה ארוכה צריכה להיפסק". לדבריו, ההחלטה להמשיך עם שידורי האולפנים הפתוחים תשעה חודשים ויותר אחרי פרוץ המלחמה כבר אינה במקומה ובהחלט, הגיעה העת לחזור למשדרים רגילים ולתקשורת בעניין זה יש אחריות גם כלפי חוויית החיים של הציבור. "אך יותר מכך: המציאות המשודרת, המתאפיינת במשדרי חדשות בלתי נגמרים, משרתת את הפופוליזם. במצב הנוכחי, התקשורת עצמה יוצרת אקלים מיליטריסטי – לאומני שקל לכל פוליטיקאי פופוליסטי לרכב עליו וכך, באופן פרדוקסלי, הזרם המרכזי בתקשורת, משרת את האפשרות ללכידתה".
 
 "עליית כוחו של בנימין נתניהו בראשות הממשלה מלווה בנסיגה של הדמוקרטיה בישראל", טוען מרדכי. לדבריו, יש פה שליט אחד שמנהל את האירוע. 
 
 – מדבריך עולה שאנו נעים לעבר מציאות תקשורתית המאפיינת מדינות מסוגה של רוסיה?
 
"אנו אמנם לא במצב של צפון קוריאה או רוסיה, אבל אנו באירוע שבו ההפיכה המשטרית הטביעה את חותמה והמערכת השלטונית זזה לכיוון סמכותנות וריכוז הכוח, שחיקת המוסדות הדמוקרטיים ודה לגיטימציה של המחנה שאינו מסכים לתהליך הזה ומוחה נגדו ואחת המערכות שהולכות ונשחקות בלא שניתנת לכך תשומת לב מספקת היא התקשורת".
 
 לטענתו, ההתנגדות להפיכה המשטרית לא העמידה את התקשורת במרכז, למרות תהליכים ברורים למתקפה עליה ולקרטול המרחב התקשורתי, בדומה למתקפה על בית המשפט העליון. "המוחים והחוקרים מרבים להתמקד בפגיעה בבית המשפט העליון ובזכויות הפרט והרבה פחות בתקשורת, שהיא מטרה להשתלטות מצד מנהיג סמכותני לצורך צבירת כוח. מנהיג כזה פועל להכפיל את המנופים העומדים לרשותו כדי ליצור תקשורת המשרתת לחלוטין את צרכיו הפוליטיים ואת מדיניותו הפופוליסטית. גם אצלנו, ולא מהיום, נתניהו פועל לשינוי פני התקשורת בישראל".
 
 "ניסיון ההשתלטות על התקשורת, אם יצליח, יעניק כוח לא רק למנהיג, אלא לימין בכלל, למרות שכבר 25 שנה אותו ימין נמצא בשלטון", אומר מרדכי.
ד"ר נדיב מורדכי, מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן | צילום: יחס"צ
ד"ר נדיב מרדכי, מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן | צילום: יחס"צ
בעלי ההון שולטים בתקשורת
 
 לדבריו, גורם נוסף המשפיע על הקשר בין תקשורת לפופוליזם הוא המבנה הניאו ליברלי של שוק התקשורת המסחרית. "אין יותר שידור ציבורי בפועל, כי מה שקיים הוא חלש. אין יותר שידור חד ערוצי. כבר לפני עשורים, התקשורת המסחרית עברה למודל ניאו ליברלי ומי ששולט בה כיום אלה בעלי ההון".
 
 "התחלנו לפני שלושים שנה בהקמת טלוויזיה מסחרית והיום כל התקשורת מתמודדת עם משבר קשה של רווחיות. זה מוביל לכך שהתקשורת נשלטת בידי אוליגרכים. כולם מתמודדים עם הפסדים, פרט לקשת 12. גם העיתון 'ישראל היום' לא רווחי. 'ידיעות אחרונות' כן רווחי עדיין, אבל הוא נתון בקרב קשה עם 'ישראל היום'. לפחות שלושה אוליגרכים השולטים כיום בתקשורת מזוהים עם עמדות הימין: לן בלווטניק בערוץ 13, יצחק מירילשווילי בערוץ 14 ואלי עזור עם האימפריה שלו הכוללת את 'ג'רוזלם פוסט', 'מעריב', וואלה ותחנות רדיו מובילות. נוני מוזס, הבעלים של 'קבוצת ידיעות אחרונות' הוא אמנם מבית רוויזיוניסטי, אבל נחשב לאיש מרכז.
 
 – מה רע בכך שבעלי הון שולטים בכלי תקשורת גדולים? זה דווקא מציל אותם מהתמוטטות.
  
"העניין הוא שבמציאות, המבנה האוליגרכי של התקשורת מסיט אותה לעבר הימין. האינטרס של הפוליטיקאי חובר לזה של האוליגרך, אולם ברמת הנרטיב הפופוליסטי הסיפור המכונן של הימין הפוליטי בישראל הוא שיש כאן תקשורת שמאל שאותה יש 'לאזן'. הקשר הזה בין שוק תקשורת מוחלש ומוטה הון לבין הנהגה פופוליסטית קיים במדינות נוספות ומהווה כר פורה לשחיקה דמוקרטית של הפלטפורמות".
 
זה הרקע למה שקרה בחדשות 13, עם מינויה של יוליה שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות, בצד ההחלטה שהתקבלה בהנהלת רשת 13 להוריד משידור את תוכניתו של רביב דרוקר 'זמן מלחמה'. "המינוי הזה וההחלטה להפסיק את שידור התוכנית שהיא מהמובילות בערוץ מבחינת אחוזיה הצפייה, הם בגדר מהלכים פוליטיים המאיימים על טוהר העבודה העיתונאית וגם על מטה לחמם של העיתונאים, שלא מעטים מהם נוטשים כעת את הערוץ".
 
השאיפה ל"איזון קדוש"
 
"מה שמתרחש בערוץ 13 אינו אירוע בודד", אומר מרדכי, "כי אם חלק ממהלכים נוספים שנעשו, כמו הקמת ערוץ 14 ושינוי יעודו מערוץ מורשת לערוץ המשדר חדשות ואקטואליה, תוך שהוא זוכה להטבות מועדפות שנדונו השבוע בוועדת הכלכלה של הכנסת, או ההתקפות על תאגיד השידור הציבורי והניסיון הנוכחי לפגוע בתקציבו הקבוע. ביחס לכוח שצברו ערוצי הטלוויזיה המסחריים, כאן 11 חלש ומצליח אך מעט להשפיע על השיח הציבורי. התקפות מסוג זה כבר הובילו את התקשורת לצנזורה עצמית ולשאיפה מתמדת – זה יותר מעשור – לאיזון המדיות באמצעות שילוב הולך וגובר של טלנטים מימין ולמרבה הצער גם מהימין הקיצוני. בתאגיד השידור נעשה ניסיון 'לאזן' את יחסי הכוחות הפוליטיים בתוכו, על ידי הבאתה של איילה חסון, המגישה את מהדורת החדשות המוקדמת וכן את זאב קם ועקיבא נוביק והשאיפה הזו ל'איזון' קדוש התפשטה גם לערוצים המסחריים, מתוך פחד שיופעל עליהם לחץ פוליטי. 
 
מרדכי מציין כי המחקר בנושא בישראל (כמו למשל זה של ד"ר איילה פנייבסקי) מראה שהאיומים על התקשורת כבר מובילים לצנזורה עצמית ניכרת וכעת אנו רואים החרפה של האיום ופוליטיזציה עירומה ומסוכנת בהרבה. השלב הבא מבחינת השחיקה הדמוקרטית של כלי התקשורת, יתבטא בכך שהפוליטיקאים לא יסתפקו בגיוון הפנימי שיצרה לעצמה התקשוקת ותחת זאת ידרשו 'ללכוד' אותה באמצעות נאמנים, למשל על ידי מינוי שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית חברת חדשות 13.
 
 – זה חדש? הפוליטיזציה של התקשורת היתה קיימת בעצם מקום המדינה, לא? 
 
 נכון,  גם בעשורים הראשונים לקום המדינה היתה פוליטיזציה של כלי התקשורת, אבל יש הבדל לעומת המצב עכשיו. כיום, יש ערוצי טלוויזיה רבים ואין ספור תחנות רדיו, בעוד העיתונות המפלגתית נעלמה ובמקומה קמה עיתונות בשליטת בעלי הון. שוק התקשורת כיום יותר מגוון, הוא כבר רגולטורי ולא ממשלתי והרבה יותר מושפע מבעלי ההון.
 
התקשורת מעצם טבעה היא יותר ליברלית ממידת הליברליזם הקיים בחברה. כך, למשל, בעניין מינוי שמאלוב ברקוביץ', נכחנו לראות את יכולתם של העובדים להתארגן ולהרים את קולם נגד המהלך. האתגר עמו מתמודדים עובדי ועיתונאי חדשות 13 הוא השאיפה של השלטון להפכם ליס-מנים שלו.
 
 "להפנים את הסכנה ללכידת התקשורת" 
 
 מניתוח מצבה הנוכחי של התקשורת בישראל, מרדכי גוזר מסקנות ברמה הציבורית והמשפטית. ראשית, הוא אומר "כמו שהגנו על בית המשפט בשנה החולפת באמצעו מאבק ציבורי והפגנות מחאה נרחבות, הציבור צריך להפנים שאנו כמעט באותו אירוע לגבי התקשורת, שאף היא מאויימת". למעשה הניסיון מדמוקרטיות אחרות מעלה שלכידה של התקשורת היא לא פחות חשובה מזו של שומרי הסף.
 
שנית, יש להדליק נורה אדומה מפני ניסיונות ההשתלטות של הממשלה על התקשורת, גם באמצעות השידורים בעברית של I24news שהחלו ב-30 ביוני ושהכיוון שלהם הוא סגידה למדיניותו של המנהיג. יש פה החלטת ממשלה לייצר מהלכים יותר אלימים כדי לייצר מצב של השתלטות פוליטית על כלי התקשורת ולהשתלט על מדיות וערוצי שידור בהיקף שלא הכרנו קודם לכן. נכון להפנים את עליית המדרגה.
 
שלישית, ברמה המשפטית: כדי להתמודד עם התהליך המסוכן, בג"ץ צריך לייצר אמירה יותר מפורשת מבעבר ויש לו הזדמנות לעשות זאת בעטייה של העתירה נגד מינויה שמאלוב ברקוביץ', שתידון ביום ה' הקרוב. אכן, מציין מרדכי, "ההתערבות פה אינה דומה להתערבות בהחלטות שלטוניות רגילות מכיוון שערוץ זה הוא גוף דו-מהותי". עם זאת, לדבריו, על שופטי בג"ץ לחצות את הרוביקון, להבין את הקונקטסט הרחב יותר של ההשתלטות הפופוליסטית על התקשורת, ולאמר את דברם, למשל גם באשר לתאגיד השידור, שהממשלה רוצה לפגוע בעצמאותו הכלכלית/תקציבית ובכך להופכו לתלוי – שלטון. בג"ץ צריך להגן על האקו-סיסטם שבו פועלת התקשורת ומכאן שהארוע גדול בהרבה ממה שקורה בימים אלה בערוץ 13 או בתאגיד השידור הישראלי, הציבורי". 

מצאתם טעות בכתבה?

דילוג לתוכן