שנתיים למלחמה: מה קרה לדרך שבה אנו צורכים חדשות?

השידור הציבורי נחשב הכי אמין | חדשות 12 הכי ישראלית ונצפית | הציבור מוותר על המהדורות המרכזיות לטובת הסושיאל | 17% צורכים חדשות בכלי AI

סקר התקשורת הגדול לקראת כנס אילת ה־17 לעיתונות של אגודת העיתונאים בתל אביב חושף: בניגוד לעמדת שר התקשורת, שלמה קרעי – הציבור הישראלי רוחש את מירב האמון לכלי התקשורת הציבוריים: כאן 11 מוביל עם 66% וגלי צה"ל עם 56%. על פי הסקר שנערך ע"י "יפעת מחקרי מדיה", מבין העיתונים הכלכליים, כלכליסט זוכה לדירוג גבוה (52%). מנגד, ערוץ 14 (34%) ועיתון "הארץ" (33%) נתפסים כפחות אמינים בעיני הציבור.


המחקר נערך ע"י "יפעת מחקרי מדיה" בספטמבר 2025 וכלל מדגם של 521 משיבים מהאוכלוסייה הישראלית הבוגרת. הנתונים מוצגים כאחוז מכלל המדגם, אלא אם צוין אחרת.

למרות האמינות הנמוכה: הרשתות החברתיות כובשות את מקומן כספקיות חדשות והממצאים מצביעים על מגמה ברורה: הרשתות החברתיות הולכות ותופסות מקום מרכזי כמקור לצריכת חדשות: 27% מהציבור צורכים אותן בפלטפורמות חברתיות (פייסבוק, אינסטגרם וטלגרם). עם זאת, רק 29% רואים ברשתות החברתיות מקור אמין – ירידה חדה בהשוואה לאמון המוענק לכלי התקשורת המסורתיים.

בעוד המהדורות המרכזיות בשעות הערב עדיין נתפסות כבעלות ערך, הנתונים מראים על ירידה חדה בהיקף הצפייה בהן – רק 57% מהציבור צופים במהדורות, נתון שמחזיר את החשיפה לשפל של ערב המלחמה. רק 66% מהצופים במהדורות נשארים לפחות לחצי מהמהדורה, כלומר שליש מהקהל נוטש באמצע.

עם זאת, בקרב הצופים הקבועים, ניכרת נאמנות בולטת לערוצי טלוויזיה מסוימים. קשת 12 נותר הערוץ המועדף לצפייה בחדשות, כאשר אחד מכל שלושה ישראלים צופים בו. אחריו, ערוץ 14 (21%) ובפער ניכר כאן 11 (14%) וערוץ 13 (9%). הזיהוי החזק ביותר של הציבור עם המושג 'התקשורת הישראלית' הוא עם ערוץ 12 (41%), וגם ערוץ 14 ו-כאן 11 מראים זיהוי גבוה.

 

הקרב בין הערוצים – מהדורות מול זהות

מבחינת העדפות הצפייה: קשת 12 ממשיכה להוביל עם 34% מהציבור, אחריה ערוץ 14 עם 21%, ובהמשך כאן 11 (14%) וחדשות 13 (9%). אחד מכל שלושה ישראלים צופה במהדורה המרכזית של קשת 12, בעוד שערוץ 14 זוכה ל־12% בלבד. ערוץ 12 נתפס כאובייקטיבי יותר, ונתון מעניין הוא שיש ציבור שמזדהה רגשית עם ערוץ 14 – אך אינו צופה בו בפועל. הציבור אף מזהה את המושג "התקשורת הישראלית" בעיקר עם ערוצי הטלוויזיה, ובראשם קשת 12 (41%), תזכורת לכך שהטלוויזיה משמשת לא רק מקור חדשות אלא גם סמן זהותי.

לצד הירידה בצפייה במהדורות הטלוויזיה ועליית הרשתות החברתיות, הרדיו – ובעיקר גלי צה"ל – ממשיך ליהנות מאמון ציבורי גבוה. 56% מהציבור מגדירים את גלי צה"ל כאמינה, נתון שממקם אותה מיד אחרי כאן 11 בצמרת דירוגי האמון. רוב הציבור אף סבור שיש מקום לשידור ציבורי של חדשות ואקטואליה בישראל, כולל ברדיו הציבורי (כאן ב', גלי צה"ל), לצד ערוצי הטלוויזיה. נתונים אלה מצביעים על כך שבעידן של חדשות מקוונות וצריכה אלגוריתמית, הרדיו הציבורי ממשיך להוות עוגן יציב של אמינות עבור חלקים נרחבים באוכלוסייה.

מי העיתונאי המשפיע והאמין ביותר?

עמית סגל בולט כאיש התקשורת האמין והמקצועי ביותר בישראל, ואילו דני קושמרו נתפס כמשפיע ביותר על סדר היום הציבורי. לצדם, בולטים גם יונית לוי, איילה חסון (כאן 11)  וינון מגל (ערוץ 14) כאנשי תקשורת בעלי אמינות והשפעה רבה.

ככל שהגיל יורד, כך פוחתת ההעדפה לצפייה בטלוויזיה, ובקרב צעירים ההעדפה המובהקת היא לצריכת חדשות דרך רשתות חברתיות כמו פייסבוק ואינסטגרם. במקביל, 17% מהישראלים כבר צורכים חדשות באמצעות כלי בינה מלאכותית (AI), ורוב של 65% סבורים כי חובה לסמן תוכן שנוצר כך באופן ברור לציבור. נתון מפתיע נוסף הוא דווקא בתחום הפודקאסטים: לאחר שנים של עלייה, השנה נרשמה ירידה בתדירות ההאזנה לפודקאסטים, כשהחשיפה מתרחשת בעיקר דרך יוטיוב והרשתות החברתיות. המגמות האלו מצביעות על מעבר של הציבור לצריכת חדשות אישית, מתווכת-אלגוריתם, על חשבון הפורמטים הקלאסיים.

מני אברהמי מנכ"ל יפעת MI: "זו השנה הרביעית שבה אנו עורכים את סקר התקשורת השנתי של יפעת ואגודת העיתונאים בתל אביב, שני הנתונים שבולטים כבר שנתיים היא הדומיננטיות של קשת 12 בטלוויזיה והתתחזקות של ערוץ 14,כך שלעשה מרבית צופי הטלוויזיה בישראל צורכים חדשות  שני ערוצים בעלי אנג'נדה מנוגדת. הנתון  המדאיג  יותר שעולה מהסקר הוא המשך המגמה של צריכת חדשות ומידע באמצעות רשתות חברתיות (על אף ירידה באמון שרוכשים להם), המשמעות של צריכה הולכת וגדלה היא שניתן להפיץ מידע שקרי ולהשפיע בקלות על קהלים רחבים". 

מצאתם טעות בכתבה?